Hans Boodt Mannequins heeft de bedrijfsgebouwen vernieuwd, uitgebreid en opgeknapt. Zwarte gevels voor het geheel zorgen voor een chique uitstraling en uniformiteit. Van een monotoon beeld is absoluut geen sprake want de materialen waarmee de gevels zijn afgewerkt zijn gevarieerd; van sandwichpanelen tot en met fantasierijk pleisterwerk.

Tekst en fotografie: Klokhuys tekst en foto
Fotografie: Klokhuys tekst en foto en Knauf/Jan de Vries

Fotografie: Klokhuys tekst en foto en Knauf/Jan de Vries

Forse opknapbeurt

Etalagefiguren zijn big business. Hans Boodt Mannequins heeft showrooms in Rotterdam, Milaan, Parijs, Kaapstad en Tokio en bedrijfslocaties in onder (veel) meer Stockholm, Sao Paulo, Denver, Toronto en Melbourne. Wereldwijd bekend dus. Verwonderlijk is dat niet want het Nederlandse bedrijf ontwerpt, ontwikkelt en produceert etalagefiguren die verre van doorsnee zijn. Ze krijgen een eigen karakter en uitstraling mee waarmee kledingmerken hun specifieke verhaal kunnen vertellen, en dat is belangrijk voor grote labels als Nike en Louis Vuitton. Wel verrassend is dat deze wereldspeler zijn thuisbasis pal naast de driesprong van Dordtsche Kil, de Oude Maas en de Beneden Merwede heeft. Het hoofdkantoor van Hans Boodt Mannequins staat in Zwijndrecht, aan de Merwedeweg. En het was aan een opknapbeurt en uitbreiding toe. In 2020 is de oude bedrijfshal vervangen door een nieuwe en is het kantoor gerenoveerd en uitgebreid met een uitkragende opbouw.

Stijlvol zwart

Duurzaamheidsaspecten waren belangrijk bij de vernieuwbouw die, op enkele onderdelen na, door aannemer Biersteker Bouw dak & geveltechniek uit Naaldwijk was aangenomen. Zo zijn er meerdere warmtepompen geplaatst voor verwarming en koeling, is het gehele pand voorzien van LED-verlichting en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en ligt het dak vol met zonnepanelen. En uiteraard zijn de gevels goed geïsoleerd. Minstens zo belangrijk, of misschien nog wel belangrijker, was dat het vernieuwde hoofdkantoor er gelikt zou komen uit te zien. Hans Boodt Mannequins ontvangt in Zwijndrecht veel grote namen uit de modewereld en in die wereld draait het vooral om looks. Een fraai pand met uitstraling helpt het vertrouwen te wekken van partners en potentiële klanten, is de gedachte. Het laat zien dat het etalagefigurenbedrijf verstand heeft van design, styling en kwaliteit. Vandaar de keuze voor gevels in chique zwart én voor diverse materialen met verschillende structuren. Zo bestaan de gevels van de nieuwe bedrijfshal uit zwarte sandwichpanelen, zijn de gevels van het bestaande kantoor bekleed met zwarte Alucobond panelen en is de opbouw voorzien van zwart gesausd pleisterwerk. Een afwisselende combinatie van glad, grof, mat, glans, vlak, voegen en naden.

Hoge temperaturen

Het pleisterwerk is gebruikt voor de uitkragende opbouw, zowel voor de gevels als het plafond van het overstekende deel. De keuze om ook met die afwerking voor zwart te gaan leverde wel wat meer puzzelwerk op dan bij de andere gevels, legt aannemer Biersteker uit. “Donkere gevels nemen erg veel warmte op, de temperatuur kan tot wel meer dan vijftig graden oplopen. Dat kan voor thermische spanningen in het geveloppervlak zorgen en die moet je zien te voorkomen anders krijg je scheuren in de gevel.” Voor het bouwbedrijf was dat reden om naar een zeer robuust gevelsysteem te zoeken als ondergrond voor het stucwerk. De keuze viel op Knauf Aquapanel Cement Board Outdoor. Het systeem is opgebouwd rondom de cementgebonden Aquapanel Outdoor platen. De spanningsarme platen kunnen nauwelijks uitzetten en krimpen waardoor ze zeer geschikt zijn voor de donkere gevels.

Verkoelend systeem

Om niets aan het toeval over te laten, zijn de Aquapanel Outdoor platen ook nog eens zo gemonteerd dat niet alle warmte wordt opgeslagen in de gevel, maar goed weg kan. “Dit is een geventileerd systeem”, zegt Marije Tibbe, Projectadviseur Gevel bij Knauf. “De platen zijn op een verticaal regelwerk van 22 mm dikke houten latten gemonteerd. Aan de boven- en onderzijde is de constructie open zodat er lucht achter de platen langs kan stromen. Met het oog op de donkere afwerking hebben we aangegeven dat de latten om de 200 cm onderbroken moesten worden. Dan heb je niet alleen verticale maar ook horizontale luchtstromingen waardoor de warmte nog beter weg kan.”

De daktrim zorgt ervoor dat er niet snel water achter de platen zal komen. Mocht het er toch vochtig worden dan heeft dat geen schadelijke gevolgen; het regelwerk is namelijk van geïmpregneerd hout en de Aquapanel Outdoor platen zijn vochtbestendig en er groeien er geen algen en schimmels op. Daarnaast zal het allemaal sowieso niet lang vochtig blijven want door de ventilatie drogen de materialen aan de lucht.

