De 18e verdieping van het World Trade Center in Utrecht; ramen rondom. Het uitzicht van het nieuwe kantoor van Aalberts Industries is indrukwekkend. Maar het altijd boeiende panorama heeft serieuze concurrentie van het interieur dat Casper Schwarz Architects ontwierp. De betonachtige zitelementen bijvoorbeeld zijn heuse blikvangers.
Fotografie: Peter Baas Photography, Topcover (werkplaats)
Meedenken
Piepschuim puzzelstukken
Topcover maakte de drie elementen, twee tribunes en een tafel, van EPS. Het materiaal is licht en gemakkelijk in allerlei vormen te krijgen. De elementen voor het kantoor van Aalberts zijn gesneden maar met fresen kunnen ook complexere 3D vormen worden gerealiseerd. De twee grote elementen, die elk drie lagen tellen, hebben een diameter van respectievelijk 5,5 en 4,5 meter. Te groot om in de redelijk compacte lift naar de bovenste verdieping van het WTC te transporteren. “Daarom hebben we er een soort bouwpakket van allemaal aparte stukken van gemaakt”, zegt Simon. Die losse onderdelen zijn in de werkplaats in Erp helemaal voorbereid voor een leven in het kantoor van Aalberts Industries. Ze zijn geleverd met een sparing langs de onderzijde. Daar plakte Topcover een aluminium strip in waar vervolgens LED-verlichting op kon worden aangebracht. “Verder hebben we de sparingen gemaakt voor alle aansluitingen. Op tekening was precies aangegeven waar die moesten komen, zodat dat goed zou aansluiten op de voorzieningen in de vloer van het kantoor.” Ook maakte de Brabanders stansgaten in de EPS-elementen; in het WTC konden ze dan over stalen staanders geschoven worden om ze goed op hun plek te houden.
De zittribunes zijn er niet alleen voor de show, mensen moeten er daadwerkelijk op kunnen zitten. EPS alleen is daar niet het meest ideale materiaal voor, de kans op indeuken is te groot. Daarom bekleedde Topcover de piepschuim-elementen met MDF. Aan de boven- én de onderkant”, zegt Simon. “Die platen hebben we er op vastgezet met een PUR-lijm.”
Keihard en muurvast
De puzzelstukken zijn van Erp naar Utrecht getransporteerd en daar op hun plaats gezet. Alle onderdelen zijn onderling verlijmd. De elementen zijn vervolgens helemaal ingepakt in een mortelweefsellaag. Anders dan bij EPS-gevelisolatie deed Topcover dat met een epoxy waar een net in werd ingebed. De wapeningslaag zorgt ervoor dat er geen scheurtjes komen bij de overgangen tussen EPS en MDF. De randen van de elementen zijn met de mortelweefsellaag ook wat afgerond, dat maakt ze minder kwetsbaar dan scherpe hoeken. De laag zorgt er ook nog voor dat de ondergrond vlakker is voor de eindafwerking en de hechting optimaal.
Voor de afwerking gebruikte Topcover het Italiaanse Microtopping. Het materiaal heeft een cementbasis en bevat polymeren. Daardoor is het hard én flexibel. “Dat laatste heb je ook nodig bij zulke zitmeubels”, zegt Simon. “Er zit altijd wel wat beweging in, zeker doordat we het met losse onderdelen hebben opgebouwd. Dan is flexibiliteit en scheuroverbruggend vermogen wel wenselijk.”
De Microtopping is in drie lagen aangebracht die telkens, na voldoende droging, zijn geschuurd. “Om het oppervlak mooi vlak te houden”, legt de eigenaar van Topcover uit. Elke laag heeft een andere korrelgrootte, voor zover je daar bij de fijne cementpoeder van kunt spreken. De eerste laag is het ‘grofst’, de volgende lagen zijn steeds een beetje fijner. “Dat verschil in fijnheid van de poeder geeft de afwerking zijn tekening.” Uit de stalen die Topcover maakte, koos de architect Olive Grey. De grijze tint harmonieert mooi met de rest van het interieur en geeft de elementen het gewenste steenachtige uiterlijk. Om de kleur mooi te houden, zijn alle oppervlakken nog voorzien van een matte transparante PU-lak. Dat maakt de elementen goed reinigbaar en waterdicht, dus ook als er eens een kop koffie omver zou gaan, is er geen man overboord.
Goudaders in het WTC
Naast de twee zittribunes en de sta-tafel mocht Topcover ook nog de wandafwerking van twee kamers verzorgen. Uiteraard had de architect niet standaard betonlook wanden in gedachten. “Het zijn allemaal aparte paneeltjes in allerlei hoekige vormen en van verschillende afmetingen”, legt Simon uit. “Zo’n 200 stuks werden er bij ons op de werkplaats afgeleverd. Die hebben we allemaal met Microtopping afgewerkt, aan de zichtzijde en aan alle zijkanten, in dezelfde kleur als we voor de drie elementen hebben gebruikt. En ook voorzien van dezelfde PU-lak, anders krijg je toch een kleurverschil.” Interieurbouwer Smeulders heeft de panelen vervolgens met een kliksysteem op de houten wanden aangebracht, met behoorlijke tussenruimtes. Precies op de plek van die naden waren al met goudverf lijnen getrokken. Het levert een bijzonder beeld op van een steenachtige wand die wordt doorsneden door strakke goudaders. Een fraai accent van een toch al uitzonderlijk kantoorinterieur.
Over Topcover
Het bedrijf uit Erp komt voort uit stukadoorsbedrijf Simon. Na een jaar of twintig waarin zo’n beetje alle denkbare stukadoorswerkzaamheden werden gedaan, nam eigenaar Arlo Simon samen met zijn medewerkers het besluit om zich vanaf 2018 volledig te richten op decoratieve wand-,vloer- en interieurafwerkingen. Een keuze die werd ingegeven door de vraag uit de markt, de wensen en kwaliteiten van de medewerkers en een afweging is van fysieke belastingen. Topcover is tien man sterk en richt zich vooral op exclusieve interieurprojecten. De opdrachten zijn 50/50 verdeeld over de particuliere en de zakelijke markt in binnen- en buitenland, waarbij zowel rechtstreeks voor de eindgebruiker als via (interieur)architecten en aannemers wordt gewerkt. Kracht van het bedrijf uit Erp is oplossingsgericht meedenken met de klant en zorgen dat die geen omkijken meer heeft naar het project en de uitvoering.
Kantoor Aalberts Industries NV
Opdrachtgever: Aalberts Industries, Utrecht
Architect: Casper Schwarz, Hilversum
Interieurbouwer: Smeulders interieurgroep, Nuenen
Betonlook afwerking zitelementen en wanden: Topcover, Erp
Voor het opgemaakte artikel met alle foto’s kunt u Mebest 2019-4 bekijken.