De oorlog in Oekraïne heeft de prijzen van staal, hout, beton en aluminium opgedreven. De prijzen van bouwmaterialen zijn sindsdien fors gestegen. En de top is nog niet in zicht. De prijzen schieten omhoog en de beschikbaarheid neemt af. Wees daarom extra waakzaam bij het aangaan van nieuwe contracten.  De media spreken voornamelijk over de stijging van de staal- en houtprijzen, maar niet over veel andere materialen die aanzienlijk duurder zijn geworden.  En waarvan de beschikbaarheid ook afneemt. Behalve gas komt er ook veel hout uit Rusland.  Althans kwam, stijgende olie- en gasprijzen dreven ook de prijzen voor glas, beton en aluminium op. Door de onvoorspelbaarheid van de prijzen van de materialen is het momenteel moeilijk om nieuwe overeenkomsten voor lange termijn te sluiten. Goede afspraken kunnen natuurlijk in goed overleg worden gemaakt, maar iedereen is inmiddels ver af van de angst voor een prijspiek. De Construction Leadership Council (CLC) heeft gewaarschuwd dat de inflatie de afgelopen drie maanden is gestegen met 10-15% op de materiaalprijzen. Dit zal waarschijnlijk de materiaalkosten opdrijven en gevolgen hebben voor degenen die in de afbouw-, renovatie- en uitbreidingsprojecten werken.

Er zijn voortdurende uitdagingen met de levering van stenen en blokken, zegt de CLC. De voorraden stegen licht tijdens de rustigere wintermaanden, maar naarmate de markt in het voorjaar versnelt, is het essentieel voor af- en zelfbouwers om vooruit te plannen en samen te werken met fabrikanten om tijdlijnen van beschikbaarheid te garanderen.

Aan het begin van het jaar vormden Rusland en Oekraïne samen de op één na grootste staalexporteur ter wereld, en de tekorten op het continent hebben een domino-effect op de Europees markt. Het grootste probleem van staal zijn echter de kosten en niet de beschikbaarheid.
Volgens de National Federation of Roofing Contractors (NFRC) blijven er lange doorlooptijden bestaan ​​voor zowel betonnen als kleidakpannen, gemiddeld rond de 20-24 weken, maar voor sommige producten kan dit oplopen tot 36 weken.

De oorlog heeft een halt toegeroepen aan de staalindustrie in de wereld. Dienovereenkomstig, met een impact op de industriële sectoren zoals Alucopanel, hardware, sanitair en elektrische artikelen. Aangezien Rusland 20% van ’s werelds zachthout levert, heeft de oorlog aanleiding gegeven tot prijsstijgingen voor houtproducten, houtpulp, naaldhout, beukenhout, eikenhout, spaanplaat en MDF.

De houtmarkt heeft een enorm tekort ondergaan, aangezien de grote houtimport uit Oekraïne en Canada komt. Omdat Canada niet aan de eisen kan voldoen, zijn de prijzen exponentieel gestegen. De lamineerindustrie heeft een klap gekregen, aangezien grondstoffen zoals kraftpapier en fenollijm schaars zijn vanwege de crisis tussen Rusland en Oekraïne.

Omdat oorlog een conflict is tussen specifieke landen, kunnen we zien dat het altijd een rimpeleffect creëert in de hele wereld. Deze algemene prijsstijging die fabrikanten ervaren, dringt nu door in de toeleveringsketen en begint zichtbaar te worden voor de eindconsument. Als de oorlog escaleert en niet snel stopt, zal er ongetwijfeld een tekort zijn en zullen de prijzen van bouwmaterialen stijgen.

 

Woodfield, J. (2022, 25 april). Construction Materials Shortage: Increased Energy Costs Driving up Prices. Homebuilding & Renovating. Geraadpleegd op 10 mei 2022, van https://www.homebuilding.co.uk/news/construction-materials-shortage

NOA. (z.d.). Materiaalprijzen stijgen de pan uit. www.noa.nl. Geraadpleegd op 10 mei 2022, van https://www.noa.nl/nl/nieuws/materiaalprijzen-rijzen-de-pan-uit/

Download de gratis Mebest-app