Woningcorporatie Woonstad heeft de woningen in de wijk Pendrecht in Rotterdam gerenoveerd. De prioriteit van de renovatie lag vooral bij de gevel. Vooral het Rockpanel is bijzonder. Het heeft namelijk een valse verticale voeg die het gebouw er volledig nieuw, rustig en tijdloos uit laat zien.

Het appartementencomplex Korpersteijn werd onder andere verbouwd. Het gebouw komt uit de jaren 70 en is sterk verouderd. Hierdoor lag de uitdaging ook om het uiterlijk van het gebouw te verbeteren. “De balkonzijde van het complex is onveranderd gebleven, op schilderwerk en nieuwe balkonhekken na. De galerijzijde is een ander verhaal. Het complex had hier bij de bouw een vliesgevel gekregen van glazen platen en stalen zetwerk. Ter hoogte van de consoles was het geheel helemaal open zodat er goed geventileerd kon worden in het geval van brand. Die strook zorgde ook voor enorm veel inwatering bij regen uit een bepaalde hoek. En een van de laatste dingen die je bij een seniorenflat wil, is een natte en gladde galerij. “vertelt architect Jurgen Reichard van A3 Architecten.

Verder is de oude vliesgevel volledig vervangen door een moderne variant met vaste glaslamellen die voldoende bescherming bieden, maar tegelijkertijd ook beschermen tegen weersinvloeden. Zodat het gebouw niet zijn gezicht volledig verliest, is er ook gewerkt met verschillende gesloten metalen cassettes met een lichtgrijze poedercoating. Het lijnenspel verwijst naar de oude gevel, in nieuw jasje dat past bij deze tijd.

De gevels zijn daarna bekleed met Rockpanel gevelbekleding. De oude gevel was opgebouwd uit dichte panelen en raamvlakken. De combinatie resulteerde in een onrustig patroon. Daarom werd er een eenvoudige vlakverdeling gemaakt met een warme tint en verticale belijning. Hierdoor is het veel rustiger en moderner.

De keuze viel op gevelplaten van Rockpanel omdat deze ook ongeventileerd kunnen worden toegepast, vertelt projectmanager Boy Schamhart van aannemer Constructif. “Je hoeft met Rockpanel Colours niet altijd een geventileerde achterconstructie te maken, waardoor je veel vrijer bent in je detaillering. Vooral bij renovatieprojecten kan dat fijn zijn, omdat je compacter kunt werken en met dezelfde ruimte een grotere energetische winst kunt behalen. Daarnaast werkt het natuurlijk ook nog een tikkeltje duurzamer, omdat je minder materiaal nodig hebt voor je gevelopbouw.”

Nieuwe gevel verandert wooncomplex in pronkstuk. (z.d.). Architectenweb. Geraadpleegd op 2 juni 2022, van https://architectenweb.nl/projecten/project.aspx?ID=43872

Download de gratis Mebest-app