Fabrikanten hebben lang geprobeerd om het uiterlijk van natuursteen in andere bouwmaterialen te simuleren. Keramische tegels zijn gemaakt als een middel om de hardheid en duurzaamheid van steen te bereiken in een materiaal dat in massa kan worden geproduceerd. De zogenaamde gekweekte marmeren werkbladen gemaakt van plastic harsen waren een vroege poging om een ​​steenlook te bereiken, en modernere materialen met een vast oppervlak zoals Corian of Swanstone zijn geformuleerd om een ​​steenachtige uitstraling te hebben. Er zijn andere voorbeelden, maar geen van deze producten is volledig succesvol in het nabootsen van het uiterlijk van echte natuursteen.

Een andere, enigszins succesvollere poging is een bouwmateriaal dat bekend staat als kwarts, vaak gebruikt in werkbladen. De naam is enigszins misleidend, aangezien werkbladen van kwarts niet zijn gemaakt van gewonnen kwartsmineralen.

In plaats daarvan zijn werkbladen van kwarts in massa geproduceerde materialen die zijn samengesteld uit gemalen kwartsdeeltjes vermengd met polymeerharsen, die vervolgens in verschillende vormen kunnen worden gevormd om het uiterlijk van natuurlijk gewonnen steen te simuleren.

Een van de allerbeste vervangers voor natuursteen zijn recente vormen van porseleinen tegels. Porselein is een subcategorie van keramische tegels die fijnere kleideeltjes gebruikt die een dichtere tegel creëren die ongevoeliger is voor water. In tegenstelling tot standaard keramische tegels, die over het algemeen uniform van kleur zijn, heeft porselein een enorme ontwerpflexibiliteit en kan het worden gemaakt om op bijna elk materiaal te lijken, inclusief hout, leer of natuursteen.

Porseleinen met steenlook zijn zo overtuigend dat er een deskundig oog voor nodig is om ze van echt te onderscheiden. Porseleinen tegels zijn verkrijgbaar in vrij grote maten, vergelijkbaar met natuursteen, en ze zijn net zo eenvoudig te installeren als elke standaard keramische tegel.

De kosten zijn veel lager dan die van natuursteen-marmer-look porseleinen. Het beste van alles is dat er getextureerde porseleinen tegels beschikbaar zijn die een antislip oppervlak bieden die ideaal zijn voor badkamer- en douchevloeroppervlakken.

Op zoek naar een manier om de keuken of badkamer een update te geven, maar is er een voorkeur voor opvallen in stijl? Vervang dan de versleten keramische tegels door een lichtgevende en kleurrijke backsplash van gerecycled glas. Glazen tegels worden net als keramiek geïnstalleerd en zijn overal verkrijgbaar bij tegelwinkels, waardoor het gemakkelijk is om het hele project zelf aan te pakken.

Pros and Cons of Natural Stone for Bathrooms. (2021, 31 december). The Spruce. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://www.thespruce.com/best-natural-stone-tile-for-bathroom-1821757

Download de gratis Mebest-app