Ooit gehoord van een Floating Office? Rotterdam heeft het namelijk mogelijk gemaakt. ’s werelds grootste drijvende kantoorgebouw is klaar voor gebruik. FOR is een perfect voorbeeld van geïntegreerde architectuur, het is namelijk uniek omdat het is ontworpen, ontwikkeld en mede gebouwd is door RED Company.

FOR maakt deel uit van een groter plan van de gemeente om de Rijnhaven groener te maken door middel van drijvende parken. De haven behoort tot de eerste generatie Rotterdamse bekkens waar de kades te hoog waren om bewoners te laten wonen op het water. Daarom is de aanleg van zwevende openbare ruimten essentieel om de relatie tussen bewoners en water te herstellen. In deze ontwikkeling is FOR de pilot van de technieken en een voorbeeld van duurzame techniek en bouw.

Het bijzondere aan het gebouw is ook dat het energie positief is en co2 neutraal. Ook als de waterpeil stijgt door klimaatverandering, blijft het drijven. Bij het ontwerp van het gebouw is er prioriteit gezet op het welzijn van de medewerkers.  Daarom is het gebouw zo comfortabel mogelijk ingericht. Denk aan balkons op elke verdieping die direct toegang geven tot buiten. Ook zijn er grote ramen aangebracht die mooi uitzicht bieden naar buiten. Het hele gebied is omgeven door water dus de medewerkers kunnen overdag genieten van het adembenemende uitzicht. Verder krijgen ze toegang tot de brug om te ontspannen. Het doel is om vooral comfort en rust uit te stralen. Daarom is er gebruikt gemaakt van veel hout. Hout is volgens onderzoek stress verminderend en concentratie verbeterend. Of het buiten dan ook slecht of goed weer is, binnen heeft altijd een goede kalmerende sfeer.

Ten tweede, bied het symmetrische ontwerp een bepaalde elegantie, gelijkmatig verdeelt het gewicht fysiek over het water, zodat ook in de associatie van materialen en energiesystemen balans wordt gezocht. Het gebouw is gemaakt van hout dat door de lichtheid ecologische geschikt is en de co2 opslag verhoogd. Hierdoor is ook de ecologische voetafdruk minder. Deze constructie rust op een drijvend lichaam bestaande uit aan elkaar verankerde betonnen bakken. Het beton levert op zijn beurt een belangrijke bijdrage aan de klimaatbeheersing. Dat is doordat de vloeistofleidingen de tempraturen van het havenwater opnemen om dan als koel en warmtebron in te zetten. Bovendien biedt dit type fundering totaal in de keuze van een stramien. Als resultaat werd een ideale maat gevonden in een vierkant raster van 6×6 meter. Hierdoor is de houtconstructie zuinig in materiaal en bestaat uit een systeem van bouwvloeren en CLT-wanden en gelamineerde balken die eenvoudig te demonteren zijn en hergebruikt kunnen worden door middel van droge verbindingen.

Met 870 m2 grote panelen op het dak wekt FOR jaarlijks meer elektriciteit op dan de eigen elektriciteit en voorziet de stad van elektriciteit. Dit betekent dat het gebouw bestaat uit een combinatie van componenten, het drijvende lichaam als de bron van hout als hoofdmateriaal en het dak als elektriciteit. Op deze manier zijn ze afgestemd op hun eigenschappen zodat het geheel optimaal, adaptief en duurzaam werkt.

Tenslotte bieden de grote ramen van 6x3m een bijzonder mooi uitzicht op de Rijnhaven. Verder kan er door de balkon kantoorverdiepingen ook buiten genoten worden van frisse lucht en mooi uitzicht.

architectweb. (z.d.). Floating Office – drijvend kantoor met groendak. Architectenweb. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://architectenweb.nl/projecten/project.aspx?ID=42833

Download de gratis Mebest-app