In Papendorp wordt momenteel geparkeerd in de openbare ruimte. Wat het straatbeeld een beetje verpest. Tijdelijke parkeeroplossingen bepalen voor een groot deel het beeld. Inmiddels is de parkeernorm aangepast en zijn er nieuwe ontwikkelingen in gang gezet. Op basis van deze ontwikkeling realiseerde Kroon Groep samen met JHK Architecten een parkeerplaats in combinatie bedrijfsruimte van ca. 460 parkeerplaatsen en kantoor van 3x1000m2.

Ook benieuwd naar het ontwerp? Het ontwerp bestaat op het moment uit twee abstracte volumes. De ontwerpen zijn verbonden door een kruising op verschillende lagen waar ze elkaar overlappen. De parkeergarage opereert separaat van de bovenste drie kantoorverdiepingen. Het idee van de gevel van het gebouw kwam vanuit het idee dat het uniek moest worden. Het moest geen standaard garage worden met zijn typische structuur. Gebaseerd op het concept van stedelijk ontwerp, was het de bedoeling om een volume te ontwerpen met een hoog abstractieniveau.

Door de parkeergarage en kantoren langs de gevel te trekken verdwijnt de functiescheiding visueel. Dit front is gemaakt van geperforeerde gebogen Platibond composiet panelen met een goudkleurige coating waardoor de aluminium toplaag zijn goud metallic look krijgt. De panelen zijn samen met de gevelleverancier ontwikkeld voor dit project. Door een verloop aan te brengen in de perforatie en in de platen ontstaat een optische structuur zoals bij vlechtwerk. Deze perforatie garandeert de natuurlijke ventilatie van de parking. Door de kromming van de platen lopen ze ook voor de gevel uit ter plaatse van de ronde koppen.

JHK. (z.d.-a). Parkeergarage de Cope – JHK Architecten. www.jhk.nl. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.jhk.nl/NL/04522-cope.html

Download de gratis Mebest-app