De drie belangrijkste voorwaarden voor een succesvol vakantiepark zijn locatie, locatie en locatie. Wat dat betreft kan het haast niet mis gaan voor het nieuwe Villapark De Koog; Texel is immers al jaren een razend populaire vakantiebestemming. Daarnaast zit er achter de stralende high end vakantiewoningen met hun fraai afgewerkte geïsoleerde gevels, ook nog eens een verstandige filosofie, van A tot Z.

Kwaliteit boven kwantiteit

Meer dan een miljoen bezoekers heeft Texel ieder jaar en een flink deel daarvan blijft minstens één nachtje over. Dat is best veel voor een eiland van zo’n 8 bij 20 kilometer en 13.500 inwoners. “Het is wel druk genoeg op Texel, er hoeft niet zo veel meer bij”, zegt Iwan Groothuis van recreatiebedrijf De Krim. “Maar we willen wel graag dat de mensen blijven komen. Dan moet je zorgen dat je kwaliteit biedt, voor elke portemonnee.” De Krim exploiteerde al verschillende campings en vakantieparken met een aantal luxe villa’s. Met villapark De Koog gaat het recreatiebedrijf nog een stapje verder. 48 high end villa’s worden er op het voormalige campingterrein Om de Noord gebouwd, allemaal voorzien van onder meer een sauna, een stoomcabine, een open haard en een badkamer bij elke slaapkamer. En allemaal prachtig afgewerkt en steengoed geïsoleerd; beter nog dan veel woonhuizen. “We zijn een beetje een ander bedrijf dan andere recreatiebedrijven”, zegt Groothuis over de aanpak. “Bij veel van dit soort projecten wordt er zo goedkoop mogelijk gebouwd en zo duur mogelijk verkocht. Wij houden al deze huizen zelf en verhuren ze. Maar als je ze dertig jaar, of liever langer nog, wil verhuren dan kun je het maar beter in een keer écht goed bouwen. Dus dan kies je andere materialen, hanteer je de laatste duurzaamheidsnormen. Dat scheelt niet alleen een hoop in onderhoud, je gasten zien dat ook.”

Vruchtbare samenwerking

De vakantiewoningen op villapark De Koog worden gebouwd in fases. De eerste tien woningen zijn al klaar en sinds half juli in de verhuur. Het gaat om vier geschakelde zespersoons villa’s en twee geschakelde vierpersoons villa’s. Begin oktober is ook de eerste zwembadvilla in gebruik genomen, een zeer luxe vakantiehuis met een zwembad in het souterrain. Architectenbureau Veeger van het eiland ontwierp de zespersoons villa’s en architect Hans Moor de vierpersoons villa’s en de zwembadvilla’s.
Alle 48 vakantiewoningen worden gebouwd volgens een concept dat Arie Bruin van aannemersbedrijf Bouw 2020 uit De Cocksdorp en Jan Velthuis van ABH Stukadoors BV uit Heerhugowaard hebben ontwikkeld. “Ik werk al 16 jaar op het eiland en doe veel samen met Arie”, zegt Velthuis. “Op een gegeven moment kwamen we op het idee om te kijken hoe we sneller zouden kunnen bouwen; huizen met een luxe uitstraling tegen een redelijke prijs. Daar ontstond het plan om met betoncasco’s te gaan werken, binnen met metalstudwanden en alles af te werken met verschillende stucafwerkingen en de buitenkant bekleden met gevelisolatie.”

Optelsom

Een goede isolatiewaarde halen zonder dat het een heel dik pakket zou worden was ook een van de eisen. “Wil je een flink hoge Rc waarde hebben dan kom je met een spouwmuur en metselwerk al gauw op 40 cm. Dat was te veel, het moest maximaal een cm of 20 worden”, licht Bruin de keuze voor buitengevelisolatie toe. Ook vanwege de prijs kreeg buitengevelisolatie de voorkeur boven metselen en spouwisolatie. “Metselen zou wel goedkoper zijn, maar als je het totaal bekijkt dan wordt het juist duurder”, stelt de aannemer. “Je krijgt bijvoorbeeld al gauw zo’n 10 tot 15 ton metselwerk erbij en daar moet je je fundering op afstemmen.”
De bouwsnelheid is eveneens gebaat bij deze keuze. De gevels zijn van prefab beton. Als de fundering en vloer liggen, staat het casco in twee dagen. De kappen heeft Bouw2020 dan al gemaakt in de werkplaats, die worden de derde dag op het casco geplaatst. De vierde dag gaan de kozijnen erin en is de woning wind- en waterdicht. “Dan hebben wij nog tien dagen nodig om hem te isoleren en af te werken”, zegt Velthuis. “Het kost wel wat meer tijd in het voortraject om alles uit te werken, maar het bouwen zelf gaat zo veel sneller dan wanneer je gevels opmetselt met kalkzandsteen, een vloertje stort en de kap erop timmert”, vult Bruin aan. “Dan ben je zeker twee keer zo lang bezig. Als het weer dat al toelaat.”

