Moeten huizen gebouwd worden met metal studs? Wat zijn de voor- en nadelen van metal stud constructies? In de afgelopen jaren hebben steeds meer klanten gevraagd naar het bouwen van hun eigen huis met metalen studs.

Allereerst zullen metal studs niet rotten, schimmelen of termieten aantrekken, in tegenstelling tot conventionele houten frames. Bij conventionele constructies met een houten frame kunnen de kosten om deze te vervangen en te beschermen hoog zijn. Metal studs kunnen vooral intrigerend zijn voor gezinnen met schimmelallergieën of ademhalingsproblemen.

Ten tweede zijn metalen studs veel minder vatbaar voor brand. Ook vereist metal stud wat meer coördinatie en werk vooraf met de ingenieurs en het fabricageteam tijdens het ontwerpproces, maar het kan afval ter plaatse drastisch verminderen omdat elk framelid op maat wordt gesneden. Er is dus minimaal afval.

Verder zijn Metal studs zijn ongeveer 1/3 van het gewicht van dezelfde maat in hout. Dit komt omdat metalen noppen “C”-vormig in doorsnede en hol zijn. Het lichte gewicht maakt het gemakkelijker voor de lijstenmakers om ze ter plaatse te dragen en op hun plaats te tillen. Dit betekent ook dat er minder grondstof wordt gebruikt. Dit verkort de tijd dat de monteurs op locatie zijn en verlaagt hoogstwaarschijnlijk de installatiekosten.

Ook als je vergelijkt met het inlijsten van houten studs, overtreft de kwaliteit en precisie van metal studs de houten studs ver. Houten onderdelen kunnen buigen, kromtrekken, draaien en eindeloze onvolkomenheden hebben die de structurele integriteit kunnen verminderen en problemen kunnen veroorzaken tijdens de levenscyclus van een gebouw. Metal studs worden met een hoge mate van precisie vervaardigd, waardoor het niet meer nodig is om muren te bekleden of om gips te gebruiken om muren of oppervlakken die niet loodrecht of waterpas zijn, te laten zweven. Deze onberispelijke precisie van het frame met metalen studs mag niet over het hoofd worden gezien. Bij het bouwen van een op maat gemaakt huis van houten studs, is er vaak een aanzienlijke hoeveelheid tijd geïnvesteerd door de afbouwers om muren en plafonds op te vullen, te bekleden en te laten zweven om ze te corrigeren.

Het eerste nadeel van metal studs is dat metaal van nature een betere warmtegeleider is dan hout. Dit betekent niet dat metal-studs een slechte oplossing zijn, het betekent gewoon dat de wandmontage gemaakt van metal-studs enigszins moet worden aangepast om de warmtedoorlaatbaarheid te verminderen. Een gebruikelijke manier om een ​​metal-studmuur aan te passen aan de isolatie-eisen is om de buitenkant van de muur te bekleden met een laag stijve isolatie. De laag stijve isolatie aan de buitenkant van de metalen noppen en mantels minimaliseert koudebruggen en warmteoverdracht door de muur.

Verder is op dit moment metal stud framing slechts ongeveer 30% duurder dan houten studs. De hogere kosten zitten niet alleen in het materiaal, het zijn vooral de installatiekosten. Deze initiële kosten kunnen onaantrekkelijk zijn voor eigenaren van gebouwen met een krap budget, maar het is belangrijk om potentiële besparingen gedurende de hele levenscyclus van het gebouw te evalueren. De eigenaar zal het gebouw bijvoorbeeld niet opnieuw inlijsten tegen termiet-, schimmel- of rotschade. Ze zullen zich minder zorgen maken over water- of brandschade. De bespaarde kosten.

Rocheleau, M. (2020, 31 oktober). The Pros and Cons of Metal Stud Framing. ROST ARCHITECTS. Geraadpleegd op 12 mei 2022, van https://www.rostarchitects.com/articles/2020/10/31/a-case-for-metal-stud-construction

Download de gratis Mebest-app