Een halve eeuw lang was Pompen & Verlouw dé garage waar  de Bosschenaar zijn Ford kocht, of wegbracht voor onderhoud. Tegenwoordig huisvest het markante monument onder meer de showroom van Mister Design en DRT gietvloeren. Een synergetische combinatie, en dat kan ook gezegd worden van de vele vierkante meters naadloze vloer in het industriële monument.

Tekst en fotografie: Klokhuys tekst en foto

De voormalige Ford-garage is in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd, naar een ontwerp van architect Van Kaathoven. In de jaren vijftig werd op basis van een ontwerp van architectenbureau K.C. Suyling & Zonen de werkplaats uitgebreid met een ruime hal met lichtstraat. Maar het was toch vooral de markante lichttoren uit de dertiger jaren die van het pand een ‘landmark’ maakte in de Vughterstraat in ’s-Hertogenbosch. Nadat Pompen & Verlouw in de jaren tachtig de deuren moest sluiten, stond het gebouw lange tijd leeg. Zo’n dertig jaar later liet de gemeente het pand geschikt maken voor herbestemming, maar met behoud van het monumentale karakter en zoveel mogelijk originele details. Wijnen Architecten maakte het restauratieplan. Het idee om er een bowlingbaan in te vestigen, stuitte op veel weerstand van de omwonenden. De huidige bestemming viel wel in goede aarde, hij past dan ook beter in de functie van winkelstraat. De voormalige garage bevat nu de showroom van Mister Design en DRT Gietvloeren, keramiekatelier Cor Unum en restaurant Pompen & Verlouw. 

Uitgekiende combinatie

De gecombineerde showroom van Mister Design en DRT is een slimme zet. Het biedt de designwinkel de mogelijkheid om de fraaie meubels op trendy vloeren te tonen terwijl het vloerenbedrijf haar assortiment in grote oppervlakken kan laten zien, én in combinatie met meubels en woontextiel. Daardoor krijgen de klanten van DRT een veel beter beeld van hoe het bij hun thuis kan worden dan aan de hand van monsterpanelen. Dat is geen overbodige luxe volgens binnenhuisarchitect Marlinde Thorn, werkzaam bij het vloerenbedrijf. “De naadloze vloer is best al een tijd in trek maar we merken dat toch nog flink wat mensen het idee hebben dat zo’n vloer steriel en kil is, een ziekenhuisvloer. Door de vloeren te zien met een complete aankleding inclusief de meubels, krijg je een veel realistischer beeld.”

Stabiele ondergrond vereist

Een scala aan nieuwe, esthetische naadloze vloeren aanbrengen in een ruim 80 jaar oude voormalige autoshowroom annex -werkplaats kan best spannend zijn. Zo’n vloer is niet vlak, vuil kan er behoorlijk diep in zijn doorgedrongen en de stabiliteit is waarschijnlijk ver te zoeken door schades en reparaties met verschillende materialen. Kortom, niet de ideale ondergrond voor esthetische gietvloeren. Die bestaan immers maar uit een dun laagje dat hechtend moet worden aangebracht. Ze hebben dan ook een vlakke en stabiele ondergrond nodig, bijvoorbeeld een cement-of anhydrietdekvloer. Zeker voor harde cementgebonden gietvloeren zoals de Living Concrete-reeks van DRT geldt dat. De taai-elastische polyurethaanvloeren uit het assortiment van DRT hebben wéel enige flexibiliteit en kunnen iets aan beweging hebben. Maar ook weer niet zoveel dat dat garantie tegen scheuren uit de ondergrond oplevert. “Klanten vragen daar soms wel om maar dan leg ik uit dat als een ondervloer slecht is, je niet van een vloer van 3 to 6 millimeter dikte kunt verwachten dat die de hele boel bij elkaar houdt”, zegt Thorn. “Ook voor de pu-vloer geldt dat de ondergrond vlak en stabiel moet zijn. Daarom denken we altijd mee met de klant en de architect over het complete vloersysteem.” Uiteraard heeft DRT dat ook gedaan voor de eigen vloeren in de voormalige garage.. Gelukkig had de originele garagevloer geen monumentale waarde. Hij kon worden gesloopt en vervangen door een nieuwe gevlinderde betonvloer met vloerverwarming; een ondergrond die aansluit bij moderne wooneisen en waar het vloerenbedrijf zonder zorgen het hele gamma op kan laten zien.

