De overgrote meerderheid van de tuinen zijn gebouwd met een of andere vorm van metselwerk, zoals gestort beton, natuursteen of stenen bestratingsproducten. Maar het is ook mogelijk om de tegels in de tuin aan te brengen, een optie die veel meer designkeuzes geeft. En het leggen van tegels kan een goede manier zijn om een ​​bestaande betonnen plaat of bakstenen terras aan te kleden als deze oud wordt. 

De keuze voor het juiste product is sterk afhankelijk van het klimaat van toepassing. Hoewel veel van dezelfde overwegingen die worden gebruikt voor binnentegels ook van invloed zijn op de keuze voor buitenttuintegels, zijn er enkele zaken waarmee er rekening gehouden moet worden: 

  • Sterkte: In tegenstelling tot de tegels die worden gebruikt voor binnenmuren en vloeren, moeten buitentegels bijzonder sterk zijn en bestand zijn tegen een breed scala aan temperaturen en weersomstandigheden. En hoe sterk ze moeten zijn, hangt af van het gebruik dat er verwacht wordt. Een terras voor een bezadigd gepensioneerd echtpaar vraagt ​​om andere materialen dan voor een gezin met actieve kinderen die met speeltoestellen rondslingeren. 
  • Budget: Een tuin kan een behoorlijk uitgestrekte ruimte zijn, en het bedekken ervan met luxe tegels kan veel meer kosten dan het betegelen van een kleinere binnenruimte, zoals een badkamer. Om deze reden zijn de kosten een zeer belangrijke factor bij het kiezen van tuintegels.  
  • Stijl: Buitenpatio’s moeten opgaan in het algehele uiterlijk van het landschap en de architectonische kenmerken en materialen van het huis. Kies materialen met kleuren en texturen die passen bij de algehele uitstraling van de woning. 
  • Textuur en slipweerstand: De textuur en “gladheid” van een tegel is veel belangrijker bij buitentoepassingen dan bij wandtegels voor binnen of zelfs voor vloertegels voor binnen. Vocht is vaak inherent bij een tuin en de tegeltextuur moet een “tand” bieden die voorkomt dat gebruikers wegglijden. Antislipoppervlakken zijn van cruciaal belang voor buitentegels en om deze reden zijn sommige materiaalkeuzes geëlimineerd. 
  • Blootstelling aan licht: hoewel het niet vaak wordt herkend, is de hoeveelheid zonlicht die een tuin krijgt, van invloed op de beste tegel om te kiezen. Heldere, zonnige ruimtes vragen om donkere tegels, terwijl donkere, schaduwrijke plekken betegeld moeten worden met een helderder materiaal dat de ruimte verlicht. 

Het installeren van tegels op een vlakke ondergrond met weinig onvolkomenheden zorgt voor een goede start van de installatie. Hieronder worden een aantal keuzes besproken.  

Porselein 

Porseleinen tegels zijn een bijzonder dichte en sterke vorm van keramiek, en daarom kunnen de meeste porseleinen tegels die geschikt zijn voor vloeren. De beste keuzes zijn getextureerde, matte tegels zonder een zeer glanzend oppervlak dat glad zal zijn als het nat is. De meeste porseleinen tegels zijn dik en stevig genoeg om op vloeren te gebruiken. 

 

Keramiek 

Traditionele keramische vloertegels kunnen een goede keuze zijn voor een tuin, op voorwaarde dat ze een PEI-classificatie hebben die aangeeft dat ze voldoende sterk zijn. Over het algemeen zijn keramische tegels echter het meest geschikt voor lichte patio’s, omdat ze niet zo sterk zijn als andere keuzes.  

Beton 

Voor het uiterlijk van natuursteen tegen een fractie van de prijs kunnen betontegels overwogen worden. Betontegels zijn gevormd uit gegoten beton en met texturen en kleuren die lijken op natuursteen of hoogwaardige keramische tegels. 

Kalksteen 

Kalksteen is een sedimentair gesteente dat al millennia favoriet is bij architecten en afbouwers, dankzij de relatieve overvloed en het gemak van fabricage. De meeste kalksteen is te vinden in verschillende tinten bruin, bruin, rood of grijs, en de lichtere kleuren zijn vooral goed in het weerkaatsen van warmte. Kalksteen is een zachtere steen dan leisteen of graniet en kan dus vrij gemakkelijk worden bekrast of afgebroken. En het moet regelmatig worden verzegeld om vlekken te voorkomen.  

Learn How to Pick the Best Tile for Your Outside Patio. (2022, 14 maart). The Spruce. Geraadpleegd op 19 mei 2022, van https://www.thespruce.com/how-to-set-outdoor-patio-tile-2132506  

Download de gratis Mebest-app