Reflecterende verf

Dan was er nog de bijzondere afwerking van het gevelsysteem zelf. Opdrachtgever Hans Boodt Mannequins en ontwerper Visie Architecten wilden dat die een structuur zou krijgen die contrasteert met de verder erg gladde gevelvlakken van het kantoor. Dan gaat het niet alleen om de Alucobond panelen maar ook om de forse glaspartij in de opbouw. Die was noodzakelijk omdat in dat gedeelte de creatieve kraamkamer van Hans Boodt Mannequins is gevestigd, de 3D studio waar de designers de innovatieve etalagefiguren ontwerpen. Werk waar ze goed licht bij nodig hebben. Het grote glazen oppervlak wordt omkaderd door stucwerk dat best wel grof mocht zijn, een beetje het idee van een korrelpleister gecombineerd met een betonlook met zijn spaanslagen. Met het oog op garantie op het gehele systeem is dat eveneens met producten van Knauf gedaan: de pleister SM700 PRO en Knauf Protect TSR verf. “Dat is een speciale verf voor donkere of heel felle kleuren”, zegt Marije Tibbe. “Gebruik je voor die kleuren een gewone verf dan wordt het geveloppervlak heel warm en dat kan het stucwerk niet aan. Deze verf reflecteert echter het zonlicht en dat voorkomt die extreme opwarming.”

Creatief met stuc

Voor het creative stucwerk schakelde Biersteker de Haagse stukadoor Peter van Hout in. Aanvankelijk had hij het idee om zijn werk met Knauf SM 700 te doen, maar dat bleek niet te kunnen. Die pleister is namelijk grijs en wil de reflecterende verf zijn werk goed doen, dan is een witte ondergrond nodig. Dat zorgt voor de minste warmteabsorptie, stelt Knauf. Geen probleem voor Van Hout; hij maakte met de witte SM 700 PRO een proefstuk dat in goede aarde viel bij Hans Boodt Mannequins. “Eigenlijk is dat materiaal bedoeld om behoorlijk gladde afwerkingen mee te maken”, zegt de stukadoor. “Het heeft een heel fijne structuur en je kunt het heel fijn schuren. Maar dat wilden ze hier nou net niet. Ik heb hem eerst grof geschuurd met draaibewegingen en vervolgens heb ik er met de spaan slagen in aangebracht. Het is heel leuk dat ik mijn eigen ideeën heb mogen inbrengen. En het is heel mooi geworden vind ik, en dat vindt de opdrachtgever ook.”

Zekerheid op zekerheid

Alvorens hij het circa 350 m2 grote oppervlak op die bijzondere wijze afwerkte, moest Van Hout eerst de ondergrond ‘bedrijfsklaar’ maken. De naden van de platen zijn dichtgezet met speciale Aquapanel voegenband en een grijze voegenvuller waarna het gehele oppervlak in Knauf Quartz-Primer is gerold. Vervolgens zette de stukadoor het geheel in een buitengevelgaas en plaatste hij de hoekstrips; beide in SM 700 PRO. Na droging is het oppervlak nog een keer in de Knauf Quartz-Primer gezet. Na de voorbereiding kon de stukadoor met de cementgebonden pleister zijn creativiteit de vrije loop laten. “Er zijn een hoop zekerheden in het systeem ingebouwd, zeker als je bedenkt dat die SM700PRO ook nog eens vezelversterkt is”, vindt hij. Maar een overbodige luxe zijn al die voorzorgsmaatregelen zeker niet. Al zit de donkere gevel niet aan de zonnigste zijde van het gebouw, hij gaat het flink voor zijn kiezen krijgen. En het fraaie beeld is niet voor slechts één modeseizoen; het moet een lange tijd goed en mooi blijven, net als de mannequins.

Vloeren

Niet alleen de buitenkant van het pand moet ‘smoelen’, ook áchter de zwarte gevels wil Hans Boodt goed voor de dag komen. Een prominente rol is daar uiteraard weggelegd voor de showrooms waar de bijzondere etalagefiguren staan opgesteld. Natuurlijk spelen deze mannequins de hoofdrol, maar aan de aankleding is ook veel aandacht besteed. De fraaie betonlook vloeren bijvoorbeeld vormen een prachtig abstract decor voor de soms gestileerd vormgegeven en soms griezelig echte etalagefiguren. Ze zijn gemaakt door vloerenbedrijf Ode aan de vloer, een dochteronderneming van Bolidt. “Hans Boodt Mannequins wilde esthetische vloeren die goed en makkelijk reinigbaar zijn, stevig en hufterproof”, zegt Laurent Kramps van Ode aan de vloer. “Daarnaast moesten de vloeren voor wat betreft grondstoffen duurzaam zijn, en dat is deze Pasta – zoals wij onze betonlook vloer noemen – zeker. We maken hem namelijk niet op basis van ruwe aardolie maar op basis van plantaardige polymeren. Zelfs de verharder, normaal gesproken het meest chemische wat er in zit, hebben we bio-based gemaakt.” De betonlook vloeren zijn al van voor de recente verbouwing maar ondanks dat ze al een paar jaar oud zijn, zien ze er nog fantastisch uit. Ook duurzaam qua esthetische en technische levensduur dus. De pakkende PU-betonlook vloer is alleen in de showrooms te vinden. Voor de nieuwe opbouw koos de opdrachtgever het echte werk; geen betonlook maar beton. De stoere vloer, in opdracht bij Biersteker en gemaakt door M-Verkade betonwerken uit Monster, is mooi strak gevlinderd. Hans Boodt Mannequins heeft hem vervolgens door de huisschilder laten behandelen met een combinatie van ‘peut’ en lijnolie. Het geeft de studio een fraai eigentijds uiterlijk waar de onopvallende glazen vergadercabine die midden in de ruimte staat, prachtig in past.

Voor het opgemaakte artikel met alle foto’s kunt u Mebest 2021-1 bekijken.

Download de gratis Mebest-app