Oikoa, wat ‘gladde correctie’ betekent in het Fins, is een massageboetiek in Zwolle. Bij Oikoa draait alles om innerlijk zelf en welzijn; nodigt zijn gasten uit om de buitenwereld achter zich te laten om op te laden in een natuurlijke en harmonieuze omgeving.

De massageboetiek is ontworpen als een serene ruimte waar gasten zich op zichzelf kunnen concentreren. Dit werd bereikt door de bestaande extraverte glazen kubus binnenstebuiten te keren en de organisch gevormde centrale ruimte in het hart van het gebouw te plaatsen, met de behandelkamers aan de rand.

Gasten komen direct in de kern van de boetiek; een warme introspectieve ruimte omzoomd met meerdere gebogen wanden, afgewerkt met warme eiken latten. De gebogen wanden creëren intieme zitjes, met zacht gebogen banken bekleed met mosgroen fluweel. Dit zijn de perfecte plekken om in alle comfort te wachten en je voor te bereiden op de behandeling. De welkomstbalie die in het midden van de centrale ruimte is geplaatst, is gemaakt van de gebogen wanden, bekleed met gespikkelde gebroken witte rechthoekige tegels met een massief eiken aanrechtblad.

Gasten vervolgen hun reis naar de privé behandelkamers die allemaal toegankelijk zijn vanuit de centrale ruimte. De kamers strekken zich uit van de toegangsdeuren in de organisch gevormde wanden van de centrale ruimte tot aan de glazen gevel van het gebouw. Kamerhoge, scharnierende eiken lamellen blokkeren zachtjes het uitzicht van voorbijgangers wanneer ze gesloten zijn voor behandeling. Als de behandelkamers leeg zijn, kunnen de lamellen worden geopend om daglicht in de kamers te laten komen en de nieuwsgierigheid van voorbijgangers te prikkelen.

Als centrale ruimte zijn alle behandelkamers afgewerkt met natuurlijke materialen: het natuurlijke eikenhout van de gebogen wanden en draaibare lamellen passen bij de groene, rechthoekige tegels en zachtgroene glazen planken in de met messing beklede behandelkamer. De vloer is bedekt met gerecycled linoleum in warme grijstinten met bruine spikkels.

De identiteit van Oikoa, eveneens ontworpen door Concrete, is gebaseerd op het gevoel van rust na een behandeling wanneer het lichaam ontward is en bijna ‘vloeibaar’ aanvoelt. Dit gevoel wordt weerspiegeld in het logo: een vloeibare oliedruppel gecombineerd met een minimalistisch maar elegant lettertype. Helderwitte achtergronden en dennengroen benadrukken de natuurlijke en harmonieuze omgeving van de massagesalon.

 

Concrete Architectural Associates. (z.d.). Oikoa Massage Boutique. Architectenweb. Geraadpleegd op 15 juni 2022, van https://architectenweb.nl/projecten/project.aspx?ID=43952

Download de gratis Mebest-app