Werken voor de aannemer is gebruikelijk voor veel bedrijven in de afbouw. Maar werken voor een bouwbedrijf dat tevens eindgebruiker is, is niet echt dagelijkse kost. Het legt de lat toch wat hoger. Althans, dat deed natuursteenbedrijf Grillo Stone projects voor zichzelf, bij de renovatie van het Volker Wessels kantoor in Rijssen.

Tekst: Klokhuys tekst en foto
Fotografie: Ronald Tilleman

De bouwer verbouwt

Rijssen; de plaats waar in 1933 Arend Wessels als zelfstandig timmerman startte. De zzp-er had toen niet kunnen bevroeden dat zijn bedrijf in 2020 door groei en fusies een van de grootste bouwbedrijven van Nederland zou zijn: VolkerWessels. Het hoofdkantoor van het internationaal opererende concern zit in Amersfoort maar tot een volledig afscheid van Rijssen is het nooit gekomen. Zo is Bouwbedrijf Wessels, een van de 120 ondernemingen binnen het bouwconcern, er nog altijd gevestigd, aan de Nijverheidsstraat. De Overijsselse plaats is tevens de thuisbasis van VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling. Deze onderneming, die zich richt op woning- en utiliteitsbouw, industriebouw en vastgoedontwikkeling; op renovatie, beheer en onderhoud, zit wel op een andere locatie dan het grondleggende bouwbedrijf. Het prachtige kantoor aan de Reggesingel werd iets meer dan 25 jaar geleden gebouwd en heeft in ieder geval bouwkundig nog weinig aan kwaliteit ingeboet. Wel was het tijd om het inpandig zo te moderniseren dat het aan de eisen van anno nu voldoet.
De ingreep is uitgevoerd door, uiteraard, Bouwbedrijf Wessels; naar een ontwerp van Reitsema & Partners Architecten, eveneens uit Rijssen. Een aantal zaken was van belang voor de opdrachtgever. Zo moest onder meer de uitstraling van het gebouw tijdloos, professioneel, duurzaam en stijlvol worden. En het moest het vakmanschap van VolkerWessels tonen, bijvoorbeeld door duidelijk zichtbare aandacht voor ambacht en detail. De architect deed dat door een interieur te creëren waarin veel plek is ingeruimd voor glas en natuurlijke materialen als hout en natuursteen. De uitvoering van dat ontwerp werd verzorgd door een eveneens Rijssense onderneming, Harmeling Interieurs, dat voor het natuursteengedeelte Grillo Stone projects uit Huissen inschakelde.

Voor het opgemaakte artikel met alle foto’s kunt u Mebest 2020-6 bekijken. Download de pdf met de button hieronder of bekijk online de digitale bladerversie.

Vlak visitekaartje

Bij de entree van het gebouw speelt natuursteen meteen al een prominente rol. In het atrium ligt een 220 m2 grote vloer van gezoete travertin tegels. Het beeld van de natuursteenvloer is rustig. Dat komt deels door de lichte kleurstelling van de uit groeves in de omgeving van Rome afkomstige Travertin Romano Classico maar ook doordat er grote tegels zijn gebruikt, van 1 bij 1 meter, Het helpt ook dat de naden minimaal zijn en op kleur gevoegd. Grote tegels en smalle voegen zijn prachtig maar brengen wel een risico met zich mee; oneffenheden in de ondervloer zijn er wat minder makkelijk mee op te vangen. Grillo Stone projects heeft daarom eerst de ondervloer uitgevlakt en tegels na het leggen zeer nauwkeurig geschuurd en geslepen. “Zeker bij zo’n groot bouwbedrijf als eindgebruiker wil je geen onvlakheden!”, zegt Remy Grillo van het natuursteenbedrijf.

Vooruitziende blik

Travertin is een kalksteen, en dus niet de hardste natuursteensoort die je kunt bedenken. Dat maakt het wellicht niet de meest voor de hand liggende keuze voor een vloer. Een hardere en kras- en slijtvastere steensoort als graniet lijkt daar veel meer geschikt voor. “Die eigenschappen maken graniet inderdaad zeer geschikt voor een vloer maar het levert een heel andere uitstraling op”, zegt Grillo. “Er is hier ook veel donker notenhout toegepast en daar past dit crèmekleurige travertin met zijn bruine strepenpatroon erg mooi bij.” Voor snelle slijtage is de natuursteenman niet bang. “Er is een grote inloopmat bij de deur dus daar houd je het nodige vuil mee tegen. Daarnaast hebben we een onderhoudscontract aangeboden. Indien gewenst komen we elk jaar een keer langs om de vloer te bekijken en als het nodig is dan nemen we hem onder handen.” Nog een reden waarom Grillo alle vertrouwen in de travertinvloer heeft, is dat de voor de steensoort zo kenmerkende putjes zijn dichtgezet. “We hebben ze gestopt met een transparante epoxyhars. Daar kan dus geen vuil meer in komen.”

