Terrazzo is natuurlijk een bouwmateriaal dat in staat is om vele unieke afwerkingen te vormen. Maar wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van terrazzo?

Allereerst gaat terrazzo lang mee. Terrazzo is een van de meest duurzame vloermaterialen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Eenmaal goed verzegeld, is het materiaal ongevoelig voor water- en vlekschade. Het schilfert ook niet weg zoals andere materialen. Met de toenemende populariteit van dit materiaal, wenden architecten zich tot terrazzo. Terrazzo is bestand tegen drukbelopen ruimtes, waardoor het een gekozen product is in commerciële gebouwen. Zelfs als terrazzo door de jaren heen is versleten, kan het opnieuw worden afgewerkt en gepolijst om er zo goed als nieuw uit te zien. Gezien het lage onderhoud van terrazzo, biedt het een duurzaam product tegen een betaalbare prijs.

Ook is terrazzo esthetisch mooi. Terrazzo integreert marmer-, graniet-, kwarts- of glasschilfers in een epoxyharsbindmiddel, waarbij de esthetische kwaliteit behouden blijft zoals te zien is bij traditioneel terrazzo. Omdat terrazzo wordt vervaardigd door verschillende elementen met elkaar te mengen, kunt u voor elk project bijna elk ontwerp of elke vloer kiezen. Hierdoor kunnen architecten abstracte decoratieve ontwerpen, zegels, logo’s en andere ontwerpen opnemen tijdens de terrazzo-installatie.

Verder is terrazzo milieuvriendelijk. Om schaarse materialen te behouden, is terrazzo een geweldig alternatief voor andere vloertypes. Het materiaal kan bestaan uit gerecyclede materialen die een positieve impact hebben op de gezondheid van mens en milieu. Architecten en ontwerpers zoeken niet alleen naar terrazzo vanwege zijn duurzaamheid en ontwerp, maar ook vanwege zijn bijdrage aan LEED-punten. Omdat terrazzo innovatief is, uit gerecyclede materialen bestaat en lokaal kan worden ingekocht, kan het een grote rol spelen in het vormgeven van de wereld van de architectuur.

Tenslotte is terrazzo zowel binnen als buiten te gebruiken. Tegenwoordig vind je dit vloermateriaal in drukbezochte ruimtes zoals lobby’s, gangen en trappenhuizen. Met het vermogen om water en vlekken af te stoten, is terrazzo ook een waardevol item voor werkbladen, douches, baden en zwembaden. Dus of u nu kiest voor dun uitgeharde epoxy voor binnentoepassingen of voor rustiek terrazzo voor buitentoepassingen, terrazzo kan voldoen aan de behoeften van de architect om bij hun stijl te passen.

Terrazzo heeft helaas ook nadelen waar nu naar gekeken gaat worden. Ten eerste is terrazzo vrij duur. Ook al bespaart terrazzo geld op de lage termijn het is in eerste instantie een grote investering. Met een beperkt budget is dat dan misschien niet mogelijk.

Een ander nadeel van terrazzo is dat het oppervlak de warmte in de wintermaanden niet goed vasthoudt, waardoor de vloer een tikkeltje koud aanvoelt. Tenzij er een warmte-isolator onder het terrazzo is, kan dit ongemak veroorzaken voor degenen die op blote voeten over de vloer lopen.

Tenslotte kun je het niet zelf aanbrengen. Hoewel sommige soorten vloeren persoonlijk kunnen worden gelegd, kunnen terrazzovloeren behoorlijk complex zijn. Eén fout kan kostbaar zijn. Er wordt daarom aangeraden aan om een terrazzo-installatiebedrijf te zoeken om het werk te doen.

Pros and Cons of Terrazzo. (2022, 29 april). Terrazzo Flooring Supplier & Manufacturer | TERRAZZCO. Geraadpleegd op 9 mei 2022, van https://terrazzco.com/pros-cons-terrazzo/

Download de gratis Mebest-app