Gietvloeren en scheuren, veel aannemers zijn er huiverig voor. Bij Van de Bos Flowerbulbs weten ze inmiddels beter; daar is de ernstig gescheurde tegelvloer volledig overdekt met een stoere betonlook gietvloer die prima tegen een scheurtje kan.
Tekst: Klokhuys tekst en foto
Fotografie: EPI
Eigentijds maar niet té
Het leest als een sprookje, het levensverhaal van Van de Bos Flowerbulbs; in zeventig jaar tijd is het Westlandse bedrijf uitgegroeid van een éénmanszaak tot een multinational. Gestart in een woning in Maasdijk heeft de specialist in lelie, freesia en calla bollen en knollen inmiddels vestigingen in Australië, Canada, China en de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor zit niet meer in een woning maar in een echt bedrijfsgebouw, in Honselersdijk. Al lang, sinds 1956. Uiteraard is dat pand in de loop der jaren wel onder handen genomen maar evengoed waren de kantoren, de kantine en de entree aan een opknapbeurt toe. Laura Kleiwegt interieur design werd ingeschakeld om de burelen van moderne looks te voorzien. “Heel specifiek waren de eisen van de opdrachtgever niet; ik was behoorlijk vrij in het ontwerp”, zegt de interieurontwerpster. “Het moest vooral lekker licht blijven. En het moest weer een behoorlijk aantal jaren mee kunnen dus wel hip maar niet te trendy.” Een vloer die goed en gemakkelijk schoon te maken is, was ook wel een wens. “We hebben naar PVC gekeken maar ik vond dat het effect van de mooie hal weghalen. Zo kwamen we bij een betonlook gietvloer uit. Dat is sfeervoller en eigentijds; je komt het zeker in kantoren veel tegen.”
Uitdagende ondergrond
Vloerenbedrijf Coat-It werd benaderd voor de uitvoering. Andre Baars van het bedrijf uit Capelle aan den IJssel kwam een kijkje nemen in Honselersdijk en trof daar een zorgwekkende ondergrond aan. “Er lag een tegelvloer die vol zat met scheuren”, zegt hij. “Een flink aantal tegels was compleet doormidden gescheurd. Dan weet je vrijwel zeker dat de ondervloer slecht is en dat die scheuren ook in de gietvloer zullen doorzetten. Voor sommige aannemers is dat reden om gietvloeren af te raden. Ik had echter gehoord dat EPI met een scheuroverbruggend systeem bezig was dus heb ik ze benaderd voor een oplossing.”
Onderzoek in Honselersdijk door EPI leerde dat de scheuren in de vloer niet al te groot waren, en dat gaf hoop. “We hebben een systeem ontwikkeld dat scheuren tot wel 2,5 mm kan overbruggen, de EPI Super Base gietvloer”, zegt Robbert Leen van de kunststofvloerenleverancier. De oorzaak van de scheur is niet zo belangrijk volgens de technisch adviseur van EPI, het gaat vooral om het formaat van de scheur. En ook een beetje om de leeftijd van een gebouw. “Dit is al een wat ouder pand. Als je dan scheuren meet die niet wijder zijn dan 2,5 mm, dan weet je dat ze niet groter zullen worden. Anders was dat in de afgelopen jaren al wel gebeurd.” Bij nieuwbouw zou dit formaat scheuren in principe ook geen probleem hoeven zijn, vindt Leen. “Alleen bij bouwkundige fouten of een aardbeving heb je dan kans dat de scheur nog groter wordt. Maar daar kan niets tegenop.”
Dun membraan
Voordat Coat-It de vloer ging aanbrengen, werden op advies van EPI de tegels volledig geschuurd. De scheuren werden vervolgens ingeslepen. “Zo krijg je een zuiver hechtvlak én je kunt wat meer vulmiddel kwijt waardoor de reparatie nog wat sterker wordt”, zegt Baars. “Mocht de vloer ooit weer scheuren dan zal dat naast de oude scheur gebeuren”, verzekert hij.
