Op 23 mei werd het NIO House officieel geopend na een stijlvol modern interieurontwerp van MVRDV-architecten. Dit bureau, opgericht door Willy Maas, is wereldwijd vermaard vanwege oog voor de toekomst. Bij het historische 19de eeuwse pand op de hoek Leidsestraat-Keizersgracht ging daar een expertise naar de historie aan vooraf.

Tekst: Renée de Haan en Matthijs Pronker
Fotografie: Ossip van Duivenbode, Mustek Afbouw en Henk van der Veen

> De volledige hoofdplaat

Het architectenbureau heeft elke verdieping een eigen signatuur gegeven. Voor de afwerking is onder meer gebruik gemaakt van Aectual-panelen in 3D, terrazzo gietvloeren van Duracryl’s ­Durabella en pleisterafwerking op gipsplaten die ook in voorgebogen vorm zijn toegepast. Het geheel werd uitgevoerd door aannemersbedrijf To Build en voor het afwerken van de gipskartonplaten met pleisterwerk stond Mustek Afbouw op de steigers.

Gekozen werd voor Durabella, een naadloze terrazzo op basis van natuursteengranulaat

De showroom

De modellen van NIO staan op de begane grond in een van de meest bijzondere showrooms op een locatie waar veel aanloop wordt verwacht. Om die reden moest het vloeroppervlak van 600m2 bestand zijn tegen druk belopen en soms bereden situaties en gemakkelijk in onderhoud blijven. MVRDV koos voor Durabella, een naadloze terrazzo op basis van natuursteengranulaat en een bindmiddel op basis van plantaardige olie die na het aanbrengen al ­binnen 24 uur belopen kan worden. Verder heeft het verwerken slechts drie dagen nodig. Dat begint met een primer. De volgende dag kan de mortel worden aangebracht en de dag erop kan er worden geschuurd. Veel refereert aan de traditionele ­terrazzovloer. Maar ook de dikte van de toplaag is anders en bedraagt na het schuren circa 10 mm. De fabrikant beschikt over veel varianten in het procedé en over de meest uiteenlopende decors. De mogelijkheid tot recyclen kan oplopen tot 100% en de basis van deze Durabella is flexibel maar de toplaag slijtvast en vraagt weinig onderhoud.

De tekening voor de indeling en kleuren over alle verdiepingen

De tekening voor de indeling en kleuren over alle verdiepingen

Extra bescherming

Als extra bescherming komt er dan nog een waslaag overheen. Het gebruik en de opdrachtgever bepalen hoe vaak er opnieuw een dergelijke laag moet worden aangebracht. Om te beginnen moet er op gelet worden dat er geen schoonmaak­middelen worden gebruikt die de was oplossen.
Behalve dit product van Duracryl is enkele v­erdiepingen hoger de Croques Liquid Lino toe­gepast, op 250 m2. De verwerking ervan valt het best te vergelijken met een egalisatiemiddel. Zo goed vloeit het uit, nadat het met een fijn getande spaan is verdeeld. Ook in dit geval is gekozen voor een crèmekleurige tint.

Het trappenhuis als spil van alles met uiterlijk van marmer

Het trappenhuis als spil van alles met uiterlijk van marmer

Schakeringen

Het ontwerpteam heeft de verbindingen tussen de verdiepingen veel meer een open karakter ­ge­geven en de monumentale trap een op marmer gelijkende afwerking meegegeven. Vervolgens is een selectie materialen gekozen die geleidelijk met elke verdieping een lichtere toon zet. Het sluit aan bij de slogan van opdrachtgever NIO: ‘Blue sky coming’. De schakeringen lopen van aarde op straatniveau naar de lucht op het dak. Daarvoor zijn op de begane grond en eerste verdieping de muren bekleed met een 3D-geprint materiaal ­gemaakt van gerecyclede drankkartons, ontwikkeld in samenwerking met Aectual. Dit materiaal geeft de muren een aardse kleur en gegroefde textuur. Dit laatste geeft de ruimte tevens een zachtere akoestiek.

Pleister

Op de tweede verdieping bevindt zich het ­Forum, dat kan worden gebruikt voor workshops, ­presentaties en lezingen en met een ‘Joy Camp’ waar ­kinderen kunnen spelen. Hier zijn de muren en vloeren afgewerkt met hout. De houten vloer op de derde verdieping bestemd voor flexwerkers wordt aangevuld met milieuvriendelijke verf op de muren. De vierde verdieping heeft een kunst- en designgalerie voor het werk van lokale kunstenaars. Hier hebben de muren een perzikoranje kleurverloop, waardoor het accent komt te vallen op de gewelfde plafonds van het oorspronkelijke gebouw.
Mustek Afbouw uit Schelluinen is hier met vier tot vijf mensen vier maanden bezig geweest om waar voorgesteld de wanden en plafonds in gipskarton te voorzien van een gipsafwerking van Gyproc. De vele rondingen zijn opgebouwd met voorgevormde elementen in gipskarton. Hier overheen is uitgevlakt met een pleister die met de hand werd opgebracht, uitgevlakt en afgestreken om daarna geschilderd te worden.

Naadloze vloer met ruimtelijk effect in het café

Naadloze vloer met ruimtelijk effect in het café

Evenementen

De vijfde verdieping huisvest de kantoren van NIO en op de zesde verdieping en het dakterras-paviljoen bevinden zich evenementenruimten. De verticale kleurverandering bereikt zijn hoogtepunt op de bovenste twee verdiepingen. De muren van de zesde verdieping veranderen geleidelijk van goud naar de hemelsblauwe vloer, afwerkingen en plafond in het Rietveld-paviljoen. De essentie van dit stuk modernistische geschiedenis blijft bewaard. Verfijnde afwerkingen in de aankleding helpen om het paviljoen tot een perfecte ruimte te maken voor evenementen, zoals gala’s en modeshows – net zoals bijna 100 jaar geleden. De glazen wanden van het ontwerp van Rietveld, bieden bezoekers een panoramisch uitzicht over de daken van Amsterdam.

Het zogeheten Metz-gebouw op de hoek van de Leidsestraat en de Keizersgracht in Amsterdam werd in 1891 ontworpen door Jan van Looy voor de New York Life Insurance Company. Het was met zeven ­verdiepingen destijds een van de hoogste kantoor­gebouwen in de hoofdstad. Gedurende het grootste deel van de 20ste eeuw was hier het Metz & Co warenhuis gevestigd, gespecialiseerd in meubels, stoffen, kunstnijverheidsproducten, damesmode en hoeden. Het werd al snel toonaangevend voor internationale stijlen in binnenhuisarchitectuur.
In 1933 werd het gebouw uitgebreid met een ­dakkoepel van staal en glas, ontworpen door architect Gerrit Rietveld. Hier stonden stalen meubels van Gispen tentoon en deed de bovenste ruimte dienst als café. In 1991 werd het een officieel Rijksmonument. Ondanks dit ­erfgoed werd het gebouw in 2013 een ­populaire kledingwinkel, waarvoor de ­bovenste ­verdiepingen als opslag werden gebruikt. Daarmee bleef het Rietveld-paviljoen voor publiek gesloten en werden veel van de oorspronkelijke interieurdetails bedekt.
NIO, het Chinese merk voor elektrische auto’s zoekt wereldwijd iconische plekken op voor haar showrooms. Voor de flagship store in Amsterdam werd met de renovatie veel van de oorspronkelijke sfeer teruggebracht en is vooral de bovenste verdieping een gewild ­uitzichtspunt over de stad.

Download de gratis Mebest-app