Door het treinstation volledig te renoveren en opnieuw in te richten, heeft Graz, de op een na grootste stad van Oostenrijk, ook de handen uit de mouwen gestoken en het mobiliteitsvraagstuk aangepakt. Het resultaat is een ruimer vervoersknooppunt dat meer treinverkeer en meer reizigers aankan.

Door de oude tramlus te vervangen en nieuwe ondergrondse sporen is een stationsplein ontstaan ​​dat niet alleen een exclusieve uitstraling heeft, maar ook bescherming biedt tegen de elementen en een aangename wachtruimte biedt. Tegelijkertijd is de structuur een goed voorbeeld geworden van klimaatvriendelijke, stedelijke stadsruimten. Op basis van de lus van de tramrails ontwikkelden Zechner en Zechner architecten een dak met een ovale schijf. Als een karabijnhaak die klimtouwen verzamelt, komen alle paden samen bij de schijfstructuur en worden ze naar het voorplein van het station geleid en verbonden met het trein- en busstation.

De ringvorm heeft meerdere voordelen: mensen die zich onder het dak verzamelen, kruipen minder snel samen op één plek, er is natuurlijk daglicht en het dak bakent de ruimte duidelijk af te midden van de verspreide verkeersgebieden. Tegelijkertijd lijkt de schijf op slanke steunen te rusten, waardoor er veel ruimte is voor de omgeving, niet alleen qua functie maar ook qua design. Ondanks zijn opvallende vorm, die naar buiten buigt om er groter uit te zien dan een platte schijf, domineert hij zijn omgeving niet en dit is niet in de laatste plaats te danken aan de sterk reflecterende bekleding in spectra Titanium ALUCOBOND® traypanelen. Belangrijker is dat het gebogen oppervlak niet alleen de objecten er direct onder weerkaatst. De reflectie die in de bolle vorm wordt gegenereerd, is als groothoekspiegels voor verkeersveiligheid. Het hele, uitgestrekte stationsplein verschijnt aan de onderkant van de ring, maar dan ondersteboven. Dus op de gebogen ALUCOBOND®-onderkanten van de torusvorm, bekleed met een metalen spectra-oppervlak, kunnen kijkers een levendige overheadfilm zien in een retro sepia. Degenen die wat meer tijd over hebben, kunnen nu ontspannen op het gras of op stenen zitplaatsen aan de zuidkant van het plein. Het is veelzeggend dat de inwoners van Graz het dak ‘Golden Eye’ hebben genoemd, eigenlijk vanwege de vorm en kleur van het oog, maar misschien ook in afwachting van een spannende avond in de bioscoop.

 

(z.d.). Central station, Austria. Architectenweb. Geraadpleegd op 23 juni 2022, van https://architectenweb.nl/projecten/project.aspx?ID=44023

Download de gratis Mebest-app