Korte lijnen, lange relatie

De villa’s op park De Koog zijn zeer goed geïsoleerd, de waardes liggen hoger dan het bouwbesluit eist voor vakantiewoningen. Hoger zelfs dan voor gewone woningen. “Met de vloeren zitten we op een Rc van 5, de pannendaken halen 6 en de rieten kappen zelfs nog 1,5 meer, en de gevels komen op 6,3”, somt Bruin op. Voor die laatste score is het SLP Basic systeem verantwoordelijk. Het pakket met grijze EPS platen die een lambda-waarde van 0,32 hebben, is 19 cm dik, inclusief mortelweefsellaag en spachtelputz afwerking.
Stukadoor Velthuis verklaart de keuze voor SLP Trading als systeemleverancier. “Ik doe al jaren zaken met ze en ze hebben me nog nooit teleurgesteld. Dat is belangrijk want dit werk draait voor een groot deel om vertrouwen in elkaar. Daarnaast is het een project waar we snel moeten kunnen schakelen, snel knopen moeten kunnen doorhakken. Dan heb je korte lijnen nodig en met grote bedrijven is dat vaak lastig. Dit werk doen we met allemaal kleinere bedrijven en SLP past daar goed bij.”

Strak wit met accent

Die korte lijnen kwamen bijvoorbeeld goed van pas toen bij de vierpersoons villa’s op stel en sprong de gevelafwerking moest worden aangepast. De beoogde Corian bleek ineens twee keer zo duur dan gedacht. Besloten werd om ook deze woningen met gepleisterde buitengevelisolatie te doen, net als de andere twee types. Alleen was dit model daar niet op ge-engineerd en gedetailleerd. “Meteen toen die wijziging bekend was hebben Benno Sanderink van SLP en ik ter plekke de details getekend”, zegt Velthuis. De architect had voor dit type woning nog een accent op de gevel bedacht, zodat het niet één witte strakke doos zou worden. Natuursteen moest voor dat accent moeen zorgen maar toen Sanderink de monsters zag, ging daar een streep door. “Dat materiaal weegt 90 kg per m2, veel te zwaar voor dit gevelisolatiesysteem. Daarnaast was die steen ook nog eens dampdicht en dan weet je zeker dat je schades krijgt.” Een dag nadat hij nee tegen de natuursteen had gezegd, kon hij monsters van een alternatief laten zien, nog weer een dag later was daar akkoord op gegeven en een week later was het materiaal op Texel.

Extra mortelweefsellaag

De accenten zijn nu gemaakt met Geopietra, een gereconstrueerde natuursteen die bestaat uit verpulverd vulkaansteen vermengd met cementstenen. De steenstrips zijn aanzienlijk lichter dan natuursteen maar nog lang niet zo licht als de sierpleister. Het gevelisolatiesysteem moest dan ook iets worden aangepast. “Op de mortelweefsellaag hebben we een tweede mortelweefsellaag aangebracht” zegt Jan Velthuis. “Net als de eerste laag met SLP HGS 02 mortel maar nu 8 mm dik, en met een pantserweefsel erin. Toen hij helemaal droog was hebben we er speciale slagpluggen in gezet, 8 stuks per m2 en allemaal helemaal tot in de betonnen constructie. Daarna pas hebben we de Geopietra op de gevel verlijmd.” De tweede mortelweefsellaag en de slagpluggen zorgen ervoor dat, mochten de stenen loskomen, het isolatiemateriaal niet wordt meegetrokken. Ook vangt hij de spanningen op die door temperatuurverschillen ontstaan. De Geopietra is namelijk donker en daardoor kan bij een blakerende zon de interne temperatuur van het systeem tot wel 70 graden oplopen; bij de witte pleister komt het kwik niet boven de 40 graden.

Alle aandacht voor onderhoud

Wit pleisterwerk op de geïsoleerde gevels dus. Dat is besmettelijk, en vieze gevels passen niet bij het niveau en de uitstraling die De Krim met Villapark De Koog wil neerzetten. Er is dan ook goed nagedacht over het onderhoud. De witte sierpleister met korrel 0,5 is gesausd met een witte, zeer dampopen siliconenverf; een silicaatverf zou niet werken op de kunstharsgebonden pleister. Zoals de meeste verfsystemen voor gevelisolatie heeft ook deze een reinigende werking, vuil kan er maar moeilijk op hechten en spoelt gemakkelijk af met regenwater. “Maar je krijgt hoe dan ook aanslag dus je moet het ieder jaar reinigen”, schetst Velthuis de realiteit. “En dan saus je hem één keer in de zoveel jaar. Elke vier, vijf, 8 jaar of wat dan ook, dat hangt ook af van de plek waar de woning staat en de oriëntatie van de gevel. Hier heb ik het onderhoud ook zo aangeboden. De Krim kent gepleisterde gevelisolatie en weet van het belang van onderhoud, dat is dus geen probleem. We zijn alleen nog aan het kijken naar de precieze invulling maar ik denk drie jaar reinigen en het vierde jaar sausen.” Sanderink knikt instemmend. “Hoe goed je gevelisolatiesysteem ook is en hoe vakkundig het ook is aangebracht, uiteindelijk is onderhoud het belangrijkste onderdeel van het systeem.”

Voor het opgemaakte artikel met alle foto’s kunt u Mebest 2019-5 bekijken.

Download de gratis Mebest-app