Architectenbureau MVRDV werkt wereldwijd aan imposante projecten, maar in eigen land vindt een nieuw experiment plaats: vergroening van de Strijp-S buurt in Eindhoven met een gelijknamig appartementencomplex in de vorm van een tribune.

Tekst: Renée de Haan

Woningcorporatie Trudo is de opdrachtgever en de inwoners hadden inspraak bij de goedkeuring. Naar verwachting kan eind dit jaar al met de bouw ­begonnen worden en zal de oplevering dan in 2025 een feit zijn. Aan de binnenkant van De Strijp-S Tribune is op twee verdiepingen ruimte voor winkels, horeca en kantoren. Daarboven komen 56 appartementen. Met zijn getrapte vorm wordt het gebouw een tribune met uitzicht op het Ketelhuisplein, een van de levendigste punten van Eindhoven.

Philips

Strijp-S is oorspronkelijk ontwikkeld als onderdeel van de Philips-fabrieken, die belangrijk waren voor de groei van Eindhoven in de 20ste eeuw. Sinds het vertrek van Philips in de jaren 90 heeft de buurt zich ontwikkeld tot het culturele hart van de stad met vele evenementen, waaronder de Dutch Design Week. Twee voormalige fabrieksgebouwen, vernoemd naar Gerard en Anton Philips, de Trudo Toren en toren Haasje Over zijn ook ontwikkeld door Trudo en vormen samen met skatehal Area 51 de directe omgeving van de Strijp-S Tribune.

Houten gevel

Ondanks dat het tribunevormige gebouw zich aanpast aan zijn omgeving, brengt de grijsbruine, houten gevel een zachtere en meer natuurlijke uitstraling naar de van oudsher versteende buurt. Het hout verwijst daarnaast terug naar de houten paviljoens die op de kavel gestaan hebben tijdens de Dutch Design Week, zoals het Biobasecamp uit 2019.

De grote terrassen die door de tribunevorm ontstaan, worden voorzien van bomen en plantenbakken die fungeren als balustrades. Ook bevatten de terrassen zogeheten waterretentie-kratten voor opvang van regenwater en een automatisch irrigatiesysteem. De vergroening van de buurt, die eerder is ingezet door de Trudo Toren, de daktuinen van de Anton en Gerard-gebouwen en de verhoogde tuin boven op de Leidingstraat, wordt door de Strijp-S Tribune doorgezet.

Download de gratis Mebest-app