Regelmatig krijgt Technisch Bureau Afbouw (TBA) als onpartijdige partij het verzoek om de oorzaak van schades te achterhalen. Zo werd technisch adviseur Ed van der Plas gevraagd om onderzoek te doen naar de verkleuring van stucwerk rondom douchekranen in de badkamers van een hotel. 

Tekst: Klokhuys tekst en foto
Fotografie: Ed van der Plas

Naadloze wandafwerkingen weten steeds vaker hun weg naar de badkamer te vinden. Zo ook bij het hotel waar Van der Plas onderzoek deed. In alle hotelkamers waren de wanden van zowel de badkamers als de douchecabines afgewerkt met een lichte stucafwerking in betonlookstijl. Al vrij snel na de afwerking ontstond er in het merendeel van de badkamers gele verkleuring rondom de drie kranen van de douchemengkraan unit. De verkleuring liet na verloop van tijd een geelbruin spoor na op de betonlook wandafwerking. Wat is de oorzaak van deze verkleuring?, was de vraag waar Van der Plas het antwoord op moest zien te vinden.
De technisch adviseur van TBA kreeg vooraf goed gedetailleerde informatie over alle gebruikte materialen, zelfs over het schoonmaakmiddel waar de douchewanden mee worden gereinigd.  Zo heeft het stucmateriaal een cementbasis en bevat het additieven. De opbouw van de mengkraan unit bestaat uit nikkel 89, Styropor vormblok en EPDM rubber en een membraan afdichting. Bij de montage is niet het originele membraan toegepast maar een membraan dat voor meer aanhechting van de stucafwerking zorgt. Rondom de drie kranen van de mengunit is een zwart gecoate afdekring aangebracht. De ring is vol en zat afgedicht met Den Braven Zwaluw Silicone-NO siliconenkit. Voor het reinigen van de douchecabines wordt een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur gebruikt.

Snelle test

Bij het onderzoek van de badkamers zag de technisch adviseur dat de verkleuring direct rondom de zwart gecoate afdekring van de kranen zat; op de kitafdichting en ook iets doorlopend op het stucwerk. Van der Plas controleerde het vochtgehalte in de wandafwerking en bij de kranen. “Rondom de mengkraan unit was het vochtgehalte acceptabel, ± 1,5 tot 2 gewichtsprocent”, zegt hij. “Tussen de kranen lag het wat hoger, ± 3,5 tot 3,8 gewichtsprocent; maar omdat er geen indicaties van vochtschade waren, was dat niet alarmerend.”
Van der Plas controleerde ook de opwarming van de drie kranen van de unit; die werden 31, 34 en 41 graden Celsius. Na het verwijderen van de afdekring zag hij dat de kit waarmee is afgedicht, geel/bruin was verkleurd. De kit zat ook deels op de wandafwerking maar die bleek na het wegkrabben van de kit nog zijn originele kleur te hebben. Heel anders was dat met de kit die tussen de kranen en het stucwerk is aangebracht. Die was niet meer transparant maar door en door geelbruin verkleurd. Achter die van oorsprong doorzichtige kit trof Van der Plas een platte zwarte rubber afdekring. Van deze ring sneed de technisch adviseur van TBA een klein fragmentje af voor onderzoek. Voor dat testje maakte hij twee vlakjes met de Den Braven Zwaluw Silicone-NO siliconenkit. Op het ene legde hij het stukje rubber ring, op het andere bracht hij het schoonmaakmiddel aan. “Na twee dagen kon je duidelijk zien dat het stukje rubber ring een chemische reactie aangaat met de Den Braven Zwaluw Silicone-NO siliconenkit.”  zegt Van der Plas.

Duidelijk verhaal

Op basis van die snelle test en de beoordeling van de schade in de praktijk concludeerde Van der Plas dat de verkleuring een gevolg moest zijn van de combinatie van de platte EPDM rubberen ring en de toegepaste transparante siliconenkit. “De documentatie van Den Braven ondersteunt die conclusie. Daarin staat namelijk dat deze siliconenkit kan verkleuren door verschillende invloedsfactoren zoals bijvoorbeeld EPDM rubber.”
“Of de verkleuring erger is geworden door de temperatuurwisselingen via de kranen, het opwarmen van de wanden en oppervlaktecondensatie van douchewater is niet te zeggen”, stelt Van der Plas. “Ook is niet aan te geven dat het gebruik van een citroenzuurhoudend schoonmaakmiddel van negatieve invloed is geweest.”
De oplossing voor de schade is simpel, legt de technisch adviseur uit. “Verwijder in alle badkamers de zwarte metalen afsluitringen rondom de drie kranen. Verwijder daarna de verkleurde siliconenkit tot op de rubberen afsluitring. Isoleer dan conform het advies van Den Braven het oppervlak van de rubberen afsluitring met behulp van een rugvulling of PE schuimband en maak daarna een nieuw afdichting met een EPDM bestendige kit.”

Benieuwd naar waar de technisch adviseurs van TBA u mee kunnen helpen? Kijk op www.tbafbouw.nl voor meer informatie.

Download de gratis Mebest-app