Voor de derde keer komt Huis Landfort in Megchelen voorbij in Mebest. Dit keer niet vanwege een nieuwe restauratie, dat zou wel erg snel zijn na de vorige. Nee, reden om Landfort opnieuw aan te doen, is dat we in het artikel in de vorige Mebest iets heel belangrijks hebben verzuimd te noemen; en wel de rol van de architect. “We zijn bij de restauratie van huis Landfort gehaald door opdrachtgever René Dessing, die daar in Megchelen toch wel een wondertje heeft verricht”, zegt Cor Bouwstra van Verlaan & Bouwstra Architecten. Het bureau uit Vianen, dat zich specifiek op de restauratie van het hoofdhuis richtte, maakte een technische opname om een restauratieplan te kunnen opstellen. “Daarbij bleek dat de stuclaag van de gevel behoorlijk wat problemen had”, aldus Bouwstra. “Op verschillende plekken was de mortellaag los gekomen. De verflaag was daar voor een deel debet aan. Die was niet dampopen en dat is nooit gunstig voor zo’n gebouw.”

Specialistische hulp

“Zoals gebruikelijk bij dat soort constateringen roepen we de hulp in van een gespecialiseerde adviseur. In dit geval was dat Kars Geerken. We hebben hem gevraagd wat er nodig zou zijn om de gevel weer in orde te krijgen. Er is gekeken hoeveel procent van de mortel los zat, om te kunnen vaststellen of deelherstel voldoende was, of dat de gehele gevel kaal gemaakt en opnieuw gestukadoord moest worden. Het werd het laatste en daar hebben we gezamenlijk, ook in samenspraak met aannemer Hoffman, een advies voor uit gewerkt.”

Lijsten en ornamenten

Bij het terugbrengen van het decoratie stucwerk in het landhuis speelde Verlaan & Bouwstra Architecten een vergelijkbare rol. “We hebben de opdrachtgever voorgesteld om Oscar Paanen in te schakelen voor het terugbrengen van lijstwerk en ornamenten. In gezamenlijk overleg, hebben we de passende ornamenten uit de Silberling-collectie uitgezocht.”

Niet te onderschatten

“Wat we in feite hebben gedaan, is de juiste partijen met de benodigde kennis bij elkaar brengen”, vat Bouwstra samen. “Dat is essentieel bij zo’n restauratie. Zeker herstel van gevelstucwerk vereist heel specifieke aandacht. Het moet zich goed verhouden met de ondergrond, en met de verfafwerking want je wilt niet dat er door verkeerd materiaalgebruik weer nieuwe schades ontstaan.”

Nog meer architecten

Overigens was Verlaan & Bouwstra Architecten niet het enige architectenbureau dat bij de restauratie van Landfort betrokken is geweest. Voor het nieuwe koetshuis werd architectenbureau Prent BV uit Oosterbeek ingeschakeld, tuin en park werden door Debie & Verkuijl Tuinarchitecten uit Renswoude gedaan en de moestuin door Korneel Aschman erfgoedadvies uit Rotterdam. === Tekst: Klohuys tekst en foto Foto: Cor Bouwstra / Verlaan & Bouwstra Architecten

Download de gratis Mebest-app