Licht, ruim, industrieel en misschien een tikje Spartaans, dat is wat je je voorstelt bij een loft. Het is ook grotendeels het beeld van de ‘bovenwoning’ waar Urban Constructions in opdracht en onder coördinatie van hoofdaannemer Maverickbouw de afgelopen twaalf maanden een aanzienlijk deel van de afbouw verzorgde. Al ligt de nadruk eerder op comfortabel dan op basic.

Tekst en fotografie: Klokhuys tekst en foto

Contactgeluid geëlimineerd

De loft is gemaakt in de bovenverdieping die zo’n 20 jaar geleden aan een eeuw-oud gebouw werd toegevoegd. Waar de optopping oorspronkelijk voor bedoeld was is niet duidelijk, maar bewoning kan het niet zijn geweest. Daarvoor ontbraken basale zaken als isolatie van dak, gevel en vloer. Dat waren dan ook de dingen waar Urban Constructions als eerste mee aan de slag moest. De afbouwers zetten een droog systeem in om de constructievloer van de loft voor te bereiden voor de afwerking met een houten parketvloer. Met een dikke laag korrels, uitgespreid op papier, werd de vloer uitgevlakt en geïsoleerd. Daarop is een zwevende Estrichvloer aangebracht. “Zwevend omdat je dan geen contactgeluid hebt”, zegt Van Dijk. Het systeem zorgt voor een geluidsreductie van 10 dB. De afbouwer gebruikte 2E26 vloerplaten, voorzien van een laag steenwol aan de onderzijde. Nadat de plaatnaden waren afgedicht is de gehele vloer geëgaliseerd zodat de parketeur een perfect vlakke ondergrond had om op te werken.

Hoogwaardig geïsoleerd

Aan het dak had de afbouwer zelf geen werk, dat was aan de buitenzijde geïsoleerd, om het balkenplafond in het zicht te houden. Wel moest Urban Construction maatregelen treffen om warmtelekken bij de aansluiting van dak en gevel te voorkomen. “We hebben daar koven voor gemaakt, met daarin Kooltherm K12 platen van Kingspan als isolatiemateriaal”, zeg Van Dijk. Dat materiaal is ook verwerkt in de voorzetwanden die tegen alle gevels zijn geplaatst. Deze gevels hebben geen isolerende spouw, er moest dus echt wel wat gebeuren om de ruimte geschikt te maken voor bewoning. Aan de buitenkant waren daar geen mogelijkheden voor, het pand is een gemeentelijk monument met een beschermd stadsgezicht. Inpandig isoleren was dus een must. Hoewel je zou denken dat de loft met een oppervlak van zo’n 510 m2 ruimte genoeg biedt, was het niet de bedoeling om heel forse voorzetwanden te maken. “Kooltherm is maar 70 millimeter dik en levert evengoed een heel hoge isolatiewaarde”, legt Van Dijk de keuze uit. “Daarnaast werkt hij vochtregulerend zodat je, anders dan bij glas of steenwol, geen dampremmende laag hoeft aan te brengen. Je plakt het op de steen en maakt hem rondom luchtdicht.”

Stevig beplaat

Een paar centimeter vóór de isolerende laag plaatste de afbouwer een metalstud voorzetwand, dichtgezet met 12 mm watervast spaanplaat en een laag gipsplaat. “Spaanplaat passen we eigenlijk standaard toe als eerste laag in dit segment woningen” zegt Van Dijk. “Je gaat hier niet beknibbelen op achterhout; je moet zonder problemen iets aan de muur kunnen hangen.” Ook de buitenste laag is stevig, daar gebruikten de afbouwers stootvaste Gyproc Duragyp gipsplaten voor. Dezelfde opbouw als voor de voorzetwanden is ook gebruikt om de dragende kolommen in de gevels te bekleden. Bij die bouwdelen gaat het zowel om de thermische isolatie als om de brandveiligheidseisen.

Wanden, koven en kolommen zijn allemaal klasse A afgewerkt, geschikt dus voor glanzende wandbekledingen zoals metallic behang, glanzende verfsystemen en dunne glanspleisters. Die veeleisende eindafwerkingen zijn eigenlijk nergens in de woning toegepast; een aantal wanden is zelfs afgewerkt met kalkverf en heeft dus een wat gestreept uiterlijk. De uiterst strakke hoeken, gemaakt met flexcorners, geven wel iets weg van de supervlakke ondergrond.

