Een veel geliefde vorm van stucen is sierpleisterwerk. Dit is een bijzondere manier van stucen waarbij er structuur wordt aangebracht aan de wand. De meest voorkomende vorm van sierpleisterwerk is Spachtelputz. Granol en rustiekputz zijn andere vormen.

Normaal bij het stucen wordt de want natuurlijk glad gemaakt door de stukadoor maar bij sierpleisters komt er structuur. Hoe klein of grof bepaald de klant zelf natuurlijk, maar er wordt meestal gekozen tussen 1.5, 2 of 3 mm.

De meest gebuikte vorm van sierpleister ” Spachtelputz” is gemaakt van marmerkorrels en kunststofbindend middel. Het wordt aangebracht op een laag van ongeveer 1 tot 4 millimeter. Het aanbrengen ervan is meestal hand- en maatwerk.

Welke sierpleister is nou het beste voor binnen- en buitenmuren? Meestal is dat Rustiekputz. Rustiekputz heeft een grovere structuur dan Spachtelputz. De korreldikte bepaald de grofheid van de structuur. Er ontstaan meestal ook lichte groefjes in de structuur, wat kenmerkend is voor die stijl.

De grofste structuur heeft Granol. Dit wordt ook handmatig aangebracht. Omdat er een bepaalde structuur inzit kunnen er patronen worden gemaakt. Als het stucwerk wordt gedraaid of waaiervormig wordt aangebracht ontstaat er een unieke structuur.

De voordelen van pleisterwerk stucwerk zijn:

  • Pleisterwerk stucwerk is boen- en stootvast
  • Sierpleister is in een kleur naar keuze aan te brengen
  • Het stucwerk is door en door kleurecht
  • Verschillende structuren

 

Munneke Stukadoors. (2022, 1 februari). Sierpleister stucwerk vakman nodig? 20+ jaar ervaring: vraag offerte aan. Geraadpleegd op 14 juni 2022, van https://www.munnekestukadoors.nl/sierpleister-stucwerk/

Download de gratis Mebest-app