Architecture for London heeft een palet van steen, beton en hout gebruikt om een huis in Islington te creëren, dat een kleine gebogen ingang heeft voor de kat van de eigenaar. De uitbreiding, toepasselijk Stone House genoemd, is ontworpen door de in Clerkenwell gevestigde studio Architecture for London. “De klanten beschouwden zichzelf als beheerders van het gebouw, met de verantwoordelijkheid om het vervallen interieur en de structuur te herstellen”, vertelde architect Alastair Selven aan Dezeen. “Het interieur op de benedenverdieping was donker en cellulair met een slecht uitzicht op de tuin, dus de klanten wilden deze ruimte openen om een nieuwe kern van het gezinsleven te bieden.”

Architecture for London ontwierp de achterste uitbreiding als een stenen paviljoen met een informele eetkamer die is verbonden met een terras, samen met een flexibele ruimte die voornamelijk als yogaruimte wordt gebruikt. De monumentale status van het gebouw betekende dat de originele openingen op de benedenverdieping behouden moesten blijven om een bouwvergunning te krijgen voor de nieuwe toevoeging. Een schuifraam op de oorspronkelijke achtergevel verdeelt nu de keuken en de aanbouw. Dit bracht de architecten ertoe om de nieuwe toevoeging te ontwikkelen als een ruimte tussen binnen en buiten, voornamelijk gebouwd van steen. De hoofdstructuur van de uitbreiding van het Stone House is gebouwd met behulp van lokaal geproduceerde kalksteen, gekozen vanwege de lage belichaamde energie.

“We wilden dat de uitbreiding een gevoel van duurzaamheid had en tegelijkertijd duidelijk te onderscheiden was van het historische weefsel van het oorspronkelijke gebouw”, zei Selven. “Het ritme van de gevel volgt het raampatroon van het oorspronkelijke gebouw en biedt vanuit het interieur lange uitzichten.”

In de gevel geplaatste eiken kozijnen zorgen voor een sterke verbinding met de buitenruimtes. Het achterterras van Stone House, dat voorheen een lichtbron was, werd uitgebreid om een ​​royale verzonken ruimte te creëren voor gezelligheid. Gebogen banken omsluiten de omtrek en zijn gepositioneerd om het pad van de zon gedurende de dag te volgen.

Zowel het gelaagde terras als de lage plint van de uitbreiding zijn gemaakt van een agglomeraatsteen gemaakt van gerecycled afval uit een steengroeve in Lombardije, Italië. Terwijl de plint van buiten naar binnen overgaat, verandert het oppervlak van gebouchardeerd in een gladde afwerking. Gebogen openingen aan weerszijden van de verhoging creëren een doorgang voor een kat. Intern scheidt een kalkstenen muur de eetkamer van de kleinere yogaruimte met houten lambrisering. Deze ruimte is bekroond met een dakraam geïnspireerd op de skyscape-installaties van kunstenaar James Turrell. Bestaande ruimtes op de benedenverdieping werden geopend om een ​​grote keuken te creëren rond een vier meter lang eiland. Als onderdeel van het project heeft Architecture for London ook de rest van het Stone House geüpdatet met een palet van voornamelijk natuurlijke materialen, waaronder houtschrijnwerk en stenen oppervlakken. De badkamers combineren kalksteen, beton en donker natuurpleisterwerk als aanvulling op de aanbouw.

A. (2022, 26 april). Stone House. Architecture for London. Geraadpleegd op 25 juni 2022, van https://architectureforlondon.com/project/stone-house/

Download de gratis Mebest-app