Regelmatig krijgt Technisch Bureau Afbouw (TBA) als onpartijdige partij het verzoek om de oorzaak van schades te achterhalen. Zo heeft technisch adviseur Rene Rieborn het afgelopen half jaar een aantal keren bij diverse nieuw aangebrachte cementdekvloeren onderzocht waardoor ze zijn gescheurd en onthecht.

Een van de projecten waar technisch adviseur Rene Rieborn begin 2021 bij werd geroepen, betreft een huis in een groot nieuwbouwproject van meer dan honderd woningen. De toekomstige bewoners wilden pu-gietvloeren in hun nieuwe huis. Het vloerenbedrijf dat die moest aanbrengen, keurde de ondergrond echter af vanwege rechtlijnige scheuren in de cementgebonden dekvloeren. Op verzoek van het dekvloerenbedrijf kwam de technisch adviseur van TBA de scheurvorming beoordelen.

Ribcassettes en kanaalplaten

De aanvrager van de schadediagnose lichtte Rieborn in over de opbouw van de vloer. De constructievloer op de begane grond is een aan de onderzijde geïsoleerde systeemvloer van ribcassettes. Hierop zijn bindnetten aangebracht waarop de leidingen van de vloerverwarming zijn verknoopt. Vervolgens is daar een circa 70mm dikke, met vezels versterkte Cw12 cementgebonden dekvloer met vlakheidsklasse 4 hechtend op aangebracht.
Op de eerste etage bestaat de constructievloer uit kanaalplaten waar bindnetten op zijn aangebracht waarop de vloerverwarmingsleiding is verknoopt. Ook hier is een circa 70mm dikke, met vezels versterkte hechtende Cw12 cementgebonden dekvloer aangebracht met vlakheidsklasse 4. Dezelfde opbouw is op de zolder toegepast, alleen is hier geen vloerverwarming.

Protocol gevolgd

Op het moment dat Rieborn langskwam voor de schadediagnose, was de de vloerverwarming in gebruik. Het opstook- en afkoelprotocol was gevolgd, gaven de toekomstige bewoners aan.
Bij zijn controle zag de technisch adviseur dat de cementgebonden dekvloer op de begane grond meerdere rechtlijnige scheurlijnen vertoonde, allemaal in de breedterichting van de woning. “Het was goed te zien dat de scheuren een patroon vormen, de afstand ertussen was steeds ongeveer 1,2 meter. Alleen in het midden van de woning zat een scheur haaks op de andere scheuren, in de lengte richting van de woning dus”. Op de eerste verdieping zag Rieborn geen scheuren, maar op de zolder zat er wel eentje. “Waarschijnlijk is een elektriciteitsleiding in de dekvloer de oorzaak”, zegt de technisch adviseur. “Die scheur liep namelijk naar een wandcontactdoos die op het houten traphek van de zolderverdieping is aangebracht.”

Scheuren zijn onvermijdelijk

“Vooropgesteld, in een cementgebonden dekvloer zullen altijd scheuren voorkomen”, begint de technisch adviseur zijn conclusie. “Cement zorgt tijdens het drogingsproces immers altijd voor krimp, dat is nu eenmaal een eigenschap van het materiaal. Maar de krimpscheuren die je daardoor krijgt, hebben altijd een wild en grillig verloop en vormen zeker niet het rechtlijnige patroon dat je hier kon zien.” De breedte tussen die rechtlijnige scheuren is gelijk aan de breedte van de elementen van het vloersysteem, dus de oorzaak moet in die constructie worden gezocht. “Als die elementen, ribcassettes zijn geplaatst, dan worden ze vervolgens belast met gewicht. Er komen muren op, een dekvloer en ze hebben hun eigen gewicht. Daardoor gaan ze enigszins doorbuigen. Dat heeft zogenaamde ‘kruip’ tot gevolg, en die vervorming heeft hier tot scheurvorming in de hechtend aangebrachte cementdekvloer geleid.”

Wachten met repareren

Hoewel kruip in een betonnen systeemvloer vaker voorkomt, leidt het niet altijd tot scheurvorming. “Sterker nog, meestal gaat het wel goed”, zegt Rieborn.”En als de belasting op de vloer gelijk blijft, dan zal de kruip weer afnemen.” Dat maakt de scheuren in deze woning natuurlijk niet heel, daarvoor is herstelwerk nodig. Het gietvloerenbedrijf had voorgesteld om de vloer te egaliseren maar als de ondervloer nog niet is uitgewerkt, dan zal ook die egalisatielaag scheuren. “Ik kan niet beoordelen of die zogeheten relaxatie al heeft plaatsgevonden”, zegt de technisch adviseur van TBA. “Maar het beste is dus om te wachten tot er geen beweging meer in de betonnen vloerelementen zit en pas dan de scheuren te herstellen.” Omdat er vloerverwarming in de dekvloer is opgenomen, zijn de scheuren door het opwarmen en afkoelen dynamisch van aard. Rieborn adviseert daarom de scheuren op zo’n manier te herstellen dat de reparatie niet teniet wordt gedaan door de temperatuurwisselingen. “Daarvoor moet je de scheur 15mm breed en 15mm diep schuin inzagen onder een hoek van 45°. In dat geultje giet je epoxy”, vat hij het uitgebreidere hersteladvies samen. “Als je dat op de juiste manier doet, en de ondervloer is uitgewerkt, dan is de kans vrijwel nihil dat de scheuren terugkomen.” Op zolder ligt geen vloerverwarming dus daar is inzagen niet nodig voordat de scheur wordt gevuld met epoxy; uitkrabben van de scheur is genoeg. Wel raadt Rieborn aan daarbij voorzichtig te werk te gaan vanwege de elektriciteitsbuis in de vloer.

=====

Tekst: Klokhuys tekst en foto

Fotografie: Rene Rieborn

Download de gratis Mebest-app