Van Wijnen heeft de renovatie en sloop van de drie torens van het beroemde Zandkasteel afgerond. Daarna zal de transformatie naar een schoolgebouw beginnen. Het project in Amsterdam is opgedeeld in twee fasen. De eerste fase bestond uit de renovatie van de envelop en de binnensloop. Dit is nu voltooid. In de tweede fase wordt het gebouw omgevormd tot een school zodat het in 2023 gebruiksklaar is. De werkzaamheden waren het afgelopen jaar onder meer het plaatsen en verwijderen van componenten, deels ook en het hergebruik hiervan. 

De cv-installatie is gereed gemaakt voor definitieve installatie. Daarnaast is de gevel van het gebouw gereinigd en geïmpregneerd. Bestaande kozijnen hebben nieuwe HR++ bekleding en glas gekregen en platte daken hebben hoogwaardige isolatie en nieuwe dakbedekking gekregen. 

Fase 2 is de daadwerkelijke transformatie van het kantoorgebouw naar een schoolgebouw. De werkzaamheden bestaan ​​uit het inrichten van het gebouw met plafonds en vloeren. Daarnaast zijn de faciliteiten aangepast aan het nieuws om te voldoen aan de geldende regelgeving.  De centrale entree wordt vergroot om deze beter toegankelijk te maken. Ook komt er een constructieve indeling : een binnentrappenhuis, zodat er voldoende ontruiming is, en een grote vide in de toekomstige bibliotheek 

Het hele plan is uitgewerkt in een bouwteam samen met het directiebureau van de gemeente Amsterdam, tot op uitvoeringsniveau. Het plan is geoptimaliseerd met input van adviseurs en aannemers. Door deze manier van samenwerken is in de planningsfase de kennis van alle partijen optimaal benut. De gemeente van Amsterdam wil dit project zo duurzaam en circulair mogelijk maken. Dit project resulteerde in een breed scala aan herbruikbare materialen, zoals meubels, inventaris en scheidingswanden. Deze materialen worden aangeboden door verschillende partners.  

Wijnen, V. (2022, 30 maart). Transformatie: bekend kantoorpand wordt schoolgebouw. Duurzaam Gebouwd. Geraadpleegd op 18 mei 2022, van https://www.duurzaamgebouwd.nl/artikel/20220330-transformatie-bekend-kantoorpand-wordt-schoolgebouw 

Download de gratis Mebest-app