In het hart van Den Haag zit sinds de jaarwisseling een nieuw hotel; The Collector. Niet zomaar een hotel maar een lifestyle boetiekhotel. Sfeervol dus, met een lekker eigenzinnig bohemien interieur. Daar draagt de karakteristieke terrazzovloer in de lobby een stevige steen aan bij.

Tekst en fotografie: Klokhuys tekst en foto

Nieuwe koers voor Haagsche Bluf

Als ‘eclectische mix’ ergens op van toepassing is, dan wel op De Haagsche Bluf met zijn grote diversiteit aan architectuurstijlen, zijn mengeling van moderne en historische gevels. Het is wel even zoeken naar de verrassende plek; De Haagsche Bluf ligt goed verstopt in het centrum van Den Haag, achter de Dagelijkse Groenmarkt, de Nieuwstraat, de Venestraat en de Vlamingstraat. Te goed wellicht want als mini-winkelcentrum kwam het nooit echt lekker van de grond. Vandaar dat het roer om ging, de focus werd verlegd van winkelen naar horeca. Zo is er onder meer een Foodhal te vinden, net als in Amsterdam en Rotterdam. Niet geheel toevallig van dezelfde (mede-) initiatiefnemer; Tsibo Lin. Naast de Foodhal heeft hij in de Haagsche Bluf ook The Collector gerealiseerd. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het bij dit trendy lifestyle hotel om verzamelen; het verzamelen van reiservaringen en -verhalen. Daar hoort een doorleefde omgeving bij. Wat het interieur betreft is dat met meubels en accessoires prima te doen, maar met het gebouw zelf is dat lastig; dat is eigenlijk helemaal nieuw. Toch wilde de opdrachtgever in de lobby liefst een terrazzovloer die er niet splinternieuw uitziet. Een karaktervol scheurtje zou geen probleem zijn, zo liet hij terrazzobedrijf Candido weten. “Dat maken we niet”, zegt Leandro Candido van het Amsterdamse bedrijf. “Als we een nieuwe vloer leggen dan is die goed en heel, heeft hij geen scheuren. Misschien komen die er na verloop van tijd wel in maar we gaan ze er niet op voorhand in maken.”

Ondergrond met drempels

Toen Candido het werk in Den Haag kwam opnemen, bleek dat de opdrachtgever misschien toch wel zijn zin zou krijgen. “Om een mooie, goede terrazzovloer te kunnen maken hebben we graag een ondervloer die wat vlakker is dan gebruikelijk”, zegt Candido. “We hebben hem ook graag wat vetter dan de meeste vloerenleggers maken. Die schralere vloeren zijn prima geschikt voor veel afwerkingen maar iets meer cement erin zorgt voor een betere hechting van onze terrazzovloer. Daarom maken we de ondervloer het liefst zelf, of laten we hem leggen door een partij die precies weet wat we nodig hebben.” Nu lag er al een dekvloer en die was in niet al te beste staat. De terrazzoman vermoedt dat de vloer na het leggen niet is afgedekt en daarna in de bouwfase behoorlijk is stuk gelopen. Daardoor lagen er delen los, en dat is funest voor de hechting van een toplaag. “Er zaten ook flinke kuilen in. Dan kun je niet veel met terrazzo. Een paar millimeter meer of minder smeren gaat niet met dit materiaal, zeker niet met het formaat korrel dat we hier gingen gebruiken.” Bijkomend probleem was dat de vloer al grotendeels op niveau lag. “De inloopmat bij de entree kon er nog wel in maar voor de rest was er hooguit ruimte voor zeil van een paar millimeter dik. Voor een terrazzo toplaag van 1,5 cm dik in ieder geval niet.”

Vloeibaar alternatief

De hele dekvloer verwijderen en vervangen door een nieuwe was geen optie, gezien de planning. Voor het hoogteprobleem werd besloten om deuren en dergelijke aan te passen. Dat loste het probleem van de onvlakheid echter niet op. De uitweg vond Candido bij een project dat het Amsterdamse terrazzobedrijf eerder had gedaan. Bij de vloer van het Trippenhuis had Candido te weinig hoogte voor dekvloer en toplaag. Op advies van Onno de Vries van Technisch Bureau Afbouw is dat toen met een vloeibare zandcementmortel opgelost. Daar is toen een dunne en sterke ondervloer mee gemaakt. “De hechting is ook erg goed, merkten we toen”, zegt Candido. “Daarom hebben we besloten hetzelfde systeem hier voor de reparatie te gebruiken.”
Een technisch advies van TBA won Candido ditmaal niet in. Aan de ene kant wel begrijpelijk; 70 m2 vloeroppervlak is immers niet heel groot en dan is € 500,- voor een advies misschien veel. Maar zoals technisch adviseur Onno de Vries aan Candido liet weten: als er onverhoopt iets mis gaat, dan kun je ook met zo’n kleine vloer misschien een veelvoud van dat bedrag kwijt zijn aan garantie. Kun je echter laten zien dat je het werk hebt uitgevoerd op basis van een advies door een expert, dan sta je toch een stuk sterker als er iets fout gaat en je daarvoor aansprakelijk wordt gesteld.

