De bovenverdieping van een residentie naast het Bilgola-strand in Sydney is gerenoveerd en bekleed met lamellenluiken die omhoog klappen om de woonruimtes bloot te stellen aan frisse lucht en uitzicht op zee.

Het ontwerp speelt in op de ligging va het gebouw die wordt blootgesteld aan fel zonlicht, harde wind en overstromingen. De constructie wordt op betonnen palen boven de duinen gehesen die water doorlaten, terwijl de uitschuifbare raamschermen ervoor zorgen dat het huis bij slecht weer kan worden afgesloten.

Een oprit die tussen palmbomen en Norfolk-dennen loopt, leidt naar een ingang in een robuuste, met planken gemarkeerde betonnen omtrekmuur. De toegangspoort sluit aan op een trap die leidt tussen de hoofdslaapkamer van het huis en de gastenvleugel. De betonnen oppervlakken van deze blokken verwijzen naar de toon van het lokale zand en helpen het gebouw op te gaan in zijn natuurlijke omgeving.

Een glazen voordeur biedt een uitzicht dwars door het gebouw naar de oceaan. De ingang leidt direct naar een open keuken, eet- en woonkamer met aan drie zijden beglazing. Schuifdeuren kunnen worden ingeschoven om deze ruimte met de tuin te verbinden. Aan de andere kant zorgen verschuifbare glazen panelen langs een binnenplaats en een zwembad ervoor dat een verkoelend briesje het interieur op natuurlijke wijze kan ventileren. Een aparte gastenvleugel op het hoogste niveau van het huis biedt plaats aan vier slaapkamers, een speelkamer voor de kinderen en een studeerkamer. Het geheel van de bovenste verdieping wordt ingenomen door de grote slaapkamersuite, die een inloopkast, een leeskamer en een badkamer omvat die is verbonden met een groot balkon.

Schuifdeuren langs de leeszaal, slaapkamer en badkamer kunnen worden geopend om deze ruimtes met de buitenlucht te verbinden, terwijl een brug van de leesruimte naar een terras met uitzicht op het strand leidt. De opklapbare lamellenschermen die de glazen gevels van zonwering voorzien, kunnen worden geopend met een gepatenteerd scharniersysteem dat in eigen huis is ontwikkeld door ingenieur Phil Turner. Het interieur van het huis heeft een eenvoudig palet van licht hout en donkere kasten, naast betonnen muren en vloeren met textuur. Uiteindelijk wordt het beton en het zwartgeblakerde metaal verzacht door beplanting.

 

Griffiths, A. (2022b, maart 21). Olson Kundig’s Bilgola Beach House responds to the weather with operable shutters. Dezeen. Geraadpleegd op 23 juni 2022, van https://www.dezeen.com/2022/03/21/olson-kundig-bilgola-beach-house-sydney-australia-residential-architecture/

Download de gratis Mebest-app