Verrassende materiaalkeuze

In de badkamer vroegen de omstandigheden om speciale platen. Door de stoomcabine en de inloopdouche zou de luchtvochtigheid daar erg hoog kunnen worden. Niet veel platen en afwerkingen zijn daar op de lange duur tegen bestand, vandaar dat Van Dijk besloot om de wanden te beplaten met Aquapanel Indoor van Knauf. Dat is een cementgebonden plaat die speciaal ontwikkeld is voor toepassing in zeer natte ruimtes. “Een veilige keuze voor deze badkamer dus.” In de douche zijn de wanden uitgeraapt met SM 700 van Knauf en tot bovenaan betegeld, de wand achter het bad is met dezelfde mortel uitgeraapt en afgewerkt en gesausd.
Opvallend genoeg is juist buiten de badkamer een mortel toegepast die vaak in natte ruimtes wordt gebruikt. In de gang waar je de woning binnen komt, is de 16 meter lange wand compleet in de Ardex A950 gezet. In het materiaal is een intrigerend kunstwerk gemaakt dat doet denken aan de art deco versieringen op de gevel van het Amsterdams Soho House. Het kunstwerk is van de hand van architect Cris van Amsterdam die het ontwerp voor de gehele loft maakte. Hij paste een vergelijkbaar kunstwerk, maar dan met een ander patroon, eerder toe in een ander project. Ook daar was toen Ardex 950 voor gebruikt, en dat moest het nu weer worden. Hoe het precies moest gebeuren, was nog een behoorlijke zoektocht voor Urban Constructions.

Strak gekrabd

De 3 meter hoge bakstenen wand werd eerst door de afbouwer met hoekprofielen en stucstops helemaal recht en haaks gezet. Vervolgens is hij uitgevlakt met een 2 centimeter dikke laag A950, op kleur gemaakt. In een tweede laag van hetzelfde materiaal, krabde de stukadoor het patroon uit. Het oppervlak werd tenslotte afgewerkt met een papje van verdunde en eveneens donkergrijs gemaakte A950. “Juist vanwege dat uitkrabben leek dit materiaal mij een vreemde keuze. We gebruiken het wel voor badkamers waar je de volgende dag moet kunnen tegelen dus de open tijd leek mij kort voor dit werk. Aan de andere kant mag het natuurlijk ook weer niet te zacht zijn als je strakke lijnen wilt. In ieder geval wist de stukadoor die we hier voor hadden ingeschakeld precies wat hij moest doen; het ging perfect.”

Creatieve cementsluierlook

Aan de andere kant van de kunstwerkwand bevindt zich de woonkamer. Daar wilde de opdrachtgever qua afwerking ongeveer het tegenovergestelde van de gangzijde, namelijk het industriële uiterlijk van een kaal gekapte baksteenmuur. Probleem was alleen dat, nadat het stucwerk was verwijderd, de verschillende kleuren baksteen voor een te onrustig beeld in de woonkamer zorgden. “Er was door Maverick Bouw nog wat nieuw metselwerk toegevoegd om raampartijen dicht te zetten”, legt Van Dijk uit. “We hebben erg moeten zoeken naar de juiste manier om er zo’n stucsluier aan toe te voegen. Op een gegeven moment hebben we zelfs overwogen om het opnieuw te stukadoren en de gips er daarna weer af te hakken maar dat ging toch iets te ver.” Uiteindelijk stuitte Urban Constructions op een stukadoor die kon helpen met chipperen. Dat is een techniek waarbij een mortel in verschillende lagen van diverse diktes wordt aangebracht, en waar nodig weer deels weggeborsteld. Na een aantal proefstukken was de combinatie gevonden die precies het beeld opleverde dat de bewoners voor ogen hadden. Het voegt een rauw randje toe aan een voor de rest vooral erg comfortabele, sfeervolle en fraai afgewerkte loft.

Voor het opgemaakte artikel met alle foto’s kunt u Mebest 2020-5 bekijken.

Download de gratis Mebest-app