Een goed voorbeeld van geslaagde buitengevelisolatie bij een nieuw pand staat in Breda-Noord bij wooncomplex De Hendric in het gebied Drie Hoefijzers, vernoemd naar de voormalige bierbrouwerij ter plaatse. Er is gebruik gemaakt van minerale steenstrips, die dit keer niet ogen als een kopie van baksteen maar een creatieve gevel hebben opgeleverd.

Tekst: Matthijs Pronker

Op voorstel van de aannemer maakte MAT Architecten de switch die nodig was om de uiteenlopende detaillering op te vangen rond verschillende neggekanten en scherpe gevelhoeken. In eerste instantie stond baksteen op het plan, maar onderzoek wees al snel uit dat de verwerking veel beter op te lossen viel met een buitengevelisolatie van Alsecco waarop minerale strips zijn verlijmd.

Verticaal

Kobbe Nouwens van Mat Architecten beaamt: “We waren uitgegaan van traditioneel metselwerk, maar dat leverde heel wat problemen op bij de geveldetaillering. Eerlijk gezegd kwam de oplossing bij de BAM vandaan. Een van de specialisten van die aannemer opperde om het met isolatie en steenstrips te doen. Een prima voorstel, maar dat mocht echt niet leiden tot de zo vertrouwde kopie van metselwerk. Zodra het ter tafel kwam hebben mijn collega Rinus Roovers en ik direct gezocht om de specifieke mogelijkheden van het systeem onderscheidenlijk te laten zien. Dat leidde er al gauw toe om de strips verticaal te plaatsen en ze een langer formaat mee te geven. Daarmee hebben we nog bekeken of er een levendig patroon van viel te maken. Maar dat paste helemaal niet bij de gevelindeling die we al ontworpen hadden.”

Voegen

Speelse gevelopbouw onder meer bij de balkons

Speelse gevelopbouw
onder meer bij de balkons

“Zouden we voor baksteen hebben gekozen, dan waren we genoodzaakt veelal met verspringende voegen te werken. Dat was nu niet nodig. Zo konden wij nu de voegen zowel verticaal als horizontaal laten doorlopen. Om dit lijnenspel toch te doorbreken, pasten we extra lange strips toe. Deze kregen de lengte van twee strekken, dus twee keer de afmeting van de basisstrip en een voeg. Dit introduceerde een variant die met baksteen niet valt te maken, want het bood ons de mogelijkheid om eentonigheid te doorbreken, zoals bij diepere neggekanten. “

Accenten

Ook op de plaatsen waar in de plattegrond van het hoefijzervormige bouwwerk twee gevels schuin weglopen zijn scherpe gevelhoeken ontstaan. Op de iets afgevlakte gevellijn zijn in het middel van de drie strips weer de langere varianten gebruikt. Om nog meer speelse accenten te creëren is met extra dikke strips gewerkt. Die konden toegepast worden op hoeken van de neggekanten en deze zijn tevens gebruikt op de begane grond. Boven de open hoeken in de gevel zijn geribde lateibalken geformeerd, dus variatie is er meer dan genoeg.

Isolatie

Voor het architectenbureau was de combinatie van strips met de erachter gelegen isolatie al snel een doorslaggevende factor. Gekozen werd voor een systeem van Alsecco. Deze producent sprak ook de architect erg aan omdat er gekozen kon worden uit een breed assortiment aan minerale strips. Deze worden niet gebakken zoals keramische varianten maar gedroogd bij een temperatuur van 70 graden Celsius. Als isolatie is gekozen voor EPS-platen, waarvan de dikte varieert van 188,5 mm tot 298,5 mm. De afmetingen hangen sterk af van de detaillering ter plaatse.

Voor het verlijmen van het Alsecco-systeem zijn zogenaamde H2O-platen als ondergrond toegepast

Binnenzijde

Om de gevelopbouw aan de geldende bouw­fysische regels te laten voldoen is in de spouw van binnenuit nog eens 200 mm steenwol toegepast en aanvullend La Duraplaten waarachter een PE damp-remmende folie is aangebracht. Voor zowel de bevestiging van de binnen – als buitenbe­kleding is een houten stijl en regelwerk tegen de constructie gemonteerd. Voor het verlijmen van het Alsecco-systeem zijn zogenoemde H2O -platen toegepast.

Opgeleverd

In totaal zijn er 270 woningen en appartementen gerealiseerd in Drie Hoefijzers. Na oplevering liep de verkoop heel goed, zeker nu het buitenterrein met een binnenhof zeer recent is opgeleverd. Ooit stonden hier duizenden kratjes opgeslagen van de voormalige bierbrouwerij De Drie Hoefijzers. Een deel van de hekwerken zijn voorzien van een motief met bierflesjes als een knipoog naar de ­historie van deze plek.

Het U-vormige woonblok De Hendric maakt deel uit van het stadsontwikkelingsplan Drie Hoefijzers Noord, Daar vormt het de overgang tussen de hoogbouw rond het station van Breda en de lagere woonbebouwing.
De hoogte van het bouwvolume loopt op van
20 tot 32 meter. Het gebouw voorziet in 56 koop – en 68 vrije sector huurappartementen.

  • Opdrachtgever: Gebiedsontwikkelaar AM
    Architect: Nouwen Roovers Architectuur
    Aannemer: BAM Wonen
    Gevelbekleding: Alsecco

Het architectenbureau Nouwens Roovers Architectuur is vanaf 1 januari samengaan met Buro Buurman architecten onder de naam MAT architecten

Download de gratis Mebest-app