Keukenvloeren ondergaan veel slijtage. Er is namelijk altijd wel kans op morsen, druppelen en vallende keukengerei. Niet elk materiaal is geschikt voor deze locatie, en sommige opties voor keukenvloeren gaan langer mee dan andere en met minder onderhoud. Het balanceren van stijl, functie en comfort is de sleutel tot het maken van de juiste keuze. Hieronder zijn zeven verschillende opties voor keukenvloeren die duurzaam zijn. 

Hardhout  

Allereerst hardhout, hardhout is van nature een zeer duurzaam vloermateriaal in de meeste delen van het huis. Maar jarenlang werd hardhout als een slechte keuze beschouwd voor badkamers en keukens, waar vocht vaak een probleem is. De perceptie voor hardhouten vloeren is enigszins veranderd dankzij moderne sealers en polyurethaanafwerkingen die het materiaal duurzamer maken voor vochtgevoelige gebieden. Of het nu gaat om massieve hardhouten planken of parketvloeren met hardhoutfineer, het materiaal is natuurlijk gevoeliger voor vochtproblemen en vlekken dan andere vloermaterialen. Hier zijn een paar andere voor- en nadelen van hardhout in de keuken: 

Voordelen: Hardhout is zachter onder de voeten, het is goed voor de inruilwaarde en het kan worden geschuurd en opnieuw afgewerkt om het er als nieuw uit te laten zien. Nadelen: hardhout kan gemakkelijk deuken en krassen krijgen.    

Ten tweede Keramische tegels, het is een hard en duurzaam vloermateriaal dat ongevoelig is voor water en vlekken, waardoor het een ideale keukenvloeroptie is. Keramische tegels zijn ook bestand tegen hitte en breuk. Onder normale omstandigheden kunnen keramische tegels voor onbepaalde tijd meegaan met weinig verandering in het uiterlijk of de functie in de loop van de tijd. 

Keramische tegels  

Keramische tegels zijn ook verkrijgbaar in tal van kleuren en patronen en kunnen de uitstraling van andere materialen, zoals hout en steen, aannemen. De tegels kunnen in alle soorten en maten worden gemaakt om een schat aan ontwerpopties te bieden. De nadelen van keramische tegels zijn klein. Het kan hard en koud zijn onder de voeten. Wanneer ze worden afgebroken, onthullen keramische tegels hun kleikleur van binnen, terwijl een materiaal als porselein overal consistent is.  

Beton  

Verder kan beton een optie zijn op de begane grond. Het is een goedkoop en duurzaam materiaal. Een betonnen vloeroppervlak kan op verschillende manieren worden gepolijst, gebeitst of creatief worden behandeld om er een onderhoudsarm en stijlvol kunstwerk van te maken. Betonnen vloeren zijn bijzonder geschikt in moderne keukens. En makkelijk aan te leggen voor afbouwers. Er zijn een aantal nadelen aan een betonnen vloer. Het materiaal kan hard en koud onder de voeten zijn, net als keramische tegels. Niet iedereen is van de unieke uitstraling van een betonnen vloer, omdat deze een stedelijke of industriële esthetiek kan uitstralen. 

Natuursteen  

Natuursteen is een van de meest populaire en duurzame keukenvloeren die er zijn. Het straalt namelijk luxe uit. Verschillende steensoorten hebben verschillende eigenschappen, zoals hardheid, krasvastheid en duurzaamheid op lange termijn. Het nadeel van natuursteen is dat het poreus is en daarom vatbaar is voor het binnendringen van water en vloeistoffen, wat een veelvoorkomend probleem is in de keuken. Een jaarlijkse toepassing van een hoogwaardige penetrerende steenverzegelaar kan een onzichtbare beschermingslaag over de steen creëren. Sealers moeten regelmatig opnieuw worden aangebracht. 

Linoleum  

Linoleum was tot in de jaren zestig een favoriete optie voor keuken- en badkamervloeren. Het vervaagde van populariteit toen andere vloeropties werden geïntroduceerd. Tegenwoordig maakt het een comeback en blijkt het een concurrent te zijn voor vinylvloeren. 

Linoleum is gemaakt van volledig natuurlijke lijnolie en is milieuvriendelijk, gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, verkrijgbaar in een breed scala aan neutrale en levendige kleuren en in elegante ontwerpen met randen en inzetstukken. Als ze goed worden onderhouden, kunnen linoleumvloeren tientallen jaren meegaan. Een nadeel van linoleum keukenvloeren is wel dat ze gevoelig zijn voor schade als deze door een lekkage of overstroming in water wordt ondergedompeld.  

Vinyl  

Tenslotte is vinyl een optie. Vinyl is een van de gemakkelijkste en meest veelzijdige oplossingen voor keukenvloeren. Dit door de mens gemaakte materiaal is bijna ongevoelig voor vlekken, schade en waterproblemen. Door het snel schoon te maken, te dweilen of te stofzuigen, blijft de vloer vlekkeloos. 

Vinyl is een van de meest goedkope en afbouw vriendelijke van alle vloermaterialen om te installeren. Het is een populaire keuze voor drukke keukens met veel verkeer, vooral voor de bouw van een huis met een groot gezin.  

Download de gratis Mebest-app