In Veenendaal was er een overkapping in een woning waar veel werk aan heeft gezeten. De muren en het plafond van dit huis  moesten gestukt worden. Niet zomaar,  maar super glad. Omdat het in de open lucht is, is er niet begonnen met de gladde gipsgerelateerde producten. Het zou niet goed bestand zijn tegen weers- en temperatuurschommelingen. Daarom is er gekozen voor producten die altijd gebruikt worden voor buitenstucwerk en cement producten. De uitdaging was dat deze producten iets “grof” zijn en iets meer structuur hebben.

Het was belangrijk om de vloer goed te beschermen. Doordat de luxe natuurstenen vloer er lag, is er veel tijd en aandacht besteed aan het coaten en beschermen van de vloertegels. Elke druppel of vlek kan in deze tegels sijpelen, dat is koste wat kost vermeden. Gelukkig werkten de plannen goed en bleef de vloer vlekkeloos tijdens al het werk.

Het gehele dak is een mooie mix van strak stuchout. Gelukkig is er tijdens de constructie rekening gehouden met verschillen in vochtigheid en temperatuur en is er een ‘aquapanel’ gebouwd. Deze is bijzonder geschikt voor buitenprojecten en kan ook buiten gebruikt worden. Bij het stukadoorswerk moesten er rekening gehouden worden met aquapanels. Deze panelen vereisen een benadering en behandeling die enigszins verschilt van die van gewone gipsplaat. Wanneer de panelen tegen hout aanliggen, word er rekening gehouden met het feit dat “hout werkt”. Hout is en blijft een natuurproduct dat bestand is tegen hitte en kou; krimp en uitzetting. Het zou natuurlijk erg lelijk zijn als er barsten van de scheuren in het stucwerk zouden komen. Daarom zijn er stalen verbindingen gebruikt voor alle verbindingen tussen het hout en op deze manier blijft alles netjes en opgeruimd, ongeacht het weer.

Munneke Stukadoors. (2019, 11 november). Overkapping stucen in Veenendaal. Geraadpleegd op 12 mei 2022, van https://www.munnekestukadoors.nl/stukadoor-projecten/overkapping-stucen-in-veenendaal/

Download de gratis Mebest-app