Een ruime villa waaruit de prachtige omgeving optimaal beleefd kon worden? De villa aan de Vecht moest een prachtige beleving worden van zowel binnen als buiten.

Met de Vecht aan de ene kant en eindeloze vlaktes weiland aan de andere kant, was de oriëntatie van deze droomwoning de eerste ontwerpersuitdaging. De villa is op de grond gepositioneerd zodat de koers van de Vecht ontdekt kan worden. De tuin vloeit op natuurlijke wijze over in de weilanden en vervaagt uiteindelijk in het weiland.

De ramen en deuren van de woning zijn op een bijzondere manier gemaakt van vloer tot plafond. Dat komt doordat ze allebei middels een overstek visueel doorlopen tot buiten. Op deze manier wordt het beeldschone uitzicht ingekaderd. Het komt echt tot zijn recht in de woonkamer.

Door verschillende zichtlijnen en glasvlakken is de omgeving met de wisseling van seizoenen aan alle kanten optimaal. Het dak is ontworpen als een massa en gemaakt van leisteen. De excentrisch geplaatste nok vormt een voorgevel van de Vecht en een flauwe helling van het dak richting weilanden. Onder de dak massa bevinden zich afwisselend massieve stucwerkvlakken en plafondhoge glasgevels waarin verschillende insnijdingen en looproutes zichtlijnen bepalen. Natuurlijke materialen zoals hout en leisteen contrasteren mooi met wit stucwerk en zwart. Deze vormentaal is zowel van toepassing binnen als buiten de woning. De overstekken en de keuze van materialen zorgen voor veiligheid. Door verschillende zichtlijnen en grote glaspartijen, wordt de omgeving met de veranderingen van seizoenen alzijdig en optimaal beleefd. De overstekken en materiaalkeuzes zorgen er hierbij voor dat er toch een gevoel van geborgenheid is.

 

BNLA Architecten. (2022a, mei 4). Nieuwbouw Villa Gooi & Vechtstreek. BNLA. Geraadpleegd op 12 mei 2022, van https://bnla.nl/architect-projecten/villa-gooi-vechtstreek

Download de gratis Mebest-app