Gebruik van natuursteen in de badkamer voor de vloer, wanden of douche? Voor veel woningen is dit bouwmateriaal een haalbare optie voor moderne badkamers.

Marmer en andere soorten natuursteen staan ​​al eeuwenlang symbool voor rijkdom en macht wanneer ze worden gebruikt voor vloeren en andere oppervlakken in woonhuizen. Hoewel moderne apparatuur en transportsystemen het nu voor meer mensen toegankelijker maken, is marmer en ander natuursteen nog steeds een bouwmateriaal dat een koninklijke mystiek behoudt.

Er zijn kleine variaties in de manier waarop verschillende soorten natuursteen worden gewonnen en gevormd tot tegels of werkbladen, maar het proces is vergelijkbaar voor alle gebruikelijke steensoorten, of het nu marmer, graniet, leisteen, kalksteen of travertijn is. Gezien het aantal stappen en de vereiste mankracht, is het geen wonder dat marmer en andere natuursteen tot de duurste oppervlakken behoren die er voor een badkamer gekozen kunnen worden.

Tegenwoordig is het belangrijkste voordeel van natuursteen dat het een gedurfd statement maakt van elegantie en stijl. In de afgelopen eeuwen werd steen gekozen als bouwmateriaal vanwege zijn sterkte en duurzaamheid, maar in de huidige constructie bieden andere bouwmaterialen een betere sterkte en bijna gelijke duurzaamheid en ook lagere kosten. Wat niet is veranderd en waarschijnlijk ook nooit zal gebeuren, aangezien marmer en andere natuursteen in beperkte mate beschikbaar zijn is dat natuursteen symbool staat voor exclusiviteit en stijl.

Ook heeft esthetisch gezien elke steengroeve in de wereld een iets andere vorm van steen. Zo krijgt een vloer, aanrechtblad of wandoppervlak van marmer of een andere natuursteen altijd een unieke uitstraling die anders is dan elke andere badkamer ter wereld.

Sommige van de nadelen van steen zijn nu verminderd of geëlimineerd door de ontwikkeling van chemische afdichtingsmiddelen waarmee marmer, graniet en andere natuursteen kan worden afgedicht tegen water en vlekken. De beschikbaarheid en effectiviteit van deze synthetische afdichtingsmiddelen zijn er grotendeels verantwoordelijk voor dat natuursteen nu een levensvatbaar materiaal is voor natte locaties zoals badkamers.

Voor de meeste mensen zijn de enorme kosten van steen onbetaalbaar genoeg om het een slechte keuze te maken. Verder is steen koud. Lopen op natuursteen met blote voeten kan een beslist onaangename ervaring zijn, tenzij het over een vloerverwarmingssysteem wordt gelegd. Dit nadeel zorgt er ook voor dat de meeste mensen die voorbereid zijn op de kosten van een stenen vloer automatisch ook kiezen voor vloerverwarming. Dit maakt de totale verbouwingskosten natuurlijk nog hoger.

Steen is glad. Om de steen effectief te laten werken in een badkameromgeving, moet deze worden afgedicht en een afgedicht stenen oppervlak wordt erg glad als het nat wordt. Natuursteen kan een ernstig veiligheidsrisico vormen in een badkamer en wordt niet aanbevolen voor badkamers die worden gebruikt door kinderen of ouderen.

Natuursteen is verder ook poreus. In tegenstelling tot geglazuurde keramische of porseleinen tegels zijn marmer en andere natuursteensoorten relatief poreus en verkleuren ze gemakkelijk door vocht. Steensoorten met een hoog ijzergehalte (marmer is er één) kunnen bij gebruik in een vochtige omgeving verkleuren en roesten. De enige preventieve strategie is om de steen minstens één keer per jaar te verzegelen.

tenslotte is steen moeilijk te onderhouden. Op steen kunnen geen standaard reinigingsmiddelen of zepen worden gebruikt, omdat er geleidelijk een verkleuringsfilm ontstaat.

In conclusie, is natuursteen voor werkbladen, vloeren en muren in de badkamer een haalbare optie, dankzij moderne afdichtingsmiddelen die de gevoeligheid van steen voor waterschade en vlekken verminderen. Natuursteen kan een goede keuze zijn voor architecten die de woning serieus willen opwaarderen met dit exclusieve, dure bouwmateriaal.

Pros and Cons of Natural Stone for Bathrooms. (2021, 31 december). The Spruce. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://www.thespruce.com/best-natural-stone-tile-for-bathroom-1821757

Download de gratis Mebest-app