Voor het nieuwe hoofdkantoor van Bejo Zaden in Warmenhuizen zijn veel ronde vormen toegepast door ME2 Architecten. De realisatie van zeer uiteenlopende wanden en plafonds zijn uitstekend vertaald door BENO Projectafbouw BV. Zij ontvingen hiervoor de Nationale Gyproc Trophy 2024 voor utiliteitsbouw.
Tekst: Matthijs Pronker
Fotografie: BENO Projectafbouw BV
Bejo Zaden in het Noordhollandse Warmenhuizen groeide dermate de afgelopen jaren dat het pand te klein werd. Het bedrijf is een wereldspeler op het gebied van het veredelen, produceren en verhandelen van groentezaad. Bij de eigen vestiging heeft het pand tevens de functie voor ontvangsten dus het mocht best opvallen.
Veel precies rekenwerk voor ronde vormen
Koolteelt
De opdrachtgever kwam uit bij ME2 Architecten uit Medemblik en die liet zich inspireren door de teelt van kool waar het gebied bekend om staat. Als gevolg kreeg het drie verdieping hoge kantoor meer gebogen dan rechte vormen. BENO Projectafbouw BV uit Broek op Langedijk (van oorsprong
B&O geheten) kreeg in de realisatie van wanden en plafonds een uitdagende opdracht. Jens Beerepoot, projectleider bij BENO, was nauw bij deze realisatie betrokken en weet er tot in de finesses over te vertellen.
Passende oplossingen
De inspiratie van kool leverde geen bolle vorm voor het gebouw op, maar wel veel ronde vormen in de plattegrond. BENO Projectafbouw wist daarvoor passende oplossingen aan te dragen, zo blijkt al snel uit de toelichtingen van Jens. “Elk onderdeel bleek voor ons in samenwerking met Bouwbedrijf De Geus een uitdaging. Om te beginnen moest het resultaat een comfortabel en duurzaam onderkomen verschaffen voor 375 medewerkers. Zij kregen 5400 m2 ter beschikking.”
Bij de kantoren brachten we aan weerszijden een dubbele gipsplaat aan in verband met de geluidwering
Tekenwerk
In de beginfase kregen door de gebogen lijnen de werkvoorbereiders het stevig voor de kiezen. Ze moesten extra veel tijd steken in het tekenwerk van alle gebogen wanden en systeemplafonds.
Jens onderstreept de precisie: “Om te beginnen gold dit precies uittekenen voor de metal stud wanden. Daarvan kregen de rechte stukken een traditionele plaatdikte van 12,5 mm gipskarton. Bij de kantoren brachten we aan weerszijden een dubbele gipsplaat aan in verband met de geluidwering. Voor de gebogen wanden die daar op moesten aansluiten gebruikten we buiggips met een dikte van 6 mm. Dat werden vier platen aan weerszijde van het profiel waar de geluidsreductie speelde. De tussenruimte is voor de geluiddemping opgevuld met glaswol.”
Hangwanden
Dezelfde opbouw werd gehanteerd voor de hangwanden, oftewel stroken wand die aan de onderzijde van de betonvloeren zijn opgehangen, zo benadrukt Jens.
“Hiervoor hebben we in de eerste instantie vuren regels op 50 mm laten schaven. Later is hier Metal-stud voor gebruikt. In dit geval hebben onze monteurs ook dubbele gipsplaten aan weerszijden bevestigd. Waar ook deze hangwanden gebogen moesten zijn lieten we gebogen mallen vervaardigen. Die zijn met buiggips van 6 mm bekleed. En ook dit keer kwamen er aan weerszijden van het houten regelwerk vier platen.”
De werkvoorbereiders van BENO konden gelukkig de vorm voor de gebogen montageregels, zogeheten schenkels, direct uit de digitale plattegronden overnemen.
Tijdens het aanbrengen van deze lamellenplafonds kwamen we er achter hoe lastig de maatvoering was
Plafonds
Het afbouwbedrijf had ook de opdracht voor de plafonds gekregen. Geen sinecure, want een groot deel moest bijdragen om binnen het gebouw een plezierig akoestisch klimaat te creëren. Op aangeven van de architect is gekozen voor een lamellenplafond van Heartfeld. De lamellen zijn vervaardigd uit viltmateriaal van Hunter Douglas en alles leek simpel, maar Jens weet beter.
“Tijdens het aanbrengen van deze lamellenplafonds kwamen we er achter hoe lastig de maatvoering was. Dat was niet alleen met de plafonds zo, ook bij het uitzetten van de wanden kwamen we in de problemen. Dat bleek zo lastig dat we besloten dit over te dragen aan HB Landmeetkundige Dienstverlening. De stroken van het akoestische plafond moesten overal in dezelfde richting doorlopen. Met het doorsnijden van de gebogen wanden was dat een lastige opdracht. Zonder landmeetkundige steun zou dat niet gelukt zijn.”
Eilanden
Om de zo belangrijke ronde vormen te onderstrepen had de architect besloten in de algemene ruimten plafondeilanden aan te brengen, die dus decoratief opvallen en tevens een effect op de akoestiek hebben. Het leverde weer ander gepuzzel op, zo vertelt Jens.
“Onze werkvoorbereiders hebben al die plafonds tot in details uitgetekend. Dat bood de precieze maat voor de ophanging en de bevestiging van de gipsplaten. Hieronder zijn akoestische Ecophon platen gelijmd. Voor het afwerken van de gebogen randen gebruikten we gezette aluminium hoekprofielen.”
Waar we tijdens de eerste fase zonder problemen ons schema konden aanhouden, moest het nu veel sneller
Bouwstromen
Was de uitvoering in al zijn facetten telkens weer een nieuwe uitdaging, dat werd het helemaal in de tweede fase van de afbouw. De Geus had flinke vertraging van twee maanden opgelopen met de constructie van de ruwbouw. Jens denkt hardop terug: “Waar we tijdens de eerste fase zonder problemen ons schema konden aanhouden, moest het nu veel sneller. We slaagden daarin door een tweede ploeg monteurs in te zetten. Op een bepaald moment werkten er tegelijk wel 5 van deze bouwstromen op de tweede verdieping. Zo waren we tegelijk bezig met het afwerken van de wanden, het aanbrengen van systeemplafonds en de gordijnkoven. Weer anderen waren bezig met de plafondeilanden en een ploeg met de lamellenplafonds. En ook dat is gelukt. Ja, en dan is het mooi als je aan het eind nog zo’n onderscheiding van Gyproc in ontvangst kunt nemen.”