Dat buitengevelisolatie de meest effectieve manier van na-isoleren is, staat buiten kijf. Toch zijn er redenen voor mensen om voor andere vormen te kiezen. Aan een van die redenen kan de stukadoors- en afbouwbranche heel goed zelf wat doen, namelijk de EPS-vervuiling.

Geëxpandeerd polystyreen, oftewel EPS, is een materiaal met een heel hoge isolatiewaarde. Vandaar dat het wordt gebruikt om isolatieplaten voor buitengevelisolatie te maken. Die platen worden op de gevel geplakt en vervolgens worden de oneffenheden en ruwe stukken eraf geschuurd. Raymond Janssen van Janssen Stukadoors BV legt uit dat dat tot problemen leidt. “Dat schuren wordt veel met de hand gedaan, met een rabotschaaf of een raster, en daar komen dan van die piepschuim bolletjes bij vrij. Dat spul weegt niets en doordat de wind ze makkelijk overal heen waait, kan de hele omgeving ermee bezaaid raken. Dat is niet nieuw, maar tijden veranderen en dingen die vroeger geen probleem waren, zijn dat nu wel. Zo vonden we het vroeger heel normaal als er plastic zwerfafval in de tuin lag, maar sinds we veel meer oog voor het milieu hebben, kijken we daar anders naar. Tegenwoordig vinden we het heel normaal om bouwafval op te ruimen en te scheiden.”

Wachten op innovaties is niet nodig

Janssen is ook lid van de TIO-commissie van Technisch Bureau Afbouw (TBA). TIO staat voor Techniek, Innovatie en Onderzoek. De TIO zoekt onder meer naar innovaties voor de afbouwbranche. Daar horen dus ook vernieuwingen bij die helpen om iets te doen aan het probleem van EPS-vervuiling. Maar er is al wel het een en ander mogelijk, maakt Janssen duidelijk. “In het verleden werd EPS altijd verzaagd. Daar kwamen heel veel van die bolletjes bij vrij. Tegenwoordig worden de isolatieplaten vaak met de gloeidraad op maat gesneden, dat scheelt heel veel ‘zaagsel’. Dus bedrijven die nog zagen, zouden op de gloeidraad kunnen overstappen.” Voor het schuren zijn ook al schonere oplossingen, geeft hij aan. “In plaats van met de hand schuren kun je het ook machinaal doen, met een schuurapparaat. Daar kun je een stofzuiger op aansluiten en die vangt wel 95% op van de bolletjes op. Zo zou je het ook eigenlijk moeten doen. Dit is immers bouwafval en je hebt de plicht om dat op te ruimen en in de containers mikken.”

Piepschuimkorrels in de tuin

Janssen begrijpt dat het best een investering kan zijn, zo’n schuurapparaat met afzuiger. Maar hij raadt toch aan om ze te gaan gebruiken om vervuiling én problemen te voorkomen. Want dat het tot problemen kan leiden, is inmiddels wel duidelijk. Op z’n minst één afbouwbedrijf is al geconfronteerd met een rechtszaak vanwege EPS-vervuiling. Bij een ander project, in het zuiden van het land, heeft stukadoor Hans Knapen uit Nederweert het zover niet laten komen, maar een hoop gedoe, stress en kosten heeft de EPS-vervuiling hem wel opgeleverd. Het betrof een bestaande woning die moest worden voorzien van een buitengevelisolatiesysteem. De Limburgse stukadoor was door een aannemer ingehuurd voor het stukadoren in de woning; voor het buitengevelisolatiewerk schakelde hij een gespecialiseerde collega in. Die werkte blijkbaar niet met een gloeidraad en afzuiging want door het zagen en schaven van het EPS was er een flinke hoeveelheid piepschuimkorrels in de tuin van de woning en bij de buren links en rechts terecht gekomen. “Voor één van die buren was het een groot probleem”, zegt Knapen. “De collega die de rommel had gemaakt, gaf niet thuis. Toen heb ik met bladblazers zelf geprobeerd om zoveel mogelijk van die korrels weg te krijgen, maar bij het grind van de oprit lukte dat niet. Ik heb het vervuilde grind laten verwijderen en nieuw grind laten aanbrengen.” In de tuin van de opdrachtgever heeft Knapen de toplaag laten afschrapen en afvoeren.

Rechtszaak vermeden

Al met al was het een flinke kostenpost voor Knapen. “Je kunt tegen die mensen zeggen dat er niets aan de hand is, maar feit is dat er een heleboel EPS-korrels in de grond en het grind terecht waren gekomen en als mensen dat niet willen dan krijg je dat nooit weggepraat. Nou hebben ze mij nooit met een rechtszaak gedreigd, maar voor het geld dat je kwijt bent om het op te ruimen ga je het er niet op aan laten komen. Daarnaast vind ik gewoon dat je je bouwafval moet opruimen.” Net als Janssen verwacht Knapen dat dit probleem wel vaker zal gaan opspelen. “Mensen gaan toch steeds meer letten op dit soort dingen. Je kunt vervuiling dan ook beter zoveel mogelijk voorkomen.”

===

Tekst: Klokhuys tekst en foto
Fotografie: Klokhuys tekst en foto, Technisch Bureau Afbouw

Download de gratis Mebest-app