Het stucen van een buitengevel is een vak apart. Het is natuurlijk niet makkelijk, maar in Driebergen is het toch gedaan. De gevel van deze twee onder één kap woning uit de jaren 30 heeft nogal wat renovaties ondergaan. Er was bijvoorbeeld dringend behoefte aan een uitbreiding op de begane grond. De eerste verdieping zag er nog slechter uit; er was een buitendeur uit de gevel verwijderd. Dit gat van 2m2 werd opgevuld met een andere baksteen. Het hele uitzicht was er daardoor slecht uit gaan zien. De vraag van deze opdrachtgever was dan ook: “mijn gevel boven en onder met aanbouw – strak en een geheel, modern maar met authentieke jaren 30 details.”

De situatie is allereerst gecontroleerd. Daarna is er samen met de opdrachtgever bepaald welke kleur er gebruikt gaat worden voor het stucwerk op de buitenmuur. Er is gekozen voor een tint van modern lichtgrijs, met een donkere kleur aan de buitenkant, net onder de tegels. De rand is niet gestukt met metselstenen. Juist deze manier van metselwerk en constructie is typerend voor de jaren dertig stijl van deze woning. Om net dat beetje extra te accentueren is deze in donkergrijs gemaakt. Omdat die kant van het huis winderig is, moest de gevel verdund worden. Daarom is er gekozen om te werken met stucwerk dat tevens een isolerende werking heeft. Hiermee is de wand behandeld zodat de gevel niet alleen mooi en elegant is, maar ook direct goed beschermd is tegen vocht, wind en vuil. De wanden zijn afgewerkt met dampdoorlatende latex.

Het pleisteren van de bovenverdieping betekende dat er steigers op het platte dak geplaatst moesten worden. Dit is natuurlijk niet zonder gevaar! Zo’n dak is niet gebouwd om veel gewicht te dragen, daarom werd er extra uitgekeken naar schade of lekkage. Daarom is eerst het gehele dak voorzien van massieve planken om daarna de steiger te plaatsen. Het is gelukt, want het dak is nog in goede staat. Om er zeker van te zijn dat er bij een nieuwe unit de gehele gevel dezelfde kleur heeft, is de woning ook van een frisse verflaag voorzien. Alles is nu zorgvuldig gestuukt en geschilderd in de kleuren boven en onder.

Indien er twijfel is voor het juiste stucwerk voor gevels buitenmuren, is het aangeraden om direct naar een specialist te gaan. Al is het maar voor advies en gewoon weten waar je aan toe bent. Een stukadoor zal de gevel moeten inspecteren en controleren om een ​​goede inschatting te kunnen maken van de benodigde werkzaamheden. Ook is het mogelijk om na te denken over de isolatie van de buitenzijde en of er bijvoorbeeld een plint in gips nodig is. Zo’n gipsplint is gemaakt van een waterafstotende gipssoort, wat de gevel nog mooier maakt.

Munneke Stukadoors. (2020, 3 februari). Buitengevel stucen in Driebergen. Geraadpleegd op 13 juni 2022, van https://www.munnekestukadoors.nl/stukadoor-projecten/buitengevel-stucen-in-driebergen/

Download de gratis Mebest-app