Na het primeren van de hele vloer bracht Coat-It het geheim van de smid aan, een scheuroverbruggend membraan. Het is een vloeibaar product. “Dat is wel een ander verhaal dan die zware onhandelbare rubber matten die vroeger werden gebruikt als er scheuren in de ondervloer zaten”, zegt Leen. “Het scheelt niet alleen in gewicht, maar ook in hoogte.” Het membraan maakt de vloer wel dikker dan een gewone gietvloer, hij gaat van ca. 3 mm naar zo’n 5,5 mm, maar met rubber matten zou dat minimaal 7 mm worden.
De rubber matten waar de technisch adviseur van EPI op doelt worden ook vaak gebruikt om contactgeluid te reduceren. Dat hoeft met dit vloersysteem niet meer, het scheuroverbruggende membraan zorgt ook voor een geluidsreductie van 15 dB. “Niet dat dat hier nodig was, want we hebben hem alleen op de begane grond aangebracht” zegt Baars. “Maar voor verdiepingsvloeren of appartementen kan dat heel nuttig zijn.”
Grijs maar niet kil
Het is overigens niet alleen het membraan dat er voor zorgt dat de scheuren uit de ondervloer niet doorzetten in de afwerking; volgens Leen speelt de gietvloer zelf ook een rol. “De basis van het systeem is de 60NV, een harde sterke gietvloer. Zou je een zachtere variant gebruiken, dan haalt het systeem niet de eisen die wij stellen. Dat zit niet alleen in de flexibiliteit maar ook in de trekkracht; bij de harde vloer heb je 5 tot 6 Newton nodig om hem te laten scheuren terwijl bij de zachtere 2 Newton al genoeg is.” Voordeel van de hardere variant is ook dat hij krasvaster is dan de zachtere uitvoering. De dubbele laag watergedragen lak die Coat-It als laatste aanbracht, geeft nog wat extra bescherming tegen krassen. En hij geeft de vloer een mattere aanblik, en dat past goed bij het beeld dat de ontwerpster voor ogen had.
Betonlook vla-flip
Het enigszins gevlamde uiterlijk van de vloer bij Van de Bos Flowerbulbs wordt grotendeels bepaald door het gebruik van twee kleuren. “Je maakt er een soort vla-flip mee”, legt Baars uit. “Hoe langer je roert, hoe meer je ze vermengt en hoe egaler de kleur wordt. Hoe minder je roert, hoe heftiger het effect.” Heel bepalend is dan natuurlijk ook welke kleurcombinatie er wordt gebruikt. De scheuroverbruggende gietvloer is in elke kleur te krijgen maar het idee van Laura Kleiwegt was toch wel om een betonlook te creëren en dan kom je al snel op een grijstint uit. “Echt grijs vond ik alleen wat te kil”, zegt de ontwerpster. “Uiteindelijk hebben we een grijze vloer uitgezocht met een tikje bruin erin. Dat maakt het net wat warmer. En het past mooi bij de inrichting van de entree waar de vloer ligt, daar hebben we het nodige hout gebruikt.”
Zowel opdrachtgever als ontwerpster is enthousiast over het resultaat. En dat een gietvloer tóch kon. “Het was echt flink balen geweest als dat door die scheuren niet mogelijk was geweest”, zegt ze. “Dan had ik een alternatief moeten zoeken, maar wat zou dan wel gekund hebben? De oude vloer maar laten liggen? Nee, ik ben blij dat dit gelukt is!”
Over Coat-It
Coat-It is een tweemanszaak, gevestigd in Capelle aan den IJssel. Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van zowel kunststofvloeren als cementgebonden gietvloeren. Daarnaast ook grindvloeren, troffelvloeren, coatings en meer. Coat-It werkt voornamelijk voor zakelijke klanten maar probeert onder meer met door de showroom het particuliere werk uit te breiden.
Voor het opgemaakte artikel met alle foto’s kunt u Mebest 2020-1 bekijken.