Van 14 t/m 16 mei staan de Brabanthallen in het teken van de beurs Monument met deelexposities als Renovatie en Transformatie. Allerlei materialen en opleidingen die bij de zorg voor monumenten van belang zijn komen hier aan bod, samen met lezingen en demonstraties. Steevast neemt het Neerlandsch Stucgilde het voortouw om de bijzondere kunde van het ambacht onder de aandacht te brengen. Dit keer komt een zeer bijzonder kunstwerk in de schijnwerpers: het ei.

Bij de openingsfoto:
Het oorspronkelijke ei zoals het in het Museum van Tours staat

Tekst: Matthijs Pronker
Jaap Poortvliet legt laatste hand aan zijn ei in stucwerk

Jaap Poortvliet legt laatste hand aan zijn ei in stucwerk

Replica

De bijna tachtigjarige Jaap Poortvliet ontfermde zich over een replica van een exemplaar dat hij in het Compagnage Museum in Tours had gezien. Tijdens een excursie met het Stucgilde was dit het hoogtepunt op het gebied van stukadoorsvak­manschap. Het werd alom bewonderd en dateert uit een tijd dat een jonge Franse stukadoor hiermee zijn driejarige opleiding afsloot. Jaap Poortvliet besloot aan het einde van zijn loopbaan de uitdaging aan te gaan om soortgelijk technisch vernuft om te zetten in een meesterstuk.

Hoog niveau

Zijn ei is grotendeels gereed en er wordt verder gewerkt op de beurs Monument, uiteraard in de hoop dat zich meer talenten aandienen die het vak op een hoog niveau ­willen houden. Want niet alleen de huidige realisaties zullen hier in woord en beeld te zien zijn bij diverse standhouders, maar ook de opleidingen in diverse ­geledingen van restauratie krijgen volop aandacht. Jaap Poortvliet is zeer recent benoemd tot erelid van het Neerlandsch Stucgilde.

> Impressie van het ‘nieuwe’ ei op de Beurs Monument bij de TBA-stand

Een van de vele ­tekeningen om het ei ‘te bouwen’

Een van de vele ­tekeningen om het ei ‘te bouwen’

Download de gratis Mebest-app