Zekerheid voor alles

Hetzelfde materiaal als voor de vloer is ook gebruikt voor een van de wanden in het atrium. De platen natuursteen zijn vastgezet met een flexibele tegellijm én verankerd. Die mechanische montage is puur voor de zekerheid gedaan, aldus Grillo. “Op de bovenste verdieping hebben we in de toiletten, naast de vloeren óók wanden met travertin bekleed. Dat zijn wanden van slechts zo’n 2,5 meter hoog. Dan kun je volstaan met alleen verlijmen. In het atrium gaat het om een hoogte van 8 à 9 meter. Komt daar zo’n plaat los, dan kunnen de gevolgen desastreus zijn. Vandaar dat we daar extra veiligheid hebben ingebouwd.”

Massief ogende trap

Alle vloertegels en wandplaten heeft Grillo in de eigen werkplaats in Huissen op maat gezaagd, uit platen van 2,50 à 2,80 x 1,20 à 1,30 meter . De vloertegels hebben vaste afmetingen van 1 x 1 meter en 1 x 1,2 meter. De wandplaten variëren. Die zijn afgestemd op de afmetingen van de wanden. Grillo heeft die ingemeten en in overleg met de architect en de opdrachtgever een zo gelijkmatig mogelijke indeling gemaakt met zo min mogelijk kleine passtukken. En zo min mogelijk zaagverlies. “Het zaagverlies viel sowieso erg mee. We hebben ook de trappen bekleed met travertin en daar heb je vooral stroken en stukken van 25, 30 centimeter breed voor nodig. Daar konden we veel reststukken van de vloertegels en wandplaten voor gebruiken”.
De trappen zijn door interieurbouwer Harmeling volledig uitgetimmerd. Grillo bekleedde de treden, de stootborden, de zijkanten en de onderzijdes. Dat laatste is niet gebruikelijk maar de architect en opdrachtgever wilden de illusie van trappen uit massieve blokken steen creëren. “Daarom hebben we alles verstek gezaagd en verlijmd met een twee-componenten steenlijm op kleur en vervolgens gefacetteerd.” Net als bij de hoge wand in het atrium is bij de bekleding van de onderzijde van de trap goed naar veiligheid gekeken. “We hebben de stroken travertin van 2 naar 1 cm dik gekalibreerd en verlijmd op honingraatplaten. Dat scheelt gewicht en je kunt ze beter vastmaken.”

Travertin-look

Hoewel de fraaie Italiaanse natuursteen ook nog is gebruikt voor een aantal kunstzinnige meubels en voor diverse nissen in de wanden, is het niet alleen maar travertin wat de klok slaat bij het gerenoveerde kantoor van VolkerWessels. Al lijkt dat misschien wel zo. De vloer in de kantine oogt als dezelfde travertin van de entree en de trap, maar hier gebruikte Grillo keramische tegels. “Voor zo’n ruimte is dat nu eenmaal een veiliger keuze”, zegt Grillo. “In tegenstelling tot travertin zijn keramische tegels zuurbestendig, minder gevoelig voor vlekken en krasvast. We hebben wel een tegel gebruikt met een travertin-look zodat ze qua uiterlijk en sfeer goed passen.”

Prachtige accenten

Naast de keramische tegels zijn er ook nog kleuraccenten in het crème-kleurige ensemble. De vergaderzaal op de verdieping is door architect Reitsema & Partners verrijkt met een pantry. Grillo Stone projects maakte daar van Cloudy Black & more composiet het werkblad, met een uitsparing voor de gootsteen. Het blad is geplaatst in een nis in een met notenhout beklede wand. De zijwanden, het plafond en de achterwand van de nis zijn eveneens van zwart composiet gemaakt.
Waar verder het merendeel van de nissen is uitgevoerd in travertin, vormt de nis op de begane grond een opvallende uitzondering. Volledig uitgevoerd in groen marmer, een tamelijk lichte variant van de Verde Alpi, oogt hij nog wat exclusiever. De nis is gemaakt in een wand die op zijn beurt weer is bekleed met travertin. De fraaie combinatie van verschillende soorten natuursteen is een van de vele elementen in het kantoor van VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling dat vakmanschap uitstraalt en het oog voor kwaliteit en de liefde voor ambacht onderstreept.

Opdrachtgever: VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling, Rijssen
Ontwerp: Reitsema & partners architecten, Rijssen
Aannemer: Bouwbedrijf Wessels, Rijssen
Interieurbouw: Harmeling Interieurs, Rijssen
Natuursteenwerk: Grillo Stone projects, Huissen

Download de gratis Mebest-app