In het interieur van het hoofdgebouw was nog een groot aantal originele details aanwezig, maar veelal aangetast. De traphal, de muziek- en de jachtkamer zijn rijk gedecoreerd met wand- en plafondschilderingen die op textiel of rechtstreeks op het stucwerk zijn aangebracht. Een deel was verdwenen onder een witte muurverf. Tijd om alle soorten experts in de restauratie bij elkaar te laten brainstormen over een plan van aanpak. Samenwerking luisterde hier net zo nauw als bij de gevelrestauratie

Blokken

Vincent Leijtens kreeg ook voor het stukadoorswerk binnen de dagelijkse leiding. Dit was des te logischer omdat hij ook aan de binnenkant werd geconfronteerd werd met vochtproblemen vanuit de ondergrond. Hier ging het om optrekkend grondvocht of doorslaand vocht dat naar binnen toe geen kans meer mocht krijgen. Vincent leidt rond:
“Er is onderscheid gemaakt tussen bouwblok A en B, waarvan de eerste het hogere deel is. In blok B bevinden zich vooral ruimten voor speciale gelegenheden en zakelijke bijeenkomsten. In een vroeg stadium werd duidelijk dat het restaurant een prominente plek zou krijgen. Daar is het geheel behoorlijk strak gehouden. Dat viel niet altijd mee, want de muren waren in dit pand uiteraard niet vlak. Daar hebben we behoorlijk wat gecorrigeerd. Al zeg ik, dat waar het scheef hoort te zijn, je natuurlijk niets moet gaan rechttrekken.”

Souterrains

In de beginfase van onderzoek bleek als snel dat het team in de souterrains van beide bouwdelen met doorslaand vocht had te maken. Ook hier zijn aan de binnenzijde alle oude pleisterlagen afgebikt tot er ‘schoon’ metselwerk vrij kwam.
“Vervolgens hebben we Hydro Control aangebracht, een vochtregulerend pleistersysteem. Het is geschikt om zowel vocht- als zoutproblemen blijvend te verhelpen. Dit maakt het uitermate geschikt voor situaties zoals hier bij het Jachtslot.”
Behalve de vochtproblemen vertoonde het hele interieur veel schade die ingenieus is hersteld. Door de stukadoors is daarvoor veel gipspleister toegepast en waar mogelijk ook met droge systemen gewerkt.
Kwaliteitsborging
Voor de restauratie van het interieur golden dezelfde hoge kwaliteitseisen als voor het ­exterieur. Daarmee konden alleen geregistreerde restaurateurs aan dit project deelnemen, of restaurateurs die deze opdracht willen gebruiken om zich te laten registreren. Dat vormde een extra
prikkel voor ingeschakelde vakmensen die beschikken over voldoende kennis en kunde, maar er niet toe komen om de laatste stap tot certificatie te zetten. Vaantje Totaal Afbouw liet zien naadloos in het uitgangspunt te passen.

Voor deze drie jaar durende restauratie was ook vanuit het buitenland veel interesse. Tijdens de opening op 20 april is een boek over het geheel gepresenteerd.

> Zie ook ‘Restauratie Jachtslot Mookerheide na jaren voltooid’

Download de gratis Mebest-app