Naadloos passend bij de omgeving

Andere originele elementen zijn wel gebleven, zoals stalen puien, de gele wandtegels, plinten en dorpels. De naadloze vloeren passen erg goed in het monumentale en industriële pand. Bijzonder geslaagd is het zeer bescheiden vloertje van een verkeersruimte op de eerste verdieping. Tussen twee originele donkere dorpels van Belgische hardsteen is een zwarte troffelvloer gelegd. Die is zo ingestrooid dat er voor veel bezoekers van de showroom nauwelijks verschil te zien zal zijn tussen de kunststofvloer en de natuurstenen drempels.
Uiteraard passen ook de cementgebonden betonlooks uitstekend in het robuuste plaatje van de voormalige garage. Met een beetje fantasie kun je je zelfs voorstellen dat het de originele werkplaatsvloeren zijn. Dat geldt in wat mindere voor de pu-gietvloeren, maar die zijn dan weer zo neutraal door hun minimale structuur dat ze ook in deze setting uitstekend tot hun recht komen. Interessant zijn de terrazzo-varianten waar DRT ook een aantal velden van heeft gemaakt. De cementgebonden variant oogt als een normale traditionele terrazzovloer, en komt zeer goed tot zijn recht in de stoere industriële omgeving. DRT heeft hem ongeveer een jaar in het assortiment, net als de micro-terrazzo. Dat is in feite de Velvet Urban, de pu-vloer, maar dan ingestrooid met een fijne mix van marmerkorrels en stukjes schelp. Hij doet het goed bij mensen die de effen pu-vloer net wat te steriel vinden, of te besmettelijk. Want eerlijk is eerlijk, pluisjes en kruimels vallen snel op op het egale oppervlak. Door het strooisel toe te voegen, ben je van dat euvel af. Anders dan de troffelvloer – die ook wordt ingestrooid – maar net als echt terrazzo, wordt de micro-terrazzovloer gepolijst, om de kleur van de marmerkorrels en de parelmoerglans van de schelpjes naar boven te halen. 

Veelbelovende toekomst

Het is niet de eerste ontwikkeling binnen de naadloze vloeren en het zal ongetwijfeld niet de laatste zijn. Dit type vloer heeft de afgelopen jaren immers al behoorlijk wat veranderingen doorgemaakt. Vroeger hadden de meeste gietvloeren een basis van epoxy. Dat leverde harde en vaak glanzende vloeren op, die niet erg krasbestendig en weinig flexibel waren. De epoxyvloeren zijn in populariteit overvleugeld door de pu-vloeren die vanwege hun grotere flexibiliteit, betere kras- en uv-bestendigheid zeker voor de particulier een stuk aantrekkelijker zijn. Die polyurethaan-vloeren zelf zijn in de loop der jaren steeds verbeterd en aangepast aan gebruiksbehoeften en esthetische wensen. Van flexibel naar taai-elastisch bijvoorbeeld; beter bestand tegen scheuren dus. Het eind is nog niet in zicht, de naadloze vloer is inmiddels aardig ingeburgerd in ons land en zal alleen maar aan populariteit winnen, verwacht Thorn. “Vergeleken met veel andere landen wonen we in Nederland tamelijk compact en dat zal gezien de demografische ontwikkelingen niet anders worden. Sterker nog, de vraag naar kleinschalige woonoplossingen neemt alleen maar toe, en daar mee ook het slim gebruik van ruimtes door combinaties van functies zoals wonen-koken, baden-slapen, wonen-werken. Daar zijn vloeren met voegen of naden minder geschikt voor, die maken ruimtes onrustig, terwijl een gietvloer een rustige, multifunctionele basis vormt.” De toekomst ziet er dus zonnig uit voor de naadloze vloer.

Download de gratis Mebest-app