Het lijkt een eenvoudige opdracht: de afwerking van een loft in Den Bosch met een oppervlakte van circa 150 m2. Gezien de speciale kalkafwerking van Frescolori moesten vooral de wanden vlakker dan ooit zijn, dus dat vergde zeer veel nauwkeurigheid.

Tekst: Renée de Haan
Fotografie: Henk van der Veen

Het leverde Stukadoorsbedrijf SJW anderhalve maand werk op. Met als resultaat een soft ogend appartement. Waarbij de deuren dezelfde betonlook kregen als de wanden. Stukadoor John van de Wouw werkte met producten van Frescolori en leerde daarmee nieuwe vaardigheden.

Wanden en kastdeuren gelijk afgewerkt in de slaapkamer

Wanden en kastdeuren gelijk
afgewerkt in de slaapkamer

Stuc Totaal Afbouw

Voor de afwerking met Caramor was het vooral van belang dat de opdrachtgevers vooraf de juiste keuze konden maken voor kleur en structuur. Daarvoor heeft John hen meegenomen naar de zaak van Stuc Totaal Afbouw. Via dit bedrijf kreeg John zijn materiaal van Stukbouw Afbouwmaterialen aangeleverd. Daar troffen ze ruim voldoende monsters. Omdat het bij de Bosche loft om behoorlijk veel vierkante meters gaat met dezelfde afwerking, heeft de opdracht­gever de nodige tijd genomen om tot de juiste beslissing te komen.

Proefwand

John: “Wat de structuur betreft wilden ze deze behoorlijk rustig houden. Maar ook de kleur moest zacht ogen en kwam uiteindelijk bij een warme betonlook terecht die vaak als Ibiza wordt benoemd. Voor alle zekerheid hebben we voor de opdrachtgever een proefwand opgezet. Dat was gelukkig doorslaggevend.”

Ze halen dit gips
uit groeven bij Parijs

Natuurgips

“Voor we aan het verfijnde werk toekwamen moesten we eerst de betonwanden uitvlakken. Dat moest in dit geval vlakker en gladder dan gewoon behangklaar. Met de Caramor kalkafwerking, die de opdrachtgever koos van Frescolori, zie je elke puntje in de ondergrond. Dat risico hebben we ondervangen met de spuitmortel LP Xcellent van Gyproc. Ze halen deze gips uit groeven bij Parijs. Ik ben er nog nooit geweest, maar met dit ­materiaal konden we in een keer vlak afwerken. Aan het einde sprayen we hem nog even na met een plantenspuit en strijken hem dan helemaal glad. Bovendien wordt deze natuurgips knap hard.”

De kastdeuren bestaan uit drie panelen. Daarvoor moest de tekening natuurlijk goed aansluiten

Kastdeuren

“Dat gladde hadden we ook nodig bij meerdere kastdeuren die hetzelfde uiterlijk moesten ­krijgen als de wanden. Daarvoor was watervast MDF ­gekozen. Rondom waren de panelen helemaal glad geschuurd en gegrond. Wij hebben ze nog een keer watervast opgeschuurd en voorgestreken. Die voorbehandeling is ook gebruikt voor de toegangsdeur. Die moest hetzelfde aanzien krijgen.”
De kastdeuren bestaan uit drie panelen. Daarvoor moest de tekening natuurlijk goed aansluiten. Zo besloot John ze naast elkaar op de grond op ­balkjes te leggen. En ook de kopse randen en de achterzijde kregen dezelfde afwerking.

Met de Caramor kalkafwerking zie je elke puntje in de ondergrond

 

De aangrenzende badkamer

De aangrenzende badkamer

Uitgebalanceerd

De werkwijze met deze kalkafwerking wijkt ­duidelijk af van doorsnee stucmortel. Het proces is in fases opgebouwd, zo licht John toe.
“De eerste laag wordt stevig opgezet met de tekening. De tweede laag hebben we iets ­dunner gemaakt door het materiaal telkens met een ­plantenspuit nat te houden. Toen dat was uitgehard hebben we overal een 2-­componenten beschermlaag overheen gezet. Die oogt ­gelukkig net zo mat als de pleister zelf. En zo blijft de ­marmerstuc ook beschermd op de deuren. Bovendien konden we de afwerking op gelijke wijze ook doortrekken in de badkamer. Alles met elkaar heeft het gezorgd voor een goed ­uitgebalanceerde leefomgeving.”
De opdrachtgevers hebben benadrukt dat het geheel goed begeleid is en dat ze zeer ingenomen zijn met het resultaat.

Download de gratis Mebest-app