Innovatieve distributielijnen, korte afbouwlijnen

Tekst: Klokhuys tekst en fotoFotografie: Plaza Totaalafbouw

Steeds vaker treden afbouwbedrijven op als aannemer. Afbouwaannemer wel te verstaan. Voor de nieuwbouw van de Rijnsburgse bloemengroothandel Hoek Group verzorgde Plaza Totaalafbouw het complete binnengebeuren. Korte lijnen was het sleutelwoord.

Opvallende knip

Hoek Group is een van de grote spelers op de bloemenveiling FloraHolland Rijnsburg. Het groothandelsbedrijf doet in snijbloemen en bladgroen. Een modern bedrijf met een vrijwel volledig geautomatiseerde distributielijn, uniek in de bloemenbusiness. De wat gedateerde huisvesting van Hoek Group paste eigenlijk niet goed meer bij het innovatieve karakter van het bedrijf. Tijd voor iets vers dus. Langs de A44 liet de bloemenspecialist een compleet nieuw distributiecentrum neerzetten. Architectenbureau Gerrit van der Vijver ontwierp het nieuwe onderkomen; een langgerekt rechthoekig gebouw van twee verdiepingen. De distributielijnen zitten uiteraard op de begane grond, boven zijn onder meer de kantoren, een fitnessruimte, en het bedrijfsrestaurant waar gezonde en verse maaltijden worden bereid en geserveerd. Want bij Hoek Group houdt duurzaamheid niet op met zonnepanelen op het dak en alleen FSC-hout in het pand. Vandaar ook de wens om het nieuwe pand met louter regionale partijen te bouwen. Architect Gerrit van der Vijver is in Leiderdorp gevestigd en aannemer M. van Egmond zit in Rijnsburg. Opdracht voor het bouwbedrijf, dat is gespecialiseerd in hallen, koelcellen etc., betrof alleen de constructie, de vloeren en de buitengevel; de binnenafbouw moest door een andere partij worden gedaan. Dat werd Plaza Totaalafbouw, uiteraard ook een bedrijf uit de buurt; Sassenheim in dit geval.

Weinig schijven, sneller schakelen

Een full-service afbouwer, zo omschrijft Marc Zandvliet zijn bedrijf. “Plaza Totaalafbouw doet wel vaker de complete binnenafbouw, we hebben bij meer werken de rol van afbouwaannemer vervuld. Maar zo’n groot project als dit hadden we nog niet eerder. We hebben hier zo’n beetje alles gedaan: plafonds, wanden, afwerken, scannen, sauzen, deuren, kozijnen, toiletgroepen, tegelwerk, stucwerk, schilderwerk, interieurtimmerwerk zoals kasten, balies, tafels. Eigenlijk zaten alleen de vloeren, de kantoorinrichting en de installaties niet bij ons.” Voor dat laatste werd een vaste partij ingeschakeld die het installatiewerk doet voor alle bedrijven binnen de bloemenveiling FloraHolland Rijnsburg.
Volgens Zandvliet zaten er voor Hoek Group onmiskenbare voordelen aan de keuze voor een aparte afbouwaannemer. “Je hebt op deze manier veel kortere lijnen zodat je veel sneller kunt schakelen. Een voorbeeld: als de opdrachtgever op het werk een kijkje kwam nemen dan was ik daar ook. Zag hij iets dat hij anders wilde, een nis die we hadden gemaakt wat groter of kleiner maken bijvoorbeeld, dan kon ik dat meteen met een van de monteurs opnemen. Als de afbouw bij de aannemer is ondergebracht dan werkt dat niet zo gemakkelijk want dan zitten er allemaal schijven tussen; een uitvoerder, een projectleider. Dat kost allemaal tijd.”

Vakkundig advies

Ook in het voortraject scheelde het dat zaken rechtstreeks met architect en opdrachtgever konden worden geregeld; zoals bij de keuze van de plafonds en de wanden. Het idee was om verdekte plafonds in het kantorengedeelte te monteren. Dat type heeft vaak de voorkeur van architecten omdat de strips van het systeem niet zichtbaar zijn maar Zandvliet raadde Van der Vijver aan om toch voor een wat conventioneler plafond te gaan. “We hebben het hier over gangen van een meter of zeventig. Dan ziet zo’n verdekt plafond er in het begin mooi uit maar na een paar maanden heb je spijt, heb ik gezegd. Er komen allerlei installaties en apparatuur boven te zitten waar steeds mensen bij moeten om de boel in te regelen. Die kunnen de plafondtegels niet netjes terugleggen dus na twee maanden ligt alles schots en scheef.” Naast goede raad geven kon Zandvliet ook een alternatief laten zien, een Shadow Line systeem. Strips van slechts 15 mm breed waar de tegels doorzakken, dus dat valt niet erg op. Hij stelde verder de Rockfon Krios E15 tegels voor. “Prima akoestische prestaties en een uitstekende lichtreflectie. Want dat zijn uiteindelijk de zaken waar het om gaat. Daarnaast zijn de tegels uitneembaar en veel gemakkelijker terug te leggen. En je kunt in dit systeem alle armaturen kwijt zonder problemen met de aansluitingen zoals je bij een verdekt systeem nog wel eens ziet. Met dit plafond geef je misschien esthetisch wat toe op een verdekt plafond maar dat win je op de lange termijn weer terug.”
Voor de wanden stelde Zandvliet eveneens een alternatief voor. Het moesten glazen wanden worden, met dito deuren. “Mooie deuren; we hebben ze hier op kantoor ook. Maar hier is de situatie wat anders dan bij Hoek; alleen al het aantal mensen dat daar werkt is veel groter. Dan wordt privacy een stuk belangrijker. Daarom heb ik de architect gezegd dat hij beter kaderdeuren kon nemen. Die zijn een stuk steviger, zitten echt dicht als je ze sluit. Ook geluidstechnisch is dat veel beter.”

Hogere kwaliteit

Zandvliet is er stellig in, je moet meedenken met je opdrachtgever. En dat gaat een stuk gemakkelijker als de lijnen korter zijn. Al was het maar omdat door de rechtstreekse interactie met architect en opdrachtgever de betrokkenheid bij het project en het eindresultaat groter is. En dat heeft een direct gevolg voor de kwaliteit van het werk. “Natuurlijk word je door een aannemer ook aangesproken op de kwaliteit van je wanden als die niet in orde is, maar het maakt tóch verschil als je als afbouwaannemer direct verantwoordelijk bent voor die kwaliteit. Je merkt dat er nu een wij-gevoel ontstaat; je bent meer samen een werk aan het maken. De man die de wanden heeft geplaatst en afgewerkt loopt nu een rondje met de schilder om te kijken of de ondergrond goed genoeg is voor hem om te sausen of te scannen. Er ontstaan dus heel andere onderlinge verhoudingen dan wanneer er een aannemer tussenzit; dan zie je vaak zo’n houding van dat is hun pakkie-an.” Zandvliet vindt dan ook dat constructies zoals bij het werk voor Hoek Group veel vaker moeten worden toegepast. “Als afbouwbedrijf zijn we gespecialiseerd in de binnenbouw en oplossingen voor plafonds, wanden en alles wat daar mee samenhangt. Daar heb je, met alle respect, de aannemer niet voor nodig.”

Over Plaza Totaalafbouw

Plaza Totaalafbouw is achttien jaar geleden gestart met alleen plafonds en wanden in het pakket. Inmiddels is het bedrijf specialist in de totale binnenafbouw. Plaza Totaalafbouw werkt voornamelijk voor de zakelijke markt; gelijkelijk verdeeld over opdrachten via aannemers en rechtstreeks voor de vastgoedeigenaar/eindgebruiker. Het werk betreft zowel utiliteitsbouw als woningbouw. Plaza Totaalafbouw is voornamelijk actief in de regio, in een straal van zo’n tachtig kilometer rondom thuishaven Sassenheim, en werkt veelal samen met lokale en regionale partijen.

Voor het opgemaakte artikel met alle foto’s kunt u Mebest 2020-1 bekijken.

Download de gratis Mebest-app