Spaans familiehuis

Uncategorized


Er is een familiehuis gebouwd van betonplaten, stalen kolommen en schuifbeglazing dat uitzicht biedt over een Spaans natuurreservaat. Het park staat bekend om zijn landschap van rode rotsen, bergen en kliffen die uitsteken door bossen van zwarte dennen en eiken. Met zo’n opvallend natuurgebied voor de deur, wilde de bewoners een huis creëren dat optimaal gebruik maakte van de omliggende vergezichten.

“We wilden een huis ontwerpen dat meer op een buitentuin dan op een interieur lijkt, een ruimte waarin meubels en planten direct onder de blauwe lucht worden geplaatst”, aldus Narch-oprichters Joan Ramon Pascuets en Monica Mosset. “Ons doel is een leefruimte met een gevoel van openheid en verbinding met de rijkdom van de omgeving.”

Twee horizontale betonplaten vormen de twee verdiepingen van het huis, terwijl de derde, het dak, wordt ondersteund door slanke stalen kolommen. Buitenmuren werden tot een minimum beperkt, met kamerhoge glazen schuifdeuren en tussenruimtes tussen de binnenkamers en de tuin die als schaduwrijke veranda fungeert wanneer de deuren naar achteren worden getrokken.

“We houden van het idee om een huis te ontwerpen met het gevoel van een Volkswagen-camper, die wordt gezien als een rollend symbool van onafhankelijkheid en vrijheid, waarbij comfort, prestaties en stijl van leven worden gecombineerd met de natuur”, legden de architecten uit.

Andere huizen in het dorp hebben garages op de begane grond met woonruimtes op de bovenste verdiepingen. Narch besloot de lay-out voor Calders House om te draaien om het meeste uit de glooiende locatie te halen, door de garage en de thuisstudio op de bovenverdieping op straatniveau te plaatsen en de familiekamers eronder in lijn met de tuin. Binnen is de betonnen vloer weggesneden om een galerij boven de woonkamer te vormen, met een hangende stalen trap die toegang geeft tot het lagere niveau. De open keuken en woonkamer kunnen aan twee kanten worden geopend naar de tuin en de deuren schuiven ook naar achteren om de slaapkamers via de veranda toegang te geven tot de tuinen. De gepolijste betonnen platen zijn zichtbaar gelaten, met kale lampen in industriële stijl die aan de plafonds hangen en ruwe houten accenten op de binnenmuren. In Barcelona verwijderde Narch de scheidingswanden van een appartement om een collage van kleurrijke vloertegels met patronen te onthullen om ruimte te creëren.

 

Block, I. (2022, 12 februari). Sliding glass doors open concrete house by Narch to views of national park near Barcelona. Dezeen. Geraadpleegd op 20 juni 2022, van https://www.dezeen.com/2018/01/05/calders-house-narch-architects-house-spain-steel-concrete-glass-sliding-nature-park/

Sla op als favoriet

Schrijf je nu ook in voor onze nieuwsbrief!