Zwart, wit en messing

De beschadigde dekvloer werd eerst goed schoongemaakt, alle losse delen werden verwijderd. Daarna bracht vloerenbedrijf De Granietzuil de vloeibare mortel aan. Een dun laagje van een paar millimeter voor de hechting en wat dikker waar kuilen in de vloer zaten. Op de geëgaliseerde en versterkte ondergrond maakte Candido vervolgens de 15 mm dikke terrazzo toplaag. Die heeft een patroon van witte velden – Grigio Venato met wit cement – en zwarte stroken – Nero Ebano met grijs cement, zwart pigment en parelmoer. Met 70 m2 was de vloer te groot om hem in één vlak te kunnen maken, er moest dus sowieso gedilateerd worden. Daar wilde de terrazzospecialist messing strips van 3 millimeter voor gebruiken. “De opdrachtgever vond dat effect zo mooi dat we die strips overal tussen de witte vakken en de zwarte banen hebben aangebracht”, zegt Candido. “Prettige bijkomstigheid van die grote hoeveelheid strips was dat het aanbrengen van de vloer voor ons gemakkelijker werd. We konden nu heel eenvoudig overzichtelijke dagproducties maken.”

Strakke letters

Bij de entree is de naam van het hotel in de vloer opgenomen. Het terrazzobedrijf liet de opdrachtgever daar verschillende mogelijkheden voor zien; marmer bijvoorbeeld, en messing. Dat laatste kreeg de voorkeur. Aan de hand van een AutoCAD bestand liet Candido de letters van The Collector uitzagen uit een plaat van het metaal. “Dat heeft onze buurman voor ons gedaan, natuursteenbedrijf Boucher. Zij hebben een waterjet waar ze dat heel mooi mee kunnen doen. Het AutoCAD bestand hebben ze ook gebruikt om een contramal uit hout te zagen. Daarmee konden we de letters op één lijn krijgen en ze op precies de juiste afstand van elkaar plaatsen.” De messing letters zijn met montagekit op de vloer vastgezet waarna het witte terrazzomengsel is aangebracht.

Slik en slurrie

Sluitstuk vormde het schuren. Candido deed dat voordat de aansluitende vloeren werden gelegd, anders zouden de tegels en het hout daarvan beschadigd raken. De afvoer van het schuurafval was nog een lastig verhaal. “Je schuurt zo’n 2 a 3 millimeter materiaal af, met water. Dat is vaste prik maar het is elke keer weer verbazingwekkend om te zien hoeveel slik er vanaf komt. Het was in ieder geval veel te veel om op de bouwlocatie op te slaan; daar was echt geen ruimte voor. We hebben het slik nu gestort in een krat met een big bag erin. Bij schuren in de werkplaats kunnen we het water opvangen en hergebruiken. Hier ging dat niet, maar het water dat uit de big bag kwam was behoorlijk schoon door het filteren dus dat kon zo weglopen. De slurrie die achterbleef hebben we dagelijks mee terug genomen naar Amsterdam waar we er een container voor hebben.”
Een hoogglans afwerking zou niet goed passen bij het wat doorleefde uiterlijk dat de vloer mocht hebben. De vloer is dan ook matglans geschuurd, uiteraard ook omdat hij niet te glad mag zijn. Een waslaag beschermt hem tegen vervuiling en maakt het schoonhouden gemakkelijker. Volgens Candido zou die beschermende laag misschien wel elk jaar opnieuw moeten worden aangebracht; als het goed is gaan er immers behoorlijk wat schoenen en rolkoffers overheen. Maar juist dat dagelijks gebruik door reizigers gaat de vloer het karakter van een echte doorleefde verhalenverzamelaar bezorgen.

Met inmiddels de derde generatie aan het roer is Candido BV een echt familiebedrijf. De grootvader van Leandro en Claudio, de huidige eigenaren, startte het terrazzobedrijf in 1947. In zeventig jaar tijd is Candido uitgegroeid tot een gerenomeerd bedrijf met zeven personeelsleden en een uitgebreide showroom. Opdrachtgevers zijn particulieren, aannemers, architecten, woningcorporaties etc. Ook het pakket is breed: utiliteitsbouw, woningbouw, restauratie, nieuw werk, vloeren, aanrechtbladen en meer.

Voor het opgemaakte artikel met alle foto’s kunt u Mebest 2020-1 bekijken.

Download de gratis Mebest-app