De glazen gevel die met behulp van innovatieve technologieën is voorbereid, kan gebouwen een volledig uniek karakter geven en zelfs de meest gedurfde architecturale ideeën tot leven brengen. Våghuset – een zakencentrum in Göteborg, Zweden, waar een kant van het gebouw is bedekt met een glazen gevel in de vorm van zich herhalende zeegolven, is een perfect voorbeeld van een dergelijke oplossing. Voor dit project is in totaal ruim 3,3 duizend m2 glas geleverd, waarvan ruim 1000 m2 cilindrisch gebogen glasplaten. Staticus was de hoofdaannemer die de buitenbeglazing deed.

De investering maakt deel uit van het meer complexe stadsontwikkelingsproject Masthuggskajen, dat tot doel heeft het imago van het stadscentrum van Göteborg te veranderen en de oppervlakte ervan te verdubbelen. Een van de belangrijkste elementen van het plan is de Våghuset, een nieuw gebouw met 12 verdiepingen aan het belangrijkste plein van de stad – Järntorget.

Gebouwd op basis van een ontwerp opgesteld door het gerespecteerde architectenbureau White Arkitekter, onderscheidt het zakencentrum zich door beglazing met afgeronde randen. De glazen gevel op het oosten toont zijn spectaculaire vorm in de vorm van zeegolven. Een dergelijke structuur verwijst duidelijk naar de havengeschiedenis en het karakter van Göteborg. Dankzij het glanzende oppervlak van de gevel presenteert het gebouw zich op een geheel unieke manier en wordt Våghuset ook een van de meest interessante architecturale projecten van de afgelopen jaren in Europa. Een groot deel (ruim 1.000 m2) bestond uit gebogen glasplaten die speciaal voor de unieke gevel in de vorm van zeegolven zijn ontworpen. Bovendien maakte de selectie van het juiste getinte glas voor de niet-transparante elementen van de gevel het mogelijk om dezelfde optische eigenschappen in elk deel van de gevel te behouden.

Het project vereiste het gebruik van zorgvuldig geselecteerde materialen en extreme precisie om het effect van herhaalbare golven te bereiken. Het resultaat is een volledig uniek ontwerp – een object dat, dankzij de golvende façade, een karakteristiek stedelijk element van Göteborg zal zijn.

(2022, 6 april). Våghuset Business Centre with a wavy glass façade. PRESS GLASS SA. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.pressglass.com/vaghuset-business-centre-with-a-wavy-glass-facade/

Download de gratis Mebest-app