Sinds kort is TVH in Waregem een multifunctionele ontmoetingsruimte rijker. De groothandel voor onderdelen voor landbouwwerktuigen en groot industrieel materieel kreeg de ruimte ter beschikking toen op die plek een broodbakkerij vertrok, die binnen het bedrijfsgebouw was gevestigd.
Tekst: Renée de Haan
Fotografie: Toon Grobet
Om een vergaderzaal en koffiehoek clean met elkaar te verbinden is ervoor gekozen de gehele ruimte met een Arturo gietvloer van UZIN UTZ af te werken. Het plan van aanpak is ontworpen door K-Oncept uit Roeselare. Dit bureau, gespecialiseerd in herbestemming, heeft er duidelijk naar gestreefd om een rustige verblijfsruimte te creëren.
Houten blok
Deze nieuwe locatie moest een verbinding vormen tussen de bestaande kantoorruimte op de begane grond en een vergaderzaal op de eerste verdieping. De vrijgekomen plek heeft een ongelijkzijdige plattegrond die zo veel mogelijk open moest blijven. Om toch enkele afgescheiden ontmoetingsruimten te creëren koos de ontwerper ervoor ze onder te brengen in een soort houten blok.
Nieuwe dynamiek
Om de ruimte een nieuwe dynamiek te geven, is die in een diagonale lijn midden in de ruimte geplaatst. De wanden van de ‘doos’ zijn bekleed met oud barnwood. Dit creëert een opvallend contrast met de gekozen gietvloer, die als een egaal grijs oppervlak rondom loopt. Om het rustige beeld van de vloer te behouden is die binnen de centrale ruimte doorgevoerd. Dat geldt ook voor de vloer van de gang die op die ontmoetingsruimte uitkomt.
Lange gang
Dit introduceerde een punt dat van invloed was op de uitvoering. De lange gang geeft toegang tot de aangrenzende kantoren. Om de bereikbaarheid voor het personeel tijdens de werkzaamheden te behouden moest er tijdelijk een omleiding gebruikt worden.
Twee fasen
Bovendien besloot het vloerenbedrijf Smooth Floor om het werk in twee fasen uit te voeren. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken is met een strak schema gewerkt. Daarmee nam elke fase zo’n zeven dagen in beslag. Een deel van de aanwezige betonvloer verkeerde in mindere staat. Hij vertoonde scheuren en was tussentijds geschilderd. Om een goede hechting te verkrijgen is dit deel gekogelstraald. Bij deze methode wordt het metalen straalmiddel terug gevoerd in de machine om zo doorlopend opnieuw te worden gebruikt.
Hoofdhal
Er werd besloten om dezelfde vloer door te trekken in de hoofdhal van de kantoorruimtes; in totaal werd zo’n 500 m2 met gietvloer bekleed. Er werd een zeer strakke timing gehanteerd, aangezien tijdens beide fases het personeel omgeleid moest worden. Door de vlotte communicatie verliep dit perfect en werden beide in de afgesproken tijd van zeven werkdagen per fase afgerond.
Ondergronden
De oorspronkelijke broodbakkerij bevatte verschillende ondergronden: van beton, tot egalisatie en coatings. Alle ondergronden werden gekogelstraald en het nodige herstel werd uitgevoerd. Om een goede hechting van de nieuwe egalisatie te verzekeren, werd er gekozen om voor te strijken met UZIN PE 460, een 2-componenten epoxy voorstrijk met kleurindicator. Deze primer is uiterst geschikt als verstevigingsvoorstrijk op onstabiele, poreuze of gebarsten ondergronden. Naast de goede uitharding, wat voor snelle plaatsing zorgt, is deze primer ook toepasbaar als vochtscherm op cementdekvloeren of beton.
Geëgaliseerd
Er werd nadien geëgaliseerd met UZIN NC 110, een zelfvloeiend, extreem gladde egalisatie op basis van calciumsulfaat. De goede vloei, het gladde oppervlak en de spanningsarme eigenschap van deze egalisatie maken deze de geschikte onderlaag om een Arturo gietvloer op te plaatsen. Het is geschikt voor zwakke, oude en gemengde ondergronden bij renovaties, en kan geplaatst worden in laagdiktes tot 50 mm. Na voorstrijken en een schraaplaag aanbrengen kon de nieuwe gietvloer aangebracht worden, in betonlook.