De beurs Monument 2024 geldt meer dan ooit als een cruciale informatiebron voor iedereen in de erfgoedsector. Ondernemer, projectontwikkelaar, aannemer, restaurateur, architect of ambachtelijk specialist, iedereen kon direct voelen dat dit evenement verbindt.
Fotografie en tekst: David Pronker
De beurs richt zich op het beheer en behoud van monumentaal erfgoed en biedt een breed scala aan producten en diensten. In drie dagen toonden exposanten hun expertise en innovaties. Voor bezoekers was het dé gelegenheid om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en toekomstperspectieven binnen de sector.
Brug slaan
Wat opviel, was de aandacht voor zowel innovatieve oplossingen als verduurzaming die hand in hand een brug slaan naar de toekomst. Martens keramiek presenteerde bijvoorbeeld het product Kerloc circular ceramics, een duurzame gevelbekleding. Daarnaast toonde Vink het eveneens duurzame product Masq.
Naast de moderne invalshoek duurzaamheid was er als altijd veel aandacht voor ambachtelijk vakmanschap. De Friese Kleiwarenfabriek Dijkstra liet zien hoe traditionele technieken nog steeds relevant zijn, en bij de stand van het Neerlandsch Stucgilde waren vakmensen volop in actie te zien. Deze demonstraties toonden hoe oude technieken blijvend inspireren, met veel toekomstperspectief.
Perfecte mix
De beurs Monument vond gelijktijdig plaats met de vakbeurzen Houtbouw en Renovatie & Transformatie. Dit bood een unieke kans om in één dag kennis te vergaren uit verschillende sectoren die op elkaar aansluiten. Het geheel werd dagelijks omlijst met een uitgebreid programma van lezingen, symposia en debatten. Hier konden sprekers en bedrijven oplossingen presenteren die direct toepasbaar zijn in de praktijk. De interesse hiervoor was behoorlijk groot.
Het evenement bood op die manier een perfecte mix van netwerkmogelijkheden, praktische kennis en inspiratie voor zowel innovatie als traditie.
Kerloc
Martens keramiek, onderdeel van de Koninklijke Martens groep die al meer dan 143 jaar bestaat, presenteerde hier hun nieuwste product: Kerloc circular ceramics. Dit vertegenwoordigt een innovatieve benadering van circulaire gevelbekleding en biedt een duurzaam alternatief voor traditionele materialen. Kerloc is gemaakt van natuurlijke mineralen gecombineerd met vocht en houtvezels, die afkomstig zijn van populieren die gekapt worden voor onderhoud en uitbreiding aan ons wegennetwerk. Deze mix ondergaat een exotherme reactie, een verhardingsproces zonder gebruik van ovens, wat dus minder belastend is voor het milieu. Bovendien kunnen de panelen na een levensduur van tenminste 50 jaar volledig worden hergebruikt in het eigen productieproces, wat Kerloc een echt circulair product maakt.
Brandwerendheid
Een belangrijke eigenschap is bovendien de brandwerendheidsklasse A1, wat het bijzonder geschikt maakt voor veilige bouwtoepassingen. Een goochelaar benadrukte dit met kaarten en vuurtrucs. Het product kan zowel naturel als met een coating in iedere gewenste kleur geleverd worden. Martens voert rigoureuze kwaliteitscontroles uit om de hoogste standaarden te waarborgen en volgt daarin de richtlijnen van het Bouwbesluit en is in lijn met de BRL 4101 deel 1 en deel 11.
Het bedrijf streeft ernaar om met deze gevelbekleding bij te dragen aan de doelstellingen die behaald moeten worden tegen 2030 en onderzoekt continu nieuwe toepassingen en methoden om dit doel te bereiken. Momenteel is Kerloc toepasbaar als geschroefde gevelbekleding, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar andere mechanische bevestigingsmethoden. Dit was de tweede keer dat dit bedrijf deelnam en het bleek inspirerend voor beslissers in de afbouw zoals woningbouwcorporaties, aannemers, architecten en vastgoedbedrijven. Kortom, het biedt een betaalbaar alternatief voor traditionele gevelbekleding.
Kerrock
Vink Kunststoffen presenteerde op de Renovatie Beurs 2024 hun nieuwste afbouwoplossingen, waaronder waterbestendige wand- en vloertegels en wandpanelen van het merk Masq. Dit innovatieve materiaal biedt een allround service voor totale renovatieprojecten, ideaal voor de afbouwsector. Business Development Manager van Vink Kunststoffen Carla Giesen gaf een uitgebreide uitleg over de producten en hun toepassingen.
Kerrock, een geavanceerd composietmateriaal van Vink, staat bekend om zijn buitengewone veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht. Dit materiaal, vervaardigd uit een mix van acrylaat en aluminium hydroxide, biedt een glad, niet-poreus oppervlak dat zeer goed bestand is tegen vlekken, water en bacteriegroei. Carla legde uit dat dankzij de mogelijkheid om Kerrock in vrijwel elke vorm of afmeting te bewerken, de ontwerpmogelijkheden eindeloos zijn. Bovendien is het materiaal verkrijgbaar in een breed palet aan diktes, kleuren en afwerkingen, van neutrale tinten tot opvallende kleuren.
Masq
Het andere product dat hier gepromoot werd heet Masq, een nieuwe 100% waterproof wandbekleding. Het is vervaardigd uit een combinatie van PVC en krijt op basis van de gepatenteerde RCB-technologie. Met een unieke tand- en groefverbinding is dit materiaal perfect geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Masq kan direct over bestaand tegelwerk worden aangebracht zonder sloopwerk, wat tijd en kosten bespaart. Carla benadrukte dat dit het ideaal maakt voor snelle, stille en stofvrije renovaties.
Bij grote projecten in woningcorporaties biedt Vink de mogelijkheid om ook Kerrock wastafels en meubels te leveren. Deze op maat gemaakte meubels, die de lichaamstemperatuur aannemen en niet koud aanvoelen als natuursteen, kunnen in elke gewenste kleur of grootte worden geleverd. Dit maatwerk wordt vanuit de interieurafdeling vervaardigd en geleverd, waardoor een compleet en geïntegreerd renovatiepakket ontstaat.
Op de beurs bleek dat Vink veel belangstelling trok van prefab- en renovatiebedrijven, evenals woningcorporaties. Carla Giesen gaf aan dat ze veel positieve reacties ontvingen op hun presentatie van de totale toepassing: van meubels en wanden tot een volledig renovatiepakket. Dit aanbod is niet alleen geschikt voor woningen, maar ook voor ziekenhuizen, chaletbouw, campings, sportcentra en andere faciliteiten die behoefte hebben aan een slimme en snelle renovatieoplossing.
Isobell
Levendige uitwisseling was eveneens gaande op de stand van Isobell. De vertegenwoordigers vertelden enthousiast over hun innovatieve product: een 5 mm dik membraan van 100% gerecycled polyester, perfect voor vocht- en schimmelproblemen. Dankzij de thermische werking houdt Isobell vocht in balans, laat het damp door en schermt het optrekkend en doorslaand vocht af.
Het idee voor Isobell ontstond bij het moederbedrijf in Italië, dat oorspronkelijk waterdichte coatings voor ID-kaarten en rijbewijzen maakte. Tijdens de pandemie werd Isobell snel ontwikkeld en is sindsdien een succes. Het materiaal is zo stevig, dat het met de hand niet te scheuren is, wat 50 mensen op de beurs hebben getest zonder succes. Daarnaast is het flexibel en toepasbaar op muren, plafonds, vloeren en kelders, zelfs op ronde oppervlakken zoals in Italië gebruikelijk is.
Een groot voordeel van Isobell is de eenvoudige installatie. Het wordt kant-en-klaar op rol geleverd met aanbrengpasta, waardoor geen bouw- of breekwerk nodig is. Het biedt een levenslange garantie en is zowel binnen als buiten toepasbaar.
Totaalpakket
Isobell is sinds een jaar vertegenwoordigd in Nederland en voor het eerst te zien op de Monument Beurs. Hoewel het momenteel alleen in Nederland verkrijgbaar is, kan het naar andere landen worden gedistribueerd. Het product draagt ook bij aan thermische isolatie, wat het binnenklimaat aanzienlijk verbetert. Hier werd zelfs melding gemaakt over een klant die een hele kamer met Isobell bekleedde en sindsdien geen verwarming meer nodig heeft.
Daarnaast heeft Isobell speciale producten voor het verwijderen van zoutuitbloeiing en werkt het samen met een zusterbedrijf voor schimmelverwijdering, waardoor ze een totaalpakket kunnen aanbieden.
Zie ook: Wervende kracht bij Het Neerlandsch Stucgilde
De succesvolle edities van zowel de beurs Renovatie & Transformatie als Monument onderstreepten dat onderhoud, renovatie en restauratie perspectief bieden in een soms lastige bouwmarkt: zij brachten samen ruim 7000 geïnteresseerden naar Den Bosch.
Het kennisprogramma van Monument kreeg vorm door onder meer een gezamenlijke sessie voor gemeenteambtenaren van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Restauratiefonds. Belangrijke onderwerpen waren daarbij de ontzorging van eigenaren bij verduurzaming en de nieuwe generatie erfgoedprofessionals.
Christian Braak, algemeen directeur van ERM: “Voor Stichting ERM is dit contact met monumenteneigenaren, ontwerpers, uitvoerders en ambtenaren cruciaal: samen bepalen zij onze richtlijnen waarmee de restauratiekwaliteit op niveau komt en blijft. Mooi ook om te zien dat er veel jongeren rondliepen: die gaan we de komende jaren hard nodig hebben.”
Op Renovatie & Transformatie werden seminars over circulair renoveren en de invloed van artificial intelligence (AI) op renovatie en transformatie goed bezocht. Debuterend kennispartner VMRG, de vereniging van metalen gevelbouwers, trok een overvolle zaal met hun talkshow over de meerwaarde van circulaire gevelrenovatie.
Henk Zoontjens, directeur van de VMRG en gastheer, blikt tevreden terug: “Ik zie onze talkshow als steuntje in de rug om bewust te kiezen voor circulaire gevelrenovatie. Dat staal en aluminium hier uitermate geschikt voor zijn door de lange levensduur en recyclingmogelijkheid met behoud van kwaliteit hebben onze gastsprekers met projectvoorbeelden en cijfermateriaal uitstekend